6 cărți noi de citit în decembrie

colaj-carti-222

Pentru ultima lună a acestui an, selecția de cărți noi este una eclectică. V-am pregătit povești ale unor persoane cu o viziune inedită, care au schimbat regulile jocului, riscând totul pentru a avea ce își doresc, romane pline de suspans și drame emoționante. Așadar, iată ce am trecut pe lista lecturilor de decembrie.

Dacă este o carte care mi-a atras atenția în această lună, aceea ar fi Shoe Dog (editura Publica), a lui Phil Knight, creatorul Nike. Autorul povesteşte despre numeroasele riscuri cu care s-a confruntat, despre eșecurile zdrobitoare, despre concurenții nemiloși, despre numărul mare de sceptici, dușmani și bancheri ostili, dar și despre numeroasele sale triumfuri emoționante și reveniri spectaculoase. Dar mai presus de toate, Knight evocă relațiile fundamentale, care au constituit inima și sufletul Nike, cu fostul său antrenor de atletism, irascibilul și charismaticul Bill Bowerman, și cu primii săi angajați, un grup pestriț de neadaptați și savanți, care a devenit rapid o adevărată frăție.

Julian Barnes este unul dintre scriitorii care întotdeauna reușesc să exploreze subiecte extrem de interesante, iar romanul Zgomotul timpului (editura Nemira) merită cu siguranță inclus pe lista de lecturi din decembrie. Este anul 1935 şi tânărul compozitor Sostacovici se teme pentru viaţa să, căci Stalin e brusc interesat de muzica lui. Artistul e sigur că va sfârşi în Siberia şi priveşte în urmă la propria viaţă. Totuşi, are noroc şi nu devine o victimă. Însă preţul pe care trebuie să îl plătească e unul mare: capitularea în faţa regimului politic.

Din Liverpool în Carpați (Editura All), cartea Arabellei McIntyre-Brown, este o poveste sinceră și antrenantă, plină de umor, despre aventura mutării dintr-un mare oraș britanic într-un sat din Carpați. Decizia autoarei de se muta dintr-un oraș britanic animat într-o cabană construită doar pe jumătate, aflată pe un povârniș al munților, ar fi putut fi un dezastru. Arabella McIntyre-Brown nu are un venit stabil, nici pensie sau un plan de rezervă. În ciuda fapului că toate indiciile sugerau că avea să eșueze lamentabil, astăzi poate afirma fără rezerve că a descoperit secretul fericirii. Pentru ea, paradisul este satul transilvănean Măgura, iar volumul Din Liverpool în Carpați va cuceri, fără îndoială, inimile tuturor cititorilor români.

Liane Moriarty ne propune luna aceasta un nou roman, Am uitat să fim fericiți (Editura Trei), dar și o doză considerabilă de mister. Când se trezeşte întinsă pe podeaua sălii de gimnastică, după o puternică lovitură la cap, Alice Love crede că este încă o tânără de două­zeci şi nouă de ani, dornică de distracţii, aflată la început de drum alături de un soţ minunat şi însărcinată cu primul lor copil. Însă descoperă cu uimire că lovitura la cap i‑a şters ultimii zece ani din memorie şi că acum este o femeie de treizeci şi nouă de ani, cu trei copii și un bărbat care o urăște. Cum e posibil ca viaţa ei să se fi schimbat atât de dramatic? Și de ce nu‑și amintește nimic?

În Cinci colțuri (editura Humanitas), cel mai nou roman al lui Mario Vargas Llosa, acțiunea are loc în Peru, la sfârșitul secolului XX, în timpul ultimelor luni de dictatură a lui Alberto Fujimori. Quique Cárdenas Sommerville, un respectat om de afaceri, trăieşte fericit cu soţia sa, Marisa, care pe neaşteptate începe o aventură erotică împreună cu Chabela, prietena ei cea mai bună. Viaţa lui se complică periculos când Rolando Garro, directorul unui săptămânal de scandal condus din umbră de „Doctor“, încearcă să-i distrugă reputaţia publicând fotografii compromiţătoare.

În Dincolo de frumusețea perenă (Editura Publica), Katherine Boo zugrăveşte o epocă tulbure de schimbări globale şi de inegalitate ce devine umană prin povestea dramatică a unor familii care luptă pentru o viaţă mai bună în Annawadi, o aşezare improvizată la umbra hotelurilor de lux de lângă aeroportul din Mumbai. Odată ce India începe să prospere, locuitorii din Annawadi încep să spere cu pasiune. Abdul, un adolescent întreprinzător, vede „o avere nemăsurată” în gunoaiele reciclabile aruncate de cei bogaţi. Chiar și copiii cei mai săraci, cum ar fi tânărul hoţ Kalu, simt că şi-ar putea împlini visele.

SHOP THIS STORY!

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle