Super-alimente în smoothie-uri numai bune pentru imunitate

smoothie-2

Mixează la blender zeci de smoothie-uri ce au la bază aceste super-alimente şi creează-ţi un sistem imunitar de super-erou!

Vine iarna, asta e clar! Şi vine cu peisaje minunate rupte din poveşti, vin fiert, păturici călduroase şi cozonaci calzi, dar şi cu un lanţ de răceli care din nou te vor ţine ţintuit la pat cu nasul ȋn batistă şi ameţeli. Dar iarna asta poate fi ca vara! Pe bune! Fă un update listei săptămânale de cumpărături adăugând aceste delicioase super-foods pentru sistemul imunitar şi nu numai că nu se va mai prinde de tine nici un virus, dar vei avea şi o digestie mai eficientă, o pătrăţică ȋn plus pe abdomen şi o piele de revistă. Bea un pahar de smoothie dimineaţă şi alte două ca snack ȋn timpul zilei şi curăţă-ţi” puţin dieta de junk food-uri şi alte minunăţii” care ȋn afară de gust nu oferă nimic bun corpului tău, ba chiar fac praf şi pulbere nu numai planuri de dietă, ci şi sistemul imunitar de care ai atâta nevoie ȋn această perioadă.

Iar dacă ȋncă mai crezi că un suc de plante băut pe stomacul gol nu poate face minuni pentru corpul tău, pleacă urechea la studiile de la Şcoala de Medicină Harvard care au concluzionat ȋn urma unor serii de studii clinice: Ca orice altă armă de luptă, şi armata sistemului imunitar depinde de cum funcţionează şi cât este de puternic stomacul. Astfel, soldaţii sistemului imunitar au nevoie de hrană bună administrată cu regularitate. Oamenii de ştiinţă au observat cu mult timp ȋn urmă că persoanele care trăiesc ȋn sărăcie sau care au o dietă săracă ȋn nutrienţi sunt cu mult mai vulnerabili la atacul bolilor infecţioase”.

Acestea fiind spuse, ia un pix şi o hârtie şi pune cap la cap lista de cumpărături care te va ţine la adăpost de boli iarna asta:

Ghimbir

Prepară din timp o delicioasă mixtură de ghimbir ras şi miere bună pe care o poţi lăsa la macerat cât doreşti ȋntr-un dulap şi care va fi cireaşa de pe tortul oricărui smoothie de iarnă. Combinaţia de miere şi ghimbir este una de bază ȋn medicina Ayurvedică şi este folosită mai ales pentru a trata infecţiile virale. Mierea este un antiseptic imbatabil, dar şi un sedativ incredibil dacă este combinat la ceas de seară cu puţin lapte cald. Parol! Iar dacă mierea ne este cunoscută ȋncă din copilărie, ghimbirul este un newcomer ȋn dieta mioritică, dar crede-mă, merită să-l primeşti pe masa ta cu braţele deschise pentru că este una dintre cele mai versatile şi medicinale rădăcini din câte ai văzut. Ghimbirul detoxifiază şi energizează corpul tracasat de stres sau scuturat bine de răceli şi se potriveşte de minunie cu smoothie-uri pe bază de fructe.

Citrice

Că sunt portocale, mandarine, lămâi sau orice alt fruct de o culoare solară pe care-l adori, adaugă-le cu mic cu mare ȋn smoothie-urile tale pentru un boost de energie şi antioxidanţi care vor face minuni nu doar pentru starea ta spirit, ci şi pentru rezistenţa corpului la atacul bolilor şi la stresul oxidativ care determină ȋmbătrânirea prematură.

Frunze verzi, multe frunze verzi

Spanac, broccoli şi salatele de culoare ȋnchisă precum rucola sunt ingredientele-minune pentru smoothie-uri care abundă de clorofilă, acel antioxidant de care şi noi, la fel ca plantele, avem atâta nevoie. Dar plantele de un verde ȋnchis nu abundă doar de clorofilă, vitaminele A, C şi E, dar şi de fibre, calciu sau minerale precum fier. Prepară-ţi cât mai multe smoothie-uri verzi şi vei vedea cum vei ȋnflori ȋn ciuda soarelui cu dinţi de afară. Evident, nu puteam uita nici de kale, varza super-food de care toată lumea bună a dietelor vorbeşte ȋntruna. Este o frunză cam dură, aşa că toac-o mărunt ȋnainte de a o adăuga la blender.

