Luna aceasta pe lista mea se află o carte pe care o aştept de multă vreme, Tot ea…, biografia fabuloasei Meryl Streep, care nu este doar una dintre cele mai talentate actriţe de la Hollywood (nominalizările şi premiile obţinute la competiţiile de profil sunt cea mai bună dovadă în acest sens), ci şi o femeie care a reuşit să se facă remarcată prin eleganţă, decenţă şi, bineînţeles, mult, mult umor.
Personaje controversate, drame din Orientul Mijlociu, lecţii de gătit: iată care sunt poveştile pe care vi le propun în luna octombrie.
Şi voi începe cu un volum care mi-a atras atenţia încă de când i-am citit titlul: Povestea Faridei. Fata care a învins ISIS (editura RAO), de Farida Khalaf şi Andrea C. Hoffmann. Cartea reprezintă memoriile unei supravieţuitoare a terorii ISIS. În august 2014, Farida, o adolescentă obişnuită, încerca să se bucure de vacanţa de vară. Pe neaşteptate, satul ei din nordul Irakului a căzut pradă unui atac pus la cale de ISIS. Acestui atac i-au căzut victime toţi bărbaţii, inclusiv tatăl şi unul dintre fraţii Faridei, în timp ce femeile au fost luate ostatice şi supuse unor chinuri atroce, de la bătăi şi violuri până la vânzare în piaţa publică asemenea unor vite. După şapte tentative eşuate de a se sinucide, Farida profită de un moment favorabil şi reuşeşte să fugă în deşertul libian.
Tot ea… (editura Publica), biografia lui Meryl Strep, semnată de Michael Schulman, este o perspectivă intimă asupra maturizării artistice a celei mai mari actrițe a unei generații. Autorul porneşte de la momentul terminării liceului din New Jersey şi continuă de-a lungul zilelor de început pe scena de la Vassar College și Facultatea de Actorie Yale în anii de glorie ai acesteia, până la rolurile care au făcut-o celebră, din Manhanttan și Kramer contra Kramer. Michael Schulman, colaborator la The New Yorker, pune în evidență ascensiunea ei pe scenele New York-ului, povestea ei de dragoste pasională și tragic de scurtă cu actorul John Cazale, căsătoria sa cu sculptorul Don Gummer și evoluția ei, ca tânără în anii ‘70, care se lupta cu ideile în continuă schimbare despre feminism, căsnicie, iubire și sacrificiu.
Dario Fo şi-a dedicat primul roman Fiica papei (editura Humanitas), dedicat vieții uneia dintre figurile remarcabile ale Renașterii italiene: Lucrezia Borgia. Pe Lucrezia, fiica unui personaj controversat, Rodrigo Borgia, devenit papă în 1492 sub numele Alessandro VI, Dario Fo o prezintă, în acord cu cercetările cele mai recente, drept o victimă a mașinațiilor tatălui și ale fratelui său, celebrul Cesare Borgia, ea fiind în realitate o femeie sensibilă, protectoare a artelor, artiștilor și umaniștilor vremii, care a dovedit totodată un curaj bărbătesc în înfruntările armate dintre cetățile italiene.
Roderick Duddle (editura Polirom), romanul lui Michele Mari, este o poveste plină de răsturnări de situaţie. Fiu al unei prostituate, Roderick creşte printre răufăcătorii şi beţivii de la bordelul Gâsca Roşie. Când mama să moare, patronul nu întârzie să-l alunge, fără să ştie că destinul lui Roderick ascunde o avere imensă, iar medalionul pe care îl poartă la gât e dovada acesteia. Pe urmele băiatului porneşte o adevărată adunătură de neghiobi, avocaţi şi administratori dubioşi, ucigaşi, călugăriţe nu tocmai obişnuite – cu toţii hotărâţi să pună mâna, într-un fel sau altul, pe o parte din avere.
Chef Adi Hădean, care în fiecare zi de duminică ne propune rețete delicioase pe A List Magazine, a lansat volumul #24centimetri (editura Curtea Veche), pe care sper să îl descoperiţi şi voi cât mai repede, pentru că e de-a dreptul senzaţional. Chef, om de radio, prezentator de televiziune, Adi Hădean povestește cum a început – spălând, chiar și de zece ori pe zi, podelele bucătăriei din casa bunicilor –, cum a aflat secretele organizării și ale falimentării unui restaurant, cum se alcătuiește meniul unui Irish pub, care include câteva sandviciuri delicioase cu nume irlandeze stâlcite („O’Ceapă”, „O’Felie”, „O’Tonă” și „O’Bama”), cum e din interior un show de televiziune, muncind de la șapte dimineața și terminând seara târziu cu un pahar de prosecco, și tot așa. #24centimetri este unn șir de lecții (de gătit și de viață) care te vor inspira și pe tine.
Lovituri de geniu (editura Publica), cartea lui L. Jon Wertheim, urmăreşte rivalitatea legendară dintre Rafael Nadal şi Roger Federer. Volumul se axează pe episodul din finala Turneului de la Wimbledon din 2008, un meci captivant jucat de cei doi tenismeni, considerat de autor „o demonstrație de patru-ore-și-patru-zeci-și-opt-de-minute de tenis ca la carte – o sărbătoare a talentului, a grației, a forței, a vitezei, a anduranței, a determinării și a sportivității”. Cartea este rezumatul unei rivalități fascinante și nuanțate, aprig disputate și de proporții istorice.