Săptămâna Modei de la Milano se încheie astăzi, aşa că este cazul pentru o trecere în revistă a tendinţelor conturate pe podiumuri pentru sezonul primăvară/vară 2017.
Dacă de câteva sezoane încoace, stilul athleisure este din ce în ce mai popular şi câştigă tot mai mult teren în special în cadrul colecţiilor designerilor americani, a venit rândul italienilor să arate cum interpretează ei conceptul de daywear cu influenţe atletice.
La Max Mara, Ian Griffiths a propus un element controversat – colanţi. Nu în variante discret vizibile pe sub alte piese, precum o cămaşă XXL sau un pulovăr lung, ci purtaţi ca atare, alături de pantofi cu toc. Li s-au alăturat tricotajele cu detalii grafice şi deux-pièce-urile reinventate în variante sport, iar look-urile au fost finisate cu încă un accent sporty: cozorocuri. Donatella Versace a propus de asemenea colanţi, alături de jachete stil windbreaker reinterpretate ca rochii, sau ţinute imprimate cu detalii grafice imitând printurile de pe streagurile şi uniformele de raliu.
La Emilio Pucci, Massimo Giorgetti s-a folosit de elementul signature al casei – imprimeul – pentru a învălui colecţia într-un aer fresh. Printurile în versiuni grafice, geometrice sau abstracte, au imprimat look-urilor o tentă atletică.
De cealaltă parte a taberei se conturează un trend la capitolul căruia italienii se pricep cum nu se poate mai bine: eleganţa cu aer romantic. Detaliile ultra-feminine au compus colecţii lirice, diafane, şi chiar şi brandurile care de regulă produc colecţii dominate de un aer de eleganţă, s-au întrecut pe sine în a injecta line-up-urile pentru primăvară cu extra doze de feminitate şi romantism.
Alberta Ferretti şi-a deschis show-ul cu un set de prom dresses în nuanţe tari şi materiale lucioase, continuând cu ţinute cu siluete delicate, împodobite cu broderii sau imprimate cu accente florale. Francesco Scognamiglio a îmbinat elemente senzuale (piese de lenjerie din dantelă suavă) cu croieli de inspiraţie masculină reinventate în variante pline de feminitate, creionând garderoba unei power-woman care nu sacrifică sub nicio formă eleganţa. Colecţia Vivetta a fost dominată de siluete dulci, à la Lolita, în timp ce Ermanno Scervino a imaginat garderoba unei prinţese moderne, tradusă prin rochii diafane şi siluete fluide, toate redate în nuanţe pastel. La Gucci, Alessandro Michele a mizat pe şarmul geek chic cu care ne-a obişnuit, însă l-a dublat cu detalii romantice, precum micro-volanele, pliseurile sau aplicaţiile strălucitoare, toate redate pe materiale preţioase (mătase, brocart sau voal). Miuccia Prada, conform declaraţiei sale pre-show, s-a aflat de asemenea „în căutarea eleganţei” pe durata procesului de creaţie a noii colecţii Prada. A demonstrat acest lucru prin intermediul detaliilor-fantezie – pene marabu şi cristale presărate pe întregul set de look-uri pentru primăvară.
Un alt trend conturat în cadrul colecţiilor de la Milano este centrat în jurul detaliilor jucăuşe, cu aer copilăresc. Aici se încadrează colecţia lui Jeremy Scott pentru Moschino, care a gravitat în jurul ideii de păpuşă din hârtie (designerul a creat o serie de look-uri trompe l’œil care, prin intermediul imprimeurilor strategic aplicate, au creat impresia unor siluete 2D, amintind de o eră pre-Barbie, când fetele „îmbrăcau” păpuşi decupate din carton cu haine decupate din hârtie). Totul bineînţeles completat de colecţia-capsulă ready-to-buy, a cărei tematică centrală este constituită, într-o manieră plină de umor, de imaginea unor pastile.
Tot în categoria accentelor playful se încadrează colecţia lui Maurizio Pecoraro, cu imprimeurile desprinse parcă din Cartea Junglei, precum şi colecţia Leitmotiv, cu printurile tropicale exuberante. Nu îi omitem, bineînţeles, nici pe Dean & Dan Caten la categoria line-up-urilor jucăuşe şi pline de culoare – colecţia Dsquared2 s-a tradus printr-o explozie de tonuri tari şi strălucire, iar siluetele au bifat, după cum te-ai putea aştepta, estetica signature a brandului, bazată pe exces asumat şi elemente tinereşti – de la jachete de soldăţei din lemn la jeanşi rupţi şi încrustaţi cu mii de cristale scânteietoare.
Pe lângă show-urile care au dictat tendinţele sezonului următor, Săptămâna Modei a inclus de asemenea numeroase prezentări în showroom-uri, unde brandurile şi-au expus direcţiile pentru primăvară. Printre cele mai mai interesante statement-uri, după părerea mea, le-au făcut cele ce au marcat intersectări ale modei cu arta. De pildă, colecţia brandului Tychemos, inspirată de extensiva colecţie privată de picturi a familiei Sorlini sau colecţia Demanumea (lat. „realizat cu propriile mele mâini) – o linie de genţi pictate manual de o serie de artişti. În încheiere, şi ca o concluzie a Săptămânii Modei, aş menţiona probabil cel mai de impact statement al sezonului: colecţia Annakiki, ce a fost însoţită de o instalaţie de artă în cadrul căreia diverse piese vestimentare au fost vidate în saci de plastic, fiecare inscripţionat cu mesaje de tipul „Îmi doresc îmbrăţişarea ta”, Vreau să îţi ating pielea” sau „Deschide-mă, permite-mi să trăiesc”. Pe lângă faptul că tenta BDSM a manifestului întreţine înclinaţia către rebeliune a brandului, instalaţia aduce în atenţie faptul că moda este un concept ce există numai atâta vreme cât se află în mişcare, nefiind cu adevărat relevantă cât timp rămâne nepurtată.
Foto: hepta.ro