8 cărți pentru un nou plan de acțiune în viața ta

8-carti

De când mă știu, mi-a plăcut să îmi fac planuri. Să notez ideile care mi se par interesante și să gândesc strategii de organizare. Să îmi stabilesc obiective noi ca să mă asigur că nu am prea mult timp… să mă plictisesc. Îmi găsesc inspirația în tot ce văd în jurul meu, în discuțiile cu oamenii pe care îi întâlnesc, în muzica pe care o ascult, în filme și, mai ales, în cărți. Pentru că, ori de câte ori mă decid să experimentez ceva nou, fac o listă de lecturi suplimentare și mă apuc să iau notițe. Bine, bine, recunosc că nu respect mereu toți pașii, ba chiar improvizez destul de mult, dar îmi place să descopăr diferite perspective.

Fie că îți dorești să ai un hobby, să înveți trucuri noi sau să afli povești care să te inspire și pe tine, eu îți propun opt cărți care te vor ajuta să îți conturezi un plan de acțiune pentru următoarea perioada.

Și voi începe cu Antifragil (editura Curtea Veche), un volum senzațional scris de analistul de risc Nassim Nicholas Taleb, care vorbește despre fenomenul dezordinii și efectele sale benefice. Expert în domeniul riscului şi al probabilităţilor în economie, autorul demonstrează că, aşa cum organismul uman are de câştigat de pe urma stresului şi tensiunii la care este supus ocazional, tot așa majoritatea lucrurilor au beneficii de pe urma dezordinii, a haosului şi a factorilor de stres. Experienţa arată că improbabilul, imprevizibilul şi nesiguranţa nu sunt atât de periculoase pe cât se crede, ci că se dovedesc utile, dezirabile şi chiar necesare — pentru că îmbunătăţesc şi întăresc orice sistem, organic sau anorganic.

Chef Adi Hădean, care în fiecare zi de duminică ne propune rețete delicioase pe A List Magazine, și-a lansat cartea #24centimetri (editura Curtea Veche), în parte o autobiografie, în parte un manifest pentru bucate bune și oameni dintr-o bucată. Chef, om de radio, prezentator de televiziune, Adi Hădean povestește cum a început – spălând, chiar și de zece ori pe zi, podelele bucătăriei din casa bunicilor –, cum a aflat secretele organizării și ale falimentării unui restaurant, cum se alcătuiește meniul unui Irish pub, care include câteva sandviciuri delicioase cu nume irlandeze stâlcite („O’Ceapă”, „O’Felie”, „O’Tonă” și „O’Bama”), cum e din interior un show de televiziune, muncind de la șapte dimineața și terminând seara târziu cu un pahar de prosecco, și tot așa. #24centimetri este unn șir de lecții (de gătit și de viață) care te vor inspira și pe tine.

Lean In. Femeile, munca și dorința de a conduce (editura Litera), cartea lui Sheryl Sandberg, se numără printre cărțile mele preferate. Dintre toate cărțiile care se vor a fi povești de viață care să te inspire și să te motiveze, volumul scris de cea care ocupă funcția de Chief Operating Officer la Facebook, prima femeie din board-ul companiei, mi s-a părut cel mai bun. Sheryl povestește cum și-a gestionat cariera, cum funcționează lucrurile la Facebook și, bineînțeles, cum se înțelege cu Mark Zuckerberg. Lean in este o poveste despre leadership, idei preconcepute care trebuie depășite și structuri organizaționale de succes.

#GIRLBOSS (editura Publica) include povestea Sophiei Amoruso, antreprenoare și fashion designer, care a reușit să își construiască de la zero un brand de succes: magazinul online Nasty Gal Vintage. Cartea este profund personală, dar și universală. Fiind plină de îndemnuri brute pentru trezirea la realitate („Nu ești un fulg de nea special”), de observații oneste și pătrunzătoare („Eșecul este invenția ta”) și de povești din spatele cortinei despre ascensiunea fulminantă a brandului Nasty Gal, #GIRLBOSS te poate ajuta să îți găsești o direcție… profesională și să îți faci curaj pentru a-ți urma pasiunea, oricât de riscant ar fi. Cartea dovedește că a avea succes nu are legătură cu popularitatea din liceu sau cu facultatea pe care ai urmat-o (dacă ai făcut o facultate). În schimb, succesul este legat de încredere în instinctele tale și despre felul în care îți asculți intuiția, știind ce reguli să urmezi și pe care să le încalci.

Dacă te pasionează designul interior sau dacă pur și simplu plănuiești să îți redecorezi apartamentul, volumul 100 Interiors Around the World (editura Taschen) este perfect pentru tine. De la minimalism rustic, la design urban extravagant, albumul îți propune mai multe stiluri de amenajare, venind în ajutorul tău cu idei adunate din întreaga lume. Fie că preferi stilul exotic al Marocului, detaliile și culorile grecești sau simplitatea designului suedez, 100 Interiors Around the World este o carte care nu trebuie să îți lipsească de pe noptieră.

Interfețe mai inteligente. Modalităţi surprinzătoare de a influenţa şi perfecţiona comportamentul din mediul online (editura Publica), cartea lui Shlomo Benartzi, este o lectură esențială pentru cei pasionați de sfera digitală, așa că, dacă vrei să afli noile secrete ale online-ului, nu uita să o treci pe listă. Specialist în economie comportamentală, Benartzi dezvăluie instrumentele care te vor ajuta să iei decizii mai bune prin intermediul interfețelor.

Dacă vrei să înveți să gătești (lucruri simple pentru început, desigur, nu trebuie să faci exces de zel), cartea Marthei Stewart îți explică pas cu pas câteva principii de bază. De la preparate la îndemâna oricui – omletă, cartofi prăjiți și supă de pui – la rețete ceva mai complicate – homar la aburi, sufleu de ciocolată –, Martha Stewart, care pregătește cu cooking show alături de Snoop Dogg, trece prin toate fazele artei culinare în Cursuri de gătit (editura Litera).

Îți place să faci fotografii? Te fascinează polaroidele? Atunci trebuie să ai cea mai mare colecție Polaroid din lume, The Polaroid Book (editura Taschen), cu sute de fotografii care te vor inspira și pe tine, mai ales că sunt realizate de artiști vizuali ca David Hockney, Helmut Newton, Jeanloup Sieff sau Robert Rauschenberg.

SHOP THIS STORY!

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle