Trebuie să recunosc că recomandarea mea, ideală pentru un city break, este potrivită mai ales pentru gurmanzi: Bologna listează ca atuuri istoria universitară impresionantă începută la 1088 (!), clădirile superbe și bucătăria simplă și perfectă. Nu mă așteptăm să fie așa, de fapt, nici nu am crezut că un oraș micuț o să mă facă să mă îndrăgostesc iremediabil de Italia. Bologna este chic, plină de viață și tare, tare gustoasă!
Am fost acolo toamna trecută, la sfârșitul lui octombrie și, cum vremea era în tranziție de la căldură verii la răcoarea toamnei, nu mi-a fost foarte clar ce să pun în bagaj. În mod normal aș fi aruncat totul acolo- de la costum de baie până la o geacă matlasată, însă aveam doar un troler cu mine. Așa că nevoia a devenit mamă învățăturii: mi-am compus trei ținute casual (cât aveam nevoie pentru fiecare zi de vacanță) și o ținută ceva mai elegantă în caz că alegem vreun restaurant mai pretențios pentru seară. Încălțăminte comodă, dar chic (în Italia nimeni nu e trashy!), un pulover supra-dimensionat mai gros și, desigur, produse de păr și corp în variantă mini și farduri. Pare că mai aveam loc în troler? No way! Era plin! Însă toate s-au potrivit la fix și a fost de ajuns, ceea ce înseamnă că plănuitul în avans al outfit-urilor nu e mereu un semn de obsessive compulsive disorder!
Ce trebuie să vezi în Bologna
Aș putea să îți spun despre clădirile istorice, care sunt impresionante, despre cele două turnuri în care poți urca pe scări, despre Pizza Maggiore și sentimentul impozant pe care ți-l da, despre Giardini Margherita, un parc superb, despre Bibiloteca Universitară din Bologna și amfiteatrul anatomic Archiginnasio di Bologna construit în 1637(!) cu o istorie impresionantă și niște sculpturi terifiante. Însă nu are rost să intrăm în astfel de detalii pe care le poți găsi cu un simplu google. Nu. Ce e important să vezi în Bologna este interiorul restaurantelor!
Cunoscuți pentru selecția de brânzeturi (gândește-te la toate varietățile de parmezan!), selecția de cărnuri crud-uscate, alături de măsline și legendarul oțet balsamic italian, bolognezii nu dezamăgesc! Ei bine, poți să te bucuri de un „platouaș” în cel mai dulce stil italian chiar în aproapierea Piazza Maggiore, la Salumeria di Simoni. Iar dacă vrei să vezi cum arată o adevărată tratorie italiană în care mănâncă doar italieni, fă-ți drum pe Via Collegio di Spagna, la Tratorria Collegio di Spagna. Am mâncat paste – le-am comandat pe cele mai simple, pentru că de obicei italieni fix la „simplu” excelează și am mâncat cel mai bun desert a cărui rețetă o caut încă de atunci, fără mari speranțe. Vinurile sunt bune, însă dacă ai făcut drumul până acolo, îți recomand un produs specific regiunii Emilia-Romagna, un vin frizant denumit generic pignoletto. Înrudit cu verișorul sau mai faimos, prosecco, pignoletto este mândria bolognezilor și într-adevăr este perfect cu pastele făcute în casă sau alături de prieteni la o terasă. La plecare, locul bine gândit din bagaj s-a dovedit neîncăpător pentru sticlele pe care le-am luat din duty-free!

Ce să împachetezi pentru un trip al fresco
O să te plimbi mult și o să vrei să încerci toate bunătățile italiene, de la pizza, la paste la gelato. Așa că rochiile mulate pică de pe lista! Chic și clasic este regula stilistică de bază pentru o excursie în Italia.
SHOP THE STORY:
Courtesy of Schweppes