Mănânci fără să îţi dai seama seama de cantitate? Sau devorezi în doi timpi şi trei mişcări tot ce ai în farfurie? Stai liniştită, ni se întâmplă tuturor, mai ales când ne propunem să mâncăm două bucăţele de ciocolată în timpul unui film şi, prinşi de acţiunea de pe ecran, uităm de planul iniţial şi terminăm toată ciocolata.
Dar asta nu înseamnă că nu există soluţii. Conceptul de mindful eating, propus de Dr. Susan Albers, a început să câştige teren şi tot mai mulţi oameni învaţă să facă alegeri alimentare sănătoare şi… inteligente. Ce înseamnă, mai exact, să mănânci conştient? Pe scurt, mindful eating presupune să îţi dezvolţi câteva tehnici prin care să deţii controlul asupra obiceiurilor tale alimentare. Acordându-le acestora mai multă atenţie, vei învăţa să îţi echilibrezi regimul zilnic şi, implicit, să îţi menţii greutate. Care sunt cei patru paşi simpli pe care trebuie să-i urmezi pentru mindful eating?
#1 Închide laptopul sau televizorul atunci când mănânci.
Un studiu realizat de Universitatea din Birmingham arată că mâncăm cu 25% mai mult atunci când nu ne concentrăm pe mâncare şi ne lăsăm distraşi de diverse alte lucruri. Dacă mănânci pe fugă sau te gândeşti la altceva în timpul mesei, centrul apetitului din creierul tău va fi incapabil să recunoască alimentele pe care le consumi şi să îţi transmită dacă te-ai săturat sau nu. Practic, mecanismul saţietăţii se va da peste cap şi tu vei continua să mănânci, chiar dacă nu mai ai nevoie.
#2 Mănâncă folosindu-te de toate simţurile.
Simte mirosul, savurează gustul şi textura alimentelor, bucură-te din plin de fiecare masă: specialiştii spun că, în felul acesta, vei învăţa să apreciezi mâncare şi vei conştientiza mai mult efectele sale asupra organismului tău. Îţi vei da seama astfel care sunt alimentele care îţi fac bine şi care sunt cele care îţi fac rău şi vei începe să faci alegeri mult mai sănătoase pentru tine. Mănâncă încet şi mestecă mai mult: iată două reguli de care nutriţioniştii ne spun mereu să ţinem cont!
#3 Simţi că îţi este foame? Ai nevoie de o diversiune!
Dacă ai mâncat de curând, dar brusc ţi s-a făcut poftă să mai ronţăi ceva, încearcă să păcăleşti senzaţia de foame prin ghidarea atenţiei în altă direcţie. Apucă-te să îţi verifici mail-urile, dă-i un telefon prietenei tale sau citeşte câteva pagini dintr-o carte sau un articol nou. În felul acesta, te vei concentra asupra unei alte activităţi, iar senzaţia de foame va fi dată uitării. Mindful eating înseamnă să te opreşti din mâncat atunci când te-ai săturat, fără să cedezi ulterior tentaţiilor. Şi pune-ţi de fiecare dată trei întrebări importante: de ce vreau să mânânc? Îmi este foame cu adevărat? Este sănătos să mănânc acum? Răspunsurile pe care ţi le vei da te vor ajuta să înţelegi motivele din spatele dorinţei tale de a mânca.
#4 Acordă mai multă atenţie modului în care te simţi.
Te-ai simţit rău sau chiar ai experimentat reacţii alergice după ce ai consumat un aliment? Atunci elimină-l din regimul tău până mergi la un control şi descoperi care e problema cu el. Unele alimente îngraşă foarte mult, altele îţi declanşează alergii şi îţi cauzează apariţia petelor şi a coşurilor pe faţă şi tot aşa. Reacţiile pot fi diferite de la o persoană la alta, aşa că tu eşti singura care poate spune ce îţi face bine sau rău.
Foto: hepta.ro