
Pulpa de miel e una dintre părțile mele preferate. Fie că vorbim despre pulpa secționată, pe care o puteți găsi în măcelăriile arăbești sau în piață, fie că vorbim despre pulpa întreagă (prefer pulpa din față, numită spată), se aplică aceleași principii ale gătitului încet: low&slow, adică fără grabă, la temperatură joasă, între 125-140 de grade Celsius, cel mult 150. Pulpa feliată se găsește în supermarket, ambalată în vacuum, la gramaje situate în jurul valorii de 400 de grame. Poate fi gătită și pe grătar, asezonată cu sare de mare, piper zdrobit, rozmarin și ulei de măsline (5-7 minute pe fiecare parte urmate de o perioadă de odihnă de 10 minute, duc la o friptură suculentă și suficient de gătită). Totuși, frăgezimea plină, rotundă, oferită de coacerea îndelungată, la temperatură joasă, e greu e egalat. Pe scurt, merită efortul. Iată pașii de urmat:
- Scoate carnea din ambalaj și las-o la aer între un sfert de oră și 25 de minute.
- Presară peste carne sare și piper din belșug (lucrăm doar cu sare grunjoasă su fulgi și doar cu piper zdrobit pe loc).
- Încinge o tigaie și frige pulpa 2-3 minute pe fieare parte, e important să se caramelizeze la exterior și în felul acesta să capete aromă. Fă asta și dacă alegi să gătești o pulpă întreagă.
- Pune carnea într-un vas rezistent la temperaturi mari, acoper-o cu roșii cherry și frunze de mentă (dacă-ți place busuiocul, pune busuioc, dacă preferi oregano, pune oregano).
- Opărește 200 de mililitri de vin alb sec, ametecă-l cu 100 de mililitri de apă și toarnă amestecul peste carne.
- Acoperă vasul cu un capac sau cu folie de staniol și pune-l în cuptorul încins la 200 de grade Celsius.
- Coboară temperatura din cuptor la 150 de grade și lasă vasul cu carnea la copt timp de 4 ore.
- Îndepărtează folia și mai lasă la copt o oră, la aceeași temperatură.
- Servește cu salată, cartofi copți sau sfeclă coaptă, cu sosul rămas în vas și cu roșiile cherry.
- Dacă te sperie timpul îndelungat de gătire, gândește-te doar la câte lucruri poți face în cinci ore. Pentru că nu-i cazul să păzești cuptorul.
Text și foto: Adi Hădean (hadean.live)