I-am văzut piesele extrem de colorate şi de actuale în superba prezentare de la Gala UAD 2016. I-am admirat îndrăzneala de a alătura texturi, culori, croieli. Şi, se pare, nu doar eu am fost încântată de colecţia designerului Luis Drăjan, ci şi juriul şi sponsorii (el câştigând premiul Perwoll pentru tinerii designeri şi premiul ClassIn). Aşadar, am vrut să stau de vorbă cu Luis despre colecţia de master, despre planuri de viitor şi… despre fenomenul „Nostril Bleeders”.
De ce această colecţie? De unde a plecat inspiraţia pentru colecţia prezentată la Cluj?
Colecţia în formatul ei finală este rezultatul unui parcurs extrem de natural. Îmbină elemente estetice din câmpuri familiare centrelor mele de interes. Narcisismul este subiectul principal, fiind un element în care de altfel mă regăsesc şi pe care încerc să îl studiez atât din punct de vedere personal, dar şi ca fenomen social. Un alt subiect major este cel al generaţiei Y, generaţia în care mă încadrez, dar şi influenţele digitalului asupra culturii secolului XXI. Titlul „Nostril Bleeders” e un joc de cuvinte, nu cred că există o traducere exactă, dar vorbesc de generaţia celor „ce sângerează pe o singură nară”, o societate a consumerismului şi a auto-adulaţiei.
De câte ori ai repetat schiţele? De ce?
Schiţele artistice finale le-am realizat o singură dată, dar în spatele lor se află o continuă cercetare de ordin estetic, cu multe schiţe de idee şi o amplă documentare fotografică.
Care a fost cel mai dificil lucru în realizarea acestei colecţii?
Cred că cea mai grea etapă a fiecărei colecţii o reprezintă construcţia tiparelor, a volumelor şi găsirea soluţiilor din punct de vedere tehnic. În ceea ce priveşte găsirea materialelor, am reuşit să mă decid asupra lor într-un timp relativ scurt, având o viziune bine conturată asupra materialităților dorite.
Ce speri că vor însemna, pentru brandul tău, premiile pe care le-ai câştigat la Gala UAD 2016?
Cred că premiile pe care le-am primit vor contribui la portofoliul meu de designer, dar şi la promovarea personală.
De ce elemente crezi că are nevoie un tânăr designer pentru a reuşi în moda contemporană?
Cred că e nevoie de foarte multă muncă, determinare şi în final de o viziune foarte bine conturată.
Ce trenduri îţi plac / ce trenduri îţi displac total în peisajul modei actuale?
În general nu pot să spun că mă bazez pe trendurile sezoniere când vine vorba de viziunea mea despre modă. Mă interesează mai mult viziunea estetică de ansamblu din artă, modă şi cultură contemporană.
Ce urmează pentru tine (planuri, colecţii, colaborări)?
Consider că în acest moment cel mai important lucru pentru mine este să evoluez şi să am şansa să colaborez cu alţi oameni din industria creativă internaţională. Totodată voi avea şi câteva proiecte personale.
Luis Drăjan, pe scurt… Am terminat profilul matematică – informatică (intensiv informatică) la Liceul Teoretic „Avram-Iancu”, Cluj-Napoca. Apoi mi-am continuat studiile la Universitatea de Artă şi Design din acelaşi oraş unde mi-am susţinut diploma de Licenţă şi cea de Masterat. În timpul universităţii am beneficiat de o bursă de studii Erasmus în Scoţia la „University of Dundee – Duncan of Jordanstone, Collage of Art and Design” şi am făcut un stagiu de practică la Nasir Mazhar în Londra contribuind la colecţia prezentată în cadrul „London Collection Men”. Cele două colecţii majore pe care le-am avut au fost cea de la licenţă, „Me, Luis.” şi cea de la Master, „Nostril Bleeders”. În acelaşi timp am mai realizat o colecţie capsulă pentru Vestige-Centre Ville şi am participat la Budapest Fashion Week cu o varianta extinsă a colecţiei mele de licenţă. (Facebook, @luisdrajan)
Pe scurt….
Creativitate înseamnă capacitatea de fi ancorat în ceea ce înseamnă contemporaneitate şi abilitatea de a-ţi crea o viziune asupra viitorului. Inspiraţia o găseşti (în) pretutindeni, e un exerciţiu mental la fel ca şi abilitatea de a calcula în minte.
Piesă-emblemă pentru tine şi colecţiile tale. Cred ca cele mai puternice piese, din punctul meu de vedere, sunt biker jacket-ul şi bomber jacket-ul, deoarece nu şi-au schimbat major forma încă de la inventarea lor. În rest, cred că orice piesă vestimentară poate fi reinterpretată în moduri geniale.
Colecţia favorită a tuturor timpurilor. Nu am o colecţie favorită, există prea multe piese vestimentare şi colecţii geniale, în schimb îmi place viziunea generală a designerilor precum Bernhard Willhelm, Walter Van Beirendonck, Miuccia Prada, Rio Uribe şi Raf Simons.
Fotografii: Emil Costruț (Realizarea imaginilor din shooting, cât și a celor de podium s-a putut realiza datorită sprijinului acordat de Q Smile.) Styling: Diana Flore.