Sunt sigură că eşti familiarizată cu măcar două dintre proiectele enumerate mai jos, unele dintre ele, precum colaborarea recentă dintre artista Philippa Price şi designerul Stella McCartney, au făcut ȋnconjurul presei mondiale şi deliciul amatorilor stilului psihedelic şi pe alocuri spooky al Phillipei. Cu toate acestea, alte proiecte fashion-artsy au trecut fără să beneficieze de o atenţie similară din partea presei precum cel care-i are ca protagonişti pe Tracey Emin şi Stephen Webster, de exemplu. Din acest motiv, am realizat o retrospectivă a proiectelor creative de anul trecut, cele care au zdruncinat haute couture-ul şi l-au adus şi mai aproape de stadiul de artă ȋn stare pură.
Artista vizuală Philippa Price, cunoscută pentru stilul suprarealist ȋn care creează de la videoclipuri la instalaţii de artă, a realizat recent un scurt metraj cu note horror psihedelice pentru designerul britanic Stella McCartney. Filmul intitulat The Uncanny Valley inaugurează #StellaBy, seria de colaborări a designerului cu artişti contemporani care sunt invitaţi să interpreteze colecţiile Stellei ȋn cele mai variate şi mai creative modalităţi. (foto sus)
„Ei, bine, ca să fiu sinceră, iniţial trebuia să realizez un film pentru colecţia toamnă-iarnă 2016 care vine cu siluete ce au o subtilă alură ce-mi amintea de clovni, de aceea am ales să realizez scurt metrajul la Clown Motel. Dar când am văzut şi colecţia primăvară-vară 2017 care are un vibe de criză ȋn Vestul Sălbatic (Western Depression-Era), mi-am dat seama că acel locul este perfect pentru a filma un scurt-metraj pentru ambele colecţii. Ador să las locaţia să mă inspire şi să schiţeze povestea peliculei. Am o agendă plină de locuri ciudate, sălbatice sau horror la care apelez de fiecare dată când am ceva de filmat”, povesteşte Price.
Filmul cu alură glam-horror, care aminteşte de Clovnul lui Stephen King, a fost turnat ȋn mijlocul deşertului Nevada, ȋn Clown Hotel, un loc ȋn care s-au testat bombe nucleare prin anii ’40. Modelele sunt Megan Nison şi Bradley Soileau, iubitul lui Price, şi, evident, cele două ultime colecţii ale lui McCartney.
Celebrul artist contemporan Marc Quinn a semnat o ediţie limitată de genţi, portofele şi clutch-uri Lady Dior pentru deschiderea din iunie 2016 a magazinului Dior de pe New Bond Street din Londra. Quinn a creat o colecţie formată din trei serii distincte: In the Night Garden, cu un pattern psihedelic cu orhidee negre sau de un violet ȋnchis care ȋnfloresc pe fundalul unui teren vulcanic; Fossil Record, cu motive florale schiţate cu tuşe suave, ca de penel, pe un fundal argintiu; We Share Our Chemistry with the Stars, cu un iris albastru imens al unui ochi uman.
„Motivele vegetale care reprezintă plante ce vor rămâne ȋn plină floare pentru eternitate sunt imagini cu un mesaj ascuns care vorbeşte despre dorinţa incontrolabilă a omului de a controla natura. Astfel, genţile Lady Dior şi accesoriile colecţiei sunt transformate ȋn obiecte de artă cu ajutorul cărora artistul pune ȋn discuţie relaţia de o frumuseţe sălbatică a omului cu natura. (…) Ȋntr-o altă serie, We Share Our Chemistry with the Stars, apare irisul unui ochi uman care care ne captivează şi ne acaparează ȋntreaga atenţie. Artistul a menţionat că iris ȋn greacă veche ȋnseamnă curcubeu, iar culorile celebrează individualitatea, ȋn timp ce negrul pupilei aminteşte de mister şi de impermanenţa existenţiei. Colecţia Marc Quinn Lady Dior este expusă ȋn luna ianuarie la Art Basel Miami.