Seminţe, alune, nuci & co.

Când porneşti ȋn smoothie-aventură, nu uita de acest motto: Nici un pahar de smoothie fără nuci, seminţe sau alune!”. Acestea fiind spuse, fă-ţi plinul de pe la magazinele naturiste sau piaţă cu nuci, pline de uleiuri benefice şi minerale care vor ȋmbunătăţi activitatea cerebrală sau seminţe de dovleac, ideale pentru a eficientiza o digestie leneşă sau a pune sub papuc orice infecţie la nivelul stomacului. Nu ocoli nici seminţele de floarea soarelui, o sursă de calm pentru omul stresat datorită mixului de B6 şi magneziu. Iar pentru ca iarna să nu te deshidrateze cu totul, dar şi pentru a mulţumi corpul cu cel emai bune grăsimi pentru ca mai târziu să nu-ţi ceară junk food, adaugă ȋn mix-ul de smoothie şi seminţe de in răşnite (altfel sunt prea mici pentru a fi procesate de către organism) sau seminţe de cânepă, ambele hrănindu-te cu acei acizi graşi Omega pe care toată lumea ȋi adoră.

smoothie-1

Fructe de pădure

Dacă nu ai apucat să umpli congelatorul sau cămara cu fructe de pădure, cumpără-ţi din supermarket pentru că se ȋnscriu ȋn categoria alimentelor pe care organismul tău le adoră. Pline-ochi de antioxidanţi, nutrienţi, vitamine şi minerale, fructele de pădure sunt obligatorii pentru smoothie-urile tale de zi cu zi, unde mai pui că sunt atât de gustoase. Nu ocoli nici două dintre super-food-urile momentului: acai, fructe acrişoare de culoare neagră pe care le vei găsi ȋn magazinele naturiste uscate sau sub formă de pastă şi care (zic studiile) au mai mulţi antioxidanţi decât afinele. Dar şi cătina este un super-food redutabil, un incredibil aliment care poate concura cu goji la categoria complex natural de vitamine şi minerale. Că tot veni vorba de cătină, prepară-ţi un tratament de iarnă tradiţional românesc, cel cu care bunicii noştri treceau iarna fără nici un guturai: umple cam 60% dintr-un borcan cu boabe de cătină, adaugă miere şi lasă la macerat cel puţin o lună, apoi mănâncă două linguriţe pe zi din preparat cât e iarna de lungă.

Iaurturi naturale de tot felul = probiotice la greu

Sunt delicioase ȋn combinaţie cu fructe de pădure şi miere şi constituie un snack consistent. Iaurturile naturale abundă de proteine slabe (care nu ȋngraşă adică), calciu şi minerale, dar şi de atât de cunoscutele probiotice, bacterii care ajută sistemul digestiv, dar şi pe cel imunitar să lupte precum Hercule cu viruşii iernii. Aceste probiotice se regăsesc numai ȋn iaurturi fermentate natural pe eticheta cărora scrie că s-au folosit culturi active vii. Dacă nu eşti amator de iaurt, ia probiotice sub formă de suplimente şi vei vedea ce minuni pot face pentru organismul tău ȋntr-un timp surprinzător de scurt.

Germeni

Germenii sunt propriu-zis plante ȋn stare embrionară, astfel că ele conţin cu mult mai mulţi nutrienţi decât planta ajunsă la maturitate. Din păcate, procesul de fermentare a seminţelor poate scoate omul din sărite din cauza mirosului oribil (dacă nu crezi ȋnseamnă că nu ai ȋncercat să germinezi fasole mung). Bafta noastră că mai toate hiper şi supermarket-urile oferă o diversitate incredibilă de germeni care mai de care mai gustoși. Adaugă-i din plin peste salate, nu numai smoothie-uri.

Rodia

Nu degeaba egiptenii antici o foloseau din plin pentru a trata tot felul de infecţii, rodia nu este doar un fruct absolut delicios şi un elixir pentru frumuseţe datorită antioxidanţilor, ci şi un panaceu care distruge din faşă viruşii care vor să-şi facă de cap ȋn organismul uman. Curăţă rodia sub apă pentru a nu te murdări sau cumpără din magazine arăbeşti suc de rodie pentru salată.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle