Reţelele de socializare: pro sau contra?

social-media

Reţelele de socializare pot reprezenta cel mai bun prieten sau cel mai groaznic inamic. Pe cât de clişeic sună, pe atât este de adevărat.

Este cunoscut faptul că reţelele de socializare ne ajută să ţinem legătura cu persoane aflate la depărtare, cu colegi pe care credeam că nu o să îi mai revedem şi sunt o bună metodă de a găsi prieteni noi de pe întreg mapamondul. Cum însă nimic nu e perfect, reţelele de socializare reuşesc să ne îndepărteze de familie, de lucrurile cu adevărat importante, pot crea stări de depresie şi anxietate, aşa cum reiese dintr-un studiu al Societăţii Britanice de Psihologie, şi duc, deseori, la incapacitatea de a comunica faţă în faţă cu lumea.

Totuşi, să recunoaştem: dacă nu erau reţelele de socializare, nu puteam avea acces la evenimentele din viaţa celebrităţilor admirate, nu puteam lua legătura cu persoane aflate la sute de kilometri depărtare, trendurile, precum cel Makeup- Free, nu se răspândeau atât de uşor, campaniile nu ar fi căpătat multă popularitate, revistele, blogurile, firmele nu se puteau promova prin instrumentele online pe care le au acum la dispoziţie. Într-un fel, fără Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, am fi deconectaţi de la ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Însă, din păcate, reţelele de socializare ne-au acaparat viaţa. Imaginează-ţi că ai ieşit în oraş cu prietenii şi în loc să comunicaţi şi să aveţi un timp plăcut petrecut împreună, toată lumea stă cu ochii în telefon, fiecare în lumea lui: tu în lumea modelelor de la New York, prietena ta căutând idei pentru redecorarea dormitorului, celălalt prieten jucându-se Candy Crush.

În plus, gândeşte-te la toate lucrurile cool pe care le-ai putea face în locul statului pe reţelele de socializare: ţi-ai putea găsi un hobby nou, precum dansul sau fotografia, ai putea aduce un zâmbet pe buzele celor mai puţin norocoşi, făcând voluntariat. Posibilităţile sunt infinite şi totul ţine doar de tine.

Şi nu în ultimul rând, atât de mult timp petrecut pe telefon îţi strică garantat ochii. Iar când ajungi la medicul oftalmolog şi prima întrebare este: „Cât timp stai pe What’s App şi Facebook?”, ai un moment de revelaţie şi realizezi că lucrurile ţi-au scăpat de sub control.

Şi eu sunt adolescentă şi tot încerc să renunţ treptat la reţele de socializare;  câteodată fac un pas înainte, apoi mă întorc de unde am plecat. Dar mereu mă gândesc: vrei să pierzi toate lucrurile extraordinare care se petrec chiar sub nasul tău din această cauză?

Text de Emilia Mocanu, elevă în clasa a IX-a la Şcoala Centrală din Bucureşti. Foto: hepta.ro