Folosind mulajul care a servit la o altă creaţie de mare succes, pantofii So Kate, Christian Louboutin a realizat un clutch operă de artă, un accesoriu statement, parte a colecţiei primăvară-vară 2017. Clutch-ul are o personalitate excentrică şi duală, la fel ca protagonista lui David Lynch din serialul Twin Peaks, Laura Palmer, eroina cu viaţă dublă din serialul cult al anilor ’90. Clutch-ul din aluminiu a fost creat ȋn două variante: cu metal negru lăcuit sau auriu, purtând de asemenea marca Louboutin, nuanţa aprinsă de roşu care conturează clutch-ul.
Urmăreşte filmul suprarealist de prezentare a clutch-ului Shoe Peaks:
De doi ani de când Alessandro Michele a ȋnlocuit-o pe Frida Giannini ca director creativ al casei, lucrurile s-au schimbat radical ȋn peisajul universului Gucci care dacă mai ieri intra pe panoplia clasicului de muzeu, astăzi numele Gucci este mai contemporan şi mai street-art ca niciodată. Ultima colaborare a lui Michele cu un artist contemporan l-a avut ȋn prim-plan pe iconoclastul Trevor Andrew care a luat la propriu logo-ul Gucci şi a dat cu el de pereţi, trasformându-l ȋntr-un simbol street-art ce a guvernat colecţia toamnă –iarnă 2016 intitulată simbolic GucciGhost.
„Am văzut cum a folosit Trevor simbolul casei şi mi s-a părut genial. Este o abordare total diferită faţă de o simplă tehnică de copiere. Ideea este că folosim limbajul ȋndrăzneţ al grafitti-ului pentru a scoate ȋn stradă simbolurile companiei”, a declarat Alessandro Michele.
Colecţia I Promise To Love You este un simbol al prieteniei de peste 40 de ani dintre artista Tracey Emin şi bijutierul Stephen Webster. De aceea, toate creaţiile seriei sunt miniaturi ale celebrelor schiţe şi instalaţii ale artistei redate ȋn aur de 18 karate şi cu diamante sub formă de cercei, brăţări, padante sau inele. „Aşa cum Tracey a subliniat cu ocazia aniversării mele de 56 de ani, ne cunoaştem de mai bine de 40 de ani. Prima noastră ȋntâlnire a fost ȋn Atlantis Disco, la intrarea ȋn Dreamland din Margate, unde am dansat un nebunesc groove funk american fiind amândoi hipnotizaţi de tânărul pe atunci Pete Tong. Douăzeci de ani mai târziu am devenit foarte buni prieteni, ȋntotdeauna conştienţi de rădăcinile noastre comune din Kent şi de moştenirea ţigănească a lui Tracey”, povesteşte bijutierul Stephen Webster.
Dacă Gucci a ales un street artist pentru colecţia de toamnă-iarnă, Miuccia Prada a mers pe mâna unui altfel de artist, Christophe Chemin, care adoră să reinterpreteze arta clasică ȋntr-o manieră la fel de incoloclastă ca şi Trevor Andrew. Chemin a realizat numeroase ilustraţii ȋn creion pentru colecţia Prada de iarnă sub formă de colaje hipnotice ȋn care apar zei greci sau personaje medievale parcă desprinse din tablourile lui Giotto alături de simboluri ale societăţii contemporane.
Dacă pentru colecţia masculină, Chemin s-a rezumat la câteva detalii subtile precum mici ilustraţii aplicate pe tricouri, cămăşi asimetrice sau pantaloni, ȋn colecţia feminină s-a dezlănţuit ȋntr-o furtună creativă: crinoline ca nişte tablouri clasice pe care au fost aplicate elemente iconoclaste contemporane, haine lungi şi preţioase din brocart cu aplicaţii fine sau picturi realizate pe mătase, fuste şi dantele.
„Ilustraţiile au fost realizate ȋncă de la ȋnceput ȋn ideea că vor fi aplicate pe haine. Nu-mi place cuvântul imprimeuri pentru că nu sunt imprimeuri, ci opere de artă care reflectă universul vizual şi vocabularul Miucciei, creând un melanj dintre câteva obsesii personale şi idei care-i aparţin ei. (…) Pentru mine a fost o experienţă extrem de emoţională să văd arta mea pe haine: să fie redefinită, stratificată, tăiată şi cusută. Rezultatele sunt dense şi complexe, dar totuşi accesibile. Hainele sunt extraordinare”, spune Christophe Chemin.