Spuneam în urmă cu ceva timp că universul supereroilor este dominat de Marvel şi tind să cred că situaţia nu se va schimba prea curând. Iar Doctor Strange vine luna aceasta pe marile ecrane ca să ne convingă de acest lucru!
Nu am fost întotdeauna o fană o filmelor cu supereroi, chiar şi acum sunt destul de pretenţioasă în zona aceasta, dar trebuie să recunosc că am intrat în tabăra Marvel acum câţiva ani, mai exact când am văzut primul Iron Man, şi mi-a plăcut ce am descoperit acolo. Bine, bine, ştiu că întotdeauna este loc de mai bine în cazul producţiilor Marvel – de exemplu, în The Avengers: Age of Ultron, mi-aş fi dorit un antagonist cu o poveste în spate, ceva mai interesant decât rebelul Ultron, care se gândeşte brusc să distrugă lumea şi să îşi enerveze creatorul, pe Tony Stark (Robert Downey Jr.) – însă rezultatul final este, de regulă, unul reuşit.
Iar despre Doctor Strange, numai de bine! Aveam o simpatie personală pentru Iron Man, dar acum că Marvel a plusat cu Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), îmi e tare greu să-mi aleg preferatul. Poate şi pentru că cei doi seamănă foarte mult. Strange este neurochirurgul arogant şi genial, care face tot ce îi trece prin cap… pentru că poate. Sala de operaţii îi este şi sală de spectactol (veţi înţelege mai bine partea asta după ce veţi vedea filmul), iar oamenii gravitează în jurul său, aşteptând în permanenţă aprobarea strălucitului Strange.
Cu toate astea, viaţa lui se transformă radical după un accident de maşină, în urma căruia mâinile îi sunt distruse. Copleşit de disperare, Stephen face tot posibilul pentru a-şi recupera abilitatea de a opera, dar se loveşte în permanenţă de limitele din medicină. În plus, încurajările celor din jur, mai ales cele ale Christinei Palmer (Rachel McAdams), care e pentru el un fel de Pepper Potts pentru Tony Stark, nu îl ajută cu absolut nimic. Având o ultimă speranţă, Strange porneşte către un loc din Nepal numit Kamar-Taj, unde ajunge să descopere că procesul de vindecare este, mai degrabă, o iniţiere a sa într-un univers al magiei la care foarte puţini au acces. Cu ajutorul Celei Străvechi (Tilda Swinton) şi al ucenicului acesteia, Mordo (Chiwetel Ejiofor), Doctor Strange află că viaţa lui poate căpăta un nou sens. Inteligenţa şi ambiţia dobândite de-a lungul anilor îl ajută să se descurce în Kamar-Taj, însă marea provocare este alegerea pe care trebuie să o facă Strange: să revină la vechea lui viaţă sau să rămână alături de vrăjitori şi să apere lumea de forţele mistice dintr-o altă dimensiune, reprezentate de maleficul Kaelicius (Mads Mikkelsen).
Pe lângă povestea uşor diferită de cele cu care ne-a obişnuit Marvel (la un moment dat, chiar este o explicaţie interesantă despre diferenţa între acţiunile grupului de Avengers şi cele ale personajelor din Kamar-Taj), un mare plus al filmului este imaginea. Din punct de vedere vizual, Doctor Strange este spectaculos! Culori, efecte speciale bine dozate, care susţin firul narativ, detalii puse în evidenţă în momentele-cheie: filmul Doctor Strange arată atât de bine încât m-ar surprinde să nu obţină câteva nominalizări la categoriile tehnice de la Oscaruri şi alte competiţii cinematografice. Ben Davis este omul care s-a ocupat de imaginea Doctor Strange (plus Avengers: Age of Ultron, Guardians of the Galaxy şi Wrath of the Titans) şi merită cu siguranţă toate aplauzele.
Cât despre Benedict Cumberbatch în rolul lui Doctor Strange, nu pot spune decât atât: sen-za-ţi-o-nal! Mi se pare greu de crezut că un actor ca el a stat cumva în umbră atâţia ani, pentru că nu ştiu voi, dar eu l-am descoperit abia prin 2012, în War Horse, filmul lui Spielberg, în care a jucat alături de Jeremy Irvine şi Tom Hiddleston. În Doctor Strange, actorului britanic îi reuşeşte totul, inclusiv accentul american. Iar de minunata Tilda Swinton nici nu mai vorbesc! Chiar dacă în benzile desenate personajul său este de origine asiatică, alegerea expresivei Tilda pentru rolul Celei Străvechi mi se pare perfectă. Sau… poate sunt eu subiectivă pentru că îmi place de ea foarte mult.
Filmul Doctor Strange este distribuit de Forum Film România şi va intra în cinematografe din 3 noiembrie 2016, în format 3D, IMAX 3D, 4DX 3D şi Dolby Atmos.
Foto: outnow.ch