În vremurile (nu) de mult apuse, a călători însemna a-ți lua bilete de avion spre cea mai populară destinație, a te caza la cel mai renumit hotel sau, eventual, chiar la un resort all inclusive și, evident, a bifa toate obiectivele turistice pe care le găseai înșirate pe nelipsitul ghid de călătorie. De ceva timp, însă, lucrurile s-au schimbat: călătorul de azi este mai educat, mai pretențios și mai dornic să descopere el însuși decât să pășească pe cărări marcate de alții. În locul destinațiilor main stream, vrea ceva nou. Vrea să interacționeze cu localnici, nu cu alți turiști – vânători de aventură ca el. Vrea EXPERIENȚE AUTENTICE.
Trebuie să recunosc că, în timp ce scriam acest articol, m-am regăsit în tipologia turistului contemporan. Prefer să ocolesc o destinație atunci când toată lumea își dă check in și, mai mult, evit cu orice preț recomandările în materie de restaurante și obiective turistice ale marilor siteuri de travel. De ce? Pentru că, de multe ori, în locul unui restaurant care se vrea extraordinar, am găsit o mâncare fadă, „perfectă” pentru turiștii care, oricum, nu vor mai reveni.
Așa se face că, în ultimele mele plecări, am încercat, de fiecare dată, să merg pe mâna unor localnici. Și dacă printre localnici nu aveam un prieten, sigur găseam un prieten al unui prieten, care avea un prieten…. care putea să-mi spună unde găsesc cea mai bună mâncare. Sau care era cel mai hip club al momentului. Sau de unde se vede cel mai frumos apus… Sunt acele lucruri pe care nu le găsești nici pe Tripadvisor, nici pe Booking sau Expedia. Sunt așa zisele inside info, pe care doar un localnic le știe și la care, cu puțin noroc, poți să ai și tu acces.
Cu toate că ador să călătoresc și visez ca într-o zi să văd toată lumea, sunt o patriotă incurabilă și parcă….tot mai bine e acasă. Și cum să nu fie?! când la noi găsești cele mai bio/organice produse, când țesutul încă se practică, când Insta-stories din Delta Dunării sunt unice și când pozele cu Transfăgărășan au cele mai multe like-uri? Bunica face încă pâine pe vatră, chiar dacă Prințul Charles n-a ajuns și în satul ei. În plus, nivelul barometrului de „mândrie de român” crește atunci când aud „Bucharest is better than Las Vegas!”.
Da, România e cool, amazing, breath-taking, dar totuși tradițională. Și ce turist n-ar vrea să vadă tot ce are România mai frumos de oferit?
Plecând de la propriile preferințe, de la trendurile care promovează ideea de „living like a local”, dar și de la dorința de a reconstrui imaginea României deasupra clișeelor și preconcepțiilor existente, a luat naștere The Concierge Bureau – un concept inovator care oferă turiștilor, sau oamenilor de afaceri străini, experiențe personalizate.
De la servicii de cazare în hoteluri, apartamente, case tradiționale (sau alte forme dorite de turiști), la servicii de asistență personală, organizarea de tururi într-o Românie mai puțin cunoscută, entertainment, dar inclusiv servicii de consultanță în afaceri în diverse domenii, această companie de concierge on demand vrea să ofere turistului un sejur personalizat în întregime. La toate acestea se adaugă o doză generoasă de ospitalitate tipic românească, pentru ca clientul să aibă parte de de o experiență autentică, frumoasă, numai bună de împărtășit conaționalilor săi, atunci când se întoarce acasă. Iar expresia feței lor la plecare este cel mai bun feedback sau review pe care l-ar putea oferi.
Pentru ca hashtaguri precum #beautifulromania să fie tot mai numeroase. www.theconciergebureau.com