În mai puţin de o lună vor avea loc alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, iar lupta dintre cei doi candidaţi, Hillary Clinton şi Donald J. Trump, a devenit lupta lumii întregi. Deşi Clinton şi Trump sunt două dintre figurile politice simpatizate cel mai puţin din istoria Americii, manifestările anti-Trump, care deja nu mai ţin doar de sfera politică, se numără printre cele mai interesante aspecte ale acestei campanii.
Hashtag-ul #imwithher a împânzit reţelele de socializare, iar susţinerea lui Hillary Clinton a devenit esenţială în condiţiile în care alternativa este Donald Trump. Sloganul lui Trump – „Make America Great Again” – şi mesajele campaniei sale au atins o parte din populaţie, dar jignirile aduse femeilor, imigranţilor, comunităţii LGBT şi nu numai l-au transformat pe Trump în cel mai detestabil personaj al momentului. În momentul de faţă, Trump a pierdut chiar şi sprijinul colegilor de partid, o parte din republicani încercând să se distanţeze încă de pe acum de politica acestuia.
În tot acest timp, Hillary Clinton urcă în sondaje, iar diferenţa dintre ea şi Trump este din ce în ce mai mare (după cea de-a treia dezbatere, sondajele indică o diferenţă de peste şase procente între cei doi). Însă controversele nu au ocolit-o nici pe Clinton, iar scandalul e-mail-urilor şterse este cea mai bună dovadă în acest sens. Wikileaks a publicat o serie de mail-uri compromiţătoare între angajaţii din sfaff-ul lui Hillary Clinton, printre care şi directorul său de campanie, John Podesta. În acestea, aliaţii lui Clinton îi jigneau şi îi criticau pe catolici, hispanici şi pe susţinătorii lui Trump. În plus, erau dezvăluite şi neregulile din cadrul Fundaţiei Clinton, care a făcut profit în urma unor aranjamente cu guverne altor state.
Dar scandalul Wikileaks nu a însemnat nimic în comparaţie cu derapajele lui Trump, împotriva căruia s-a adunat o adevărată armată de jurnalişti, actori, scriitori, oameni şi vedete din întreaga lume. Printre cei mai vocali s-au numărat Robert Downey Jr., Amy Schumer, Leonardo Di Caprio, Jennifer Lawrence, Salma Hayek, Rihanna şi, bineînţeles, Barack şi Michelle Obama.
Campania Save the Day este unul dintre cele mai bune exemple. Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Don Cheadle, Julianne Moore, Stanley Tucci, James Franco, Jesse Williams, Neil Patrick Harris şi Saoirse Ronan au filmat un clip în care îi îndeamnă pe americani să voteze, mesajul fiind îndreptat clar împotriva lui Trump.
Arnold Schwarzenegger, membru al Partidului Republican, a declarat că nu va vota pentru Donald Trump, chiar dacă acesta este candidatul republicanilor: „Pe cât de mândru sunt să mă numesc republican, este o etichetă pe care o pun mai presus de toate celelalte: cea de American. Aşa că aş vrea să le amintesc colegilor mei republicani că nu este doar acceptabil să îţi alegi ţara în defavoarea partidului, este chiar o datorie.”
Acum câteva luni, după ce în presă au apărut declaraţiile jignitoare ale lui Trump la adresa femeilor, Olivia Wilde a postat pe contul său de Twitter un mesaj împotriva candidatului republican, însoţit de #NeverTrump: „Mă pregătesc să am o fiică, iar aceste declaraţii mă afectează direct.”
Julia Roberts, Leonardo Di Caprio, Edward Norton, Rami Malek, Kendall Jenner, Olivia Wilde, Robert de Niro, Anne Hathaway, Jonah Hill, Emma Stone şi mulţi alţi actori de culoare sau de altă naţionalitate (vizaţi direct de discursul rasist şi ultra-naţionalist al lui Trump) au filmat campania #VoteYourFuture.
Într-unul dintre show-urile sale de stand-up comedy, Amy Schumer l-a numit „monstru” pe Trump şi a transformat întregul spectacol într-o dezbatere politică, ceea ce i-a enervat pe spectatorii care au ales să părăsească sala. În plus, Madonna a fost invitată în show-ul lui Amy de la Madison Square Garden, iar aceasta, mai în glumă, mai în serios, le-a promis favoruri sexuale celor care o vor vota pe Hillary Clinton, semn că implicaţiile acestei campanii au atins deja cote nebuneşti.
Miley Cyrus şi Chloë Grace Moretz s-au implicat activ în campania pro Hillary Clinton, încercând să îi convingă pe tineri să treacă de partea ei.
Actriţa de origine mexicană Salma Hayek a povestit la rândul său despre avansurile pe care i le-a făcut Trump, chiar dacă ea avea un prieten la vremea respectivă, şi a declarat că nu se îndoieşte nicio secundă de acuzaţiile femeilor agresate de candidatul republican.
Zilele trecute, Michelle Obama a anunţat public că o va însoţi pe Hillary Clinton în campanie, cele două urmând să facă o vizită în Carolina de Nord.
Mai sunt câteva săptămâni până la alegeri, dar până şi republicanii şi-au dat seama că nu pot lupta cu valul de ură faţă de Donald Trump şi cu susţinătorii faimoşi al lui Hillary. Şi chiar dacă imaginea ei în rândul americanilor nu este nici pe departe una bună, rezultatul acestor alegeri va fi, cel mai probabil, în favoarea sa sau, mai bine spus, în favoarea alternativei la Trump.
Foto: hepta.ro