Prin intermediul lecturii trăim vieţi pe care în realitate nu le-am putea trăi, însă găsirea cărţii perfecte nu este lucru uşor, iar dacă ai intrat în pană de idei, îţi sărim în ajutor cu nişte titluri care s-ar putea să îţi placă foarte, foarte mult.
În zilele noastre, autobiografiile sunt des întâlnite, însă puţine se dovedesc a fi reuşite. Nu este şi cazul bestseller-ului Castelul de sticlă de Jeannette Walls. Cartea spune povestea tulburătoare a familiei nonconformiste Walls. Rex Walls şi soţia sa îşi cresc cei patru copii într-un mediu neîngrădit de reguli, îi învaţă să fie liberi, să îşi spună fără frică opiniile, însă nu le pot oferi un trai decent. Familia străbate America, mutându-se dintr-un loc în altul, iar copiii se confruntă cu diferite obstacole, în urma cărora decid să evadeze din acel trai sărac şi să îşi construiască un viitor în oraşul care nu doarme niciodată: New York. Oare vor reuşi? Oare Rex Walls îşi va ţine promisiunea de a le construi copiilor săi mult visatul castel de sticlă?
„Toate aceste călătorii încolo şi încoace şi mutări dintr-un loc în altul erau temporare, ne explica tată. Avea un plan. Urma să găsească aur.” (Castelul de sticlă)
Acum îţi vom face cunoştinţă cu o tânără neînfricată, care a luptat pentru dreptul fetelor la educaţie: Malala Yousafzai. Aceasta, ajutată de autoarea Patricia McCormick, a pus în paginile cărţii Eu sunt Malala o lecţie despre putere, determinare şi speranţă pentru un viitor mai bun. Tânăra a locuit în Pakistan, o ţară greu încercată, în regiunea Swat. Când talibanii au pus stăpânire pe regiune, unul dintre lucrurile pe care le-au făcut a fost să le interzică fetelor să meargă la şcoală. Cu toate că pericolele o pândeau la tot pasul, Malala îşi risca zilnic viaţa doar pentru a avea acces la educaţie. Pe 9 octombrie 2012, tânăra a fost împuşcată de talibani în autobuzul şcolii. Nimeni nu se aştepta să supravieţuiască. Dar a reuşit, luptând în continuare pentru cauza sa. Malala a devenit cel mai tânăr câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2014.
„Ce rău am făcut de care să mă tem ? Tot ce vreau să fac e să merg la şcoală. Şi asta nu e o crimă. E dreptul meu.” (Eu sunt Malala)
Următoarea carte este construită în jurul ultimelor cuvinte ale lui Simón Bolívar: „Cum o să mai ies eu din labirintul ăsta?” şi este scrisă de autorul care ne schimbă perspectiva asupra lucrurilor cu fiecare operă. Da, este vorba de John Green, iar titlul romanului este… Căutând-o pe Alaska. Miles Halter, un adolescent pasionat de ultimele cuvinte ale personajelor celebre, pleacă la şcoala cu internat Culver Creek. Acolo o întâlneşte pe Alaska, o fată care reuşeşte să îi dea lumea peste cap. Însă, pentru a găsi răspuns la întrebarea care îl tot macină, ceva neaşteptat e pe cale să se întâmple. Câteodată, numai lucrurile tragice îţi pot oferi răspunsurile mult dorite…
„Îţi petreci toată viaţa captiv în labirint, gândindu-te la felul în care vei evada de acolo într-o bună zi şi ce mişto o să fie şi îţi imaginezi că viitorul te face să mergi înainte, dar n-o faci niciodată. Te foloseşti de viitor pentru a scăpa de prezent.” (Căutând-o pe Alaska)
Este cunoscut faptul că acţiunile părinţilor îi afectează pe copii, câteodată într-un mod pozitiv, alteori negativ. Iar pentru Kitty, o fată care este prinsă În jocul celor mari, faptele mamei sale, Marina, pot fi devastatoare. Marina este o femeie talentată, dar pe care atmosfera casnică nu o atrage, iar în disperata căutare a liniştii şi a unei vieţi mulţumitoare, o atrage şi pe Kitty în lumea să agitată şi misterioasă. Însă la 15 ani, adolescenta trebuie să decidă calea pe care o va urma. Această carte este scrisă de Sophie Dahl, nepoata scriitorului Roald Dahl şi îţi arată că viaţa nu este întotdeauna presărată cu lucruri bune, iar procesul maturizării nu este chiar floare la ureche.
„Ce va supravieţui din noi e dragostea.” (În jocul celor mari)
Aşa cum am mai spus, lectura este singura posibilitate pentru a călători în timp. Iar Elizabeth George Speare a reuşit să ne teleporteze în secolul al XVII-lea prin intermediul cărţii Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei. Kit, protagonista, este nevoită să se mute în colonia Connecticut, în Noua Anglie. Acolo întâlnește oameni distanţi, cu obiceiuri diferite de ale sale şi nu se poate acomoda noului stil de viaţă. Fata de şaisprezece ani o cunoaște pe Hannah Tupper, o femeie în vârstă, cu care leagă o frumoasă prietenie. Însă se zvoneşte că femeia ar fi o vrăjitoare. Iar viaţa lui Kit nu devine mai uşoară, tânăra fiind nevoită să facă o decizie ce îi va influenţa soarta…
„Vrăjitoarele adevărate plutesc întotdeauna. Femeile nevinovate se duc la fund ca bolovanii.” (Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei)
SHOP THIS STORY!
Text de Emilia Mocanu, elevă în clasa a IX-a la Şcoala Centrală din Bucureşti. Foto: hepta.ro