5 orașe perfecte pentru amatorii de artă

art

Mă știu prea bine: oricât aș încerca, pentru mine, vacanțele nu înseamnă vizitarea obiectivelor turistice obligatorii și nici tururi de oraș în autobuze cu etaj. Mai degrabă mă las sedusă de farmecul cafenelor frecventate de localnici, mă las amuzată de ghidușele pisici care se întind la soare printre stâncile insulelor, mă pierd ore în șir în enormele librării, îmi petrec zile întregi vânând doar cele mai senzaționale restaurante, admir grafitti, caut comori ascunde în anticariate sau degust, alături de localnici, cele mai bune preparate. Ah, da, și ador să descopăr, în fiecare escapadă, noi artiști, castele în ale căror grădini stau opere contemporane sau să văd spectacole cu artiști pe care rar I-aș putea prinde în România. Așadar, am căutat să fac un mic top al orașelor perfecte pentru amatorii de artă.

salzburg

Salzburg: Da, știu că arta nu e primul lucru la care vă gândiți atunci când vine vorba despre orașul austriac (mai degrabă schi și ștrudel). Însă orașul e locul în care s-a născut Wolfgang Amadeus Mozart și, în cinstea compozitorului, în fiecare an, în luna ianuarie, are loc Mozart Week, un festival de operă. Apoi, în timpul verii, Salzburg Festival adună laolaltă nume mari din rândul actorilor și spectacole ale teatrelor din întreaga lume. Să nu uităm de Museum der Modern  unde, până la finalul lunii noiembrie 2016, putem vedea chiar și o expoziție a artistului român Dan Pejovschi, dar și de numeroasele galerii de artă mai mici (cum ar fi Galeria Trapp, care expune artiști tineri). Amatori de arhitectură veche, din perioada barocă? Între concerte, faceți o plimbare în Altstadt (orașul vechi).

budapesta

Budapesta: E o adevărată plăcere să mă pierd pe străzile Budapestei (și o fac cu același entuziasm chiar și după zeci de vizite). Arhitectura poartă amprenta stilurilor baroc și Art Nouveau, la care se adaugă chiar și vechi ruine romane. Dar oricând poți admira opere enorme ale artiștilor stradali sub formă de grafitti care acoperă blocuri întregi și ingeniozitatea hipsterilor locali în redecorarea ruin-barurilor, devenite acum locuri pe harta turistică a Budapestei. Opera din Budapesta este un loc de bifat (atât pentru arhitectură, cât și pentru spectacolele de operă și balet), la fel și Muzeul de Artă Contemporană Ludwig Museum, dar și micile galerii de fotografie și pictură din zona Operetei. O mențiune specială: galeria Knoll Galéria Budapest (care expune artiști plastici contemporani, dar și sculptori și fotografi).

barcelona

Barcelona: Evident, orice admirator al operei lui Gaudí trebuie să bifeze o oprire în acest oraș. La Sagrada Familia, Casa Battlo (favorita mea), Parcul Güell. Apoi, în Barcelona avem Muzeul Picasso, La Palau de la Música Catalana (orice vizită în oraș ar fi incompletă fără un concert în impresionanta construcție), cartierul gotic. Dar și preferatele mele, Fundació Joan Miró și Museu d’Art Contemporani de Barcelona (o arhitectură semnată de Richard Meier). Nu uitați de El Raval, Mecca artiștilor, pictorilor, al barurilor cool și boutique-urile cu haine vintage.

venetia

Veneția: Da, pentru mine orașul italian de pe ape e mai mult locul în care Peggy Guggenheim a pus bazele colecției sale fantastice de artă. Și locul în care se desfășoară Bienala de Artă. Dar și festivalul de film cu același nume, în care în fiecare an arta cedează locul comercialului și blockbusterelor. Însă Veneția are și o arhitectură numai bună de imortalizat pe Instagram și artiști ad-hoc care dansează, cântă și pictează.

londra

Londra: Este un oraș prin definiție artistic. Shakespeare, Dickens, Orwell, Eliot. Operele de pe West End. The Design Museum. Barbican Center (unde expozițiile neobișnuite de modă și artă țin capul de afiș, alături de prezentări ale lucrărilor unor designeri și fotografi internaționali) și Saatchi Gallery (paradisul amatorilor de artă contemporană, galerie care expune artiști internaționali tineri, Serpentine Gallery, situată în mijlocul Hyde Park (expunând artiști ca Andy Warhol și Chris Ofili). Oh, da, și mai ales favorita tuturor: Tate Modern Gallery.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle