Le știu pe Ana și pe Irina Wagner de mulți ani de zile. Iar piesele lor de porțelan le asociez mereu, nu știu exact de ce, cu spiritul cald și frumos al sărbătorilor, cu duminici petrecute acasă, în familie, cu mirosul cafelei de dimineață, cu poveștile pline de farmec ale pictorului Ștefan Câlția… Așa că nu se putea altfel: într-o dimineață geroasă de iarnă am uitat de frig și ceață într-un atelier plin de lumină, printre porțelanuri delicate și bijuterii făcute cu drag, în studioul Wagner Arte.
„Eram studentă când am început să fac primele obiecte pictate. Nu m-am gândit atunci că va fi un business, eu pur și simplu făceam lucruri din pasiune, mă gândeam prima dată că îmi voi suplimenta cumva bursa. Apoi, încet-încet, ca un bulgăre de zăpadă, afacerea a crescut, și de când am avut-o și pe Irina alături, totul s-a transformat într-un business cu adevărat”, explică Ana Wagner. „Da, la început ce visam peste noapte și puneam în practică. Nu exista proiect pe care să nu vrem să îl facem și să nu ne iasă: expoziții, prezentări…” își amintește și Irina Wagner.
„Sincer, mie nu mi s-a părut vreodată ceva dificil sau provocator să fac. Și asta poate pentru că mereu lucrurile le-am făcut doar dacă mi-a făcut plăcere. Doar dacă ceea ce am făcut mi-a provocat bucurie și am știut că tehnic se poate face”, subliniază artistul Ana Wagner. „Și asta îmi doresc și cel mai mult la final: ca cel care folosește obiectele semnate Wagner Arte, fie că e vorba de cești, ceainice, farfuriuțe, bijuterii, să simtă această bucurie pe care eu am avut-o atunci când am creat obiectul.”
Wagner Arte a început cu… o cană. Pictată, cu în mai multe variante, cu mesaje, cu nume, cu desene. De atunci, au apărut în colecția Wagner Arte ceainicele pictate, veiozele din porțelan, bijuteriile (pandantive, brățări și cercei superbi), dar și obiecte mai experiementale, ca panouri realizate pentru o expoziție, care s-au transformat apoi în niște măsuțe nmumai bune pentru un ceai cu prietenii. „Dintre bijuterii, cel mai bine se vând cerceii și pandantivele. Și cred că cea mai bine vândută colecție de cești și ceainice a fost cea intitulată Ma Petite, dar și colecția cu pisici, și cu siguranță ceștile sunt cele mai cerute”, explică Irina.
Și nu e de mirare, de vreme ce te îndrăgostești rapid de cele mai frumoase desene aurite de pe pandantive, de delicatețea cerceilor (pe care Ana, recunoaște, daca ar avea timp și posibilitate, i-ar face chiar modelați manuali, să fie cu totul și cu totul speciali), de ceșcuțele din care ceaiul merită băut în tihnă, admirând cele mai frumoase ilustrații. Și de ce nu, să te minunezi în fața superbelor desene ale pictorului Ștefan Câlția, care a realizat până acm nu mai puțin de trei colecții diferite cu Wagner Arte. „Pentru ultima colecție, Ierburi și flori transilvane, am avut privilegiul să mă pierd în desenele lui Ștefan Câlția, să aleg eu detaliile și florile pe care vreau să le transpun pe porțelan”, zâmbește Ana Wagner.
Sute de obiecte minunate pleacă într-o lună din atelierul Wagner Arte. În România mare parte dintre ele, în străinătate duse drept cadou de către români. „Lucrările mele călătoresc, dar și eu fac la fel. Ultima colecție de cești și ceainice se intitulează Călătorii. Și e vorba exact despre călătoriile pe care le fac eu în afara atelierului, acolo unde mă inspir, unde găsesc acele elemente de la care plec să îmi compun colecția”, spune Ana Wagner. Ar lua-o de la început? „Depinde”, zâmbesc cele două surori Wagner.
Colecțiile Wagner pot fi văzute în atelier, în Cotroceni, str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu nr. 4 și pe www.wagnerarte.ro.
VEZI ȘI: