Cele mai multe dintre noi ne facem vinovate de overcrowding în şifonier. Motivele pentru care nu scăpăm de hainele pe care am încetat să le mai purtăm sunt multe şi diverse: poate că este vorba despre o rochie care la un moment dat ne-a plăcut mult, şi de care ne pare rău să ne despărţim chiar dacă e prea uzată pentru a mai putea fi îmbrăcată, poate că nu avem timp sau chef sau inspiraţie pentru o reorganizare a garderobei. Cu toate acestea, un şifonier ticsit cu haine care nu mai sunt folosite nu este deloc un lucru în regulă.
Un şifonier aglomerat e o problemă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, ştii impresia aia că nu ai niciodată ce să porţi, deşi ai un dulap plin de haine? Fix asta este cauza – vezi mereu la suprafaţă aceleaşi haine care nu mai sunt purtabile, în timp ce alte piese stau ascunse în spate, deloc vizibile. În al doilea rând, faptul că hainele şi accesoriile stau înghesuite nu le face deloc bine, riscând să se deterioreze.
Dacă te regăseşti în rândurile de mai sus, iată aici reţeta ideală pentru un wardrobe detox. După care vine întrebarea – ce faci cu hainele pe care nu le mai porţi? Eu îţi propun să le duci la cel mai apropiat magazin H&M.
H&M a lansat prima inițiativă globală Garment Collecting în anul 2013 și, până în prezent, peste 40.000 de tone de textile au fost astfel strânse. Cantitatea colectată în această perioadă este echivalentul a peste 190 milioane de tricouri!
Daca vrei să contribui la iniţiativa Garment Collecting, poti aduce începând din această săptămână și pe tot parcursul anului, în oricare dintre magazinele H&M, orice tip de haine și textile care nu le mai sunt folositoare, indiferent de brandul producător sau condiţia lor.
În plus, vei primi pentru fiecare pungă depusă în urnele special amenajate, câte un voucher de reducere pentru sesiunile următoare de cumpărături.
Parte a angajamentului de a oferi modă și calitate la cel mai bun preţ, într-un mod sustenabil, ambiția H&M este de a inspira o schimbare a modului în care moda este făcută și percepută în prezent. Închiderea cercului modei este un angajament central pe care H&M și l-a asumat pentru croirea unui viitor sustenabil al industriei. Scopul este de a trece textilele printr-un proces complet de utilizare, astfel încât hainele care nu mai sunt utilizate sau dorite să fie transformate în noi produse și fibre textile, toate contribuind și la reducerea utilizării resurselor naturale angrenate în aceste procese.
În caz că încă nu te-am convins, sigur o va face clipul de mai jos.
Pentru a readuce în prim plan această inițiativă anuală, H&M vine cu un nou film de promovare – Bring IT – regizat de Chrystal Moselle, cunoscută la nivel mondial pentru documentarele și scurt metrajele sale. Filmul ilustrează atât importanţa cât și etapele procesului de colectare a hainelor, parcursul lor post-colectare și modul în care acestea primesc o nouă viață. Pe lângă îndemnul de a aduce hainele nedorite, filmul este construit în jurul mesajului că viața textilelor poate fi prelungită și mai departe de o singură utilizare.
În anul 2014, H&M a lansat colecția „Close the Loop”, realizată din fibre textile reciclate pentru a marca închiderea cercului modei. Anul acesta, colecţia „Close the Loop” aduce în prim plan două produse, realizate în întregime din denim reciclat. Produsele vor fi disponibile din săptămâna 30 ianuarie – 5 februarie.
CITEȘTE ȘI:
12 moduri în care îţi sabotezi fără să vrei hainele şi accesoriile