Mai este foarte, foarte puțin până va începe sezonul premiilor cinematografice (Oscar, SAG Awards, Globurile de Aur), așa că e momentul pentru o foarte scurtă trecere în revistă a celor mai importante evenimente din ianuarie și februarie.
Zilele trecute au fost anunțate nominalizările la Critics’ Choice TV Awards, iar cele pentru Critics’ Choice Movie Awards vor fi anunțate pe 1 decembrie. Gala Critics’ Choice 2017 va avea loc cu aproape o lună mai devreme de această dată, mai exact pe 11 decembrie 2016, așa că de-abia aștept care sunt filmele și serialele pe care vor paria criticii.
Tot în decembrie, pe 12, vor fi anunțate nominalizările la Globurile de Aur, iar ceremonia va avea loc pe 8 ianuarie, urmând să fie prezentată de Jimmy Fallon (bănuiesc de pe acum că programul său de glume se va prelungi). Pe 14 decembrie, vor fi anunțate și nominalizările la SAG Awards (Screen Actors Guild Awards), premii decernate de Sindicatul actorilor. Gala SAG va fi organizată pe 29 ianuarie. Pe 10 ianuarie, apar nominalizările la BAFTA, iar pe 12 februarie, covorul roșu va fi întins la Royal Opera House din Londra, pentru o nouă ediție a ceremoniei British Academy of Film and Television Arts.
Nu în ultimul rând, pe 24 ianuarie, vor fi anunțate nominalizările la Oscar, premiile urmând să fie decernate pe 26 februarie. Până atunci însă, iată care sunt filmele, actorii, actrițele și regizorii pe care îi văd în cursa finală de la Oscaruri.
La categoria Cel mai bun film, se pare că anul acesta se va da o luptă strânsă între musicalul La La Land, SF-ul Arrival, care tocmai a avut premiera în România, și drama Sully, în regia lui Clint Eastwood. În momentul de față, La La Land (va fi lansat și la noi pe 23 decembrie) se numără printre cele mai așteptate filme, mai ales că recenziile sale sunt foarte, foarte bune. Povestea, care este scrisă și regizată de Damien Chazelle (Whiplash), îi are în prim plan pe Sebastian (Ryan Gosling), un pianist de jazz, care își câștigă existența cântând în baruri obscure, și pe singuratica Mia (Emma Stone), o actriță aspirantă. Cei doi se îndrăgostesc nebunește, însă relația lor este amenințată de succesul pe care fiecare și-l dorește cât mai repede.
În Arrival, Louise Banks (Amy Adams) este o specialistă în lingvistică, pe care autorităţile o cooptează într-o echipă menită să descifreze mesajele „intruşilor” de pe alte planete. Aceasta trebuie să se mişte foarte rapid pentru a afla ce îşi doresc forţele extraterestre, dar şi pentru a preveni un potenţial conflict inter-planetar. Șansele ca Arrival să fie nominalizat la Oscar pe 24 ianuarie sunt destul de mari dacă ne gândim la faptul că, în ultimii ani, SF-uri ca Gravity și Mad Max: Fury Road au prins un loc pe lista scurtă. În plus, Amy face un rol excepțional, așa că, dacă încă nu ați ajuns la film, vă recomand să îl vedeți cât de curând.
Cât despre Sully, eu cred că are toate „ingredientele” unui film de Oscar: o poveste interesantă, inspirată din fapte reale – cea a căpitanului Chesley „Sully” Sullenberger (Tom Hanks), care a reușit să amerizeze pe râul Hudson, după ce motoarele avionului pilotat de el au fost distruse, salvând toate viețile pasagerilor aflați la bord -, mult suspans, un regizor legendar, Clint Eastwood, care a reușit să construiască fiecare moment, redând perfect trăirile personajului.
Printre filmele cu potențial la această categorie se numără și drama Manchester By The Sea, care nu are încă o dată de lansare în România, dar care a fost extrem de bine primit la festivalurile de film internaționale (Sundance, Toronto). Peter Travers de la Rolling Stone a spus că „niciun film din acest an nu m-a emoționat mai mult”, în timp ce Justin Chang de la Variety a lăudat „prestația superbă” a lui Casey Affleck. În Manchester By The Sea, Affleck joacă rolul lui Lee Chandler, un bărbat care, după moartea fratelui său, devine tutorele fiului adolescent al acestuia.
La capitolul Cel mai bun actor, lupta se va da, cel mai probabil, între Ryan Gosling și Casey Affleck, dar în mod sigur și Tom Hanks va ajunge în cursa finală (ar fi a șasea nominalizare a actorului la Oscar). Mai mult decât atât, aș îndrăzni să îi acord o șansă și lui Andrew Garfield pentru rolul din Hacksaw Ridge (acum, în cinematografe), în care l-a interpretat pe Desmond Doss, un pacifist care a refuzat să folosească arme sau să ucidă oameni în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.
Deși a fost nominalizată de cinci ori la Oscaruri, Amy Adams nu a obținut până acum un trofeu, însă 2017 pare să fie anul ei. A bifat două roluri de zile mari în Nocturnal Animals și Arrival, așa că este imposibil să nu fie nominalizată măcar pentru unul dintre ele. Emma Stone vine tare din urmă și are șanse mari să primească o nominalizare pentru rolul din La La Land. După ce i-a dat viață lui Jacqueline Kennedy în biopicul Jackie, Natalie Portman va fi nominalizată cu siguranță la categoria Cea mai bună actriță, în timp ce Meryl Streep ar putea obține nominalizarea cu numărul 20 la Premiile Oscar pentru partitura din Florence Foster Jenkins.
Nu în ultimul rând, statueta de aur pentru Cel mai bun regizor va fi intens disputată de Kenneth Lonergan (Manchester By The Sea), Damien Chazelle (La La Land), Denis Villeneuve (Arrival) și Clint Eastwood (Sully), dar surprizele nu sunt excluse: Martin Scorsese, cu al său Silence, și Denzel Washington, cu Fences, drama unei familii afro-americane din America anilor ’50, ar putea intra în cursă.
Foto: outnow.ch, hepta.ro