Dacă mi-aș propune să-i fac super-invidioși pe prietenii mei băieți, știu metoda infailibilă: le povestesc că am fost în vizită, o zi întreagă, în studiourile de design Mercedes-Benz din Germania. Și că am putut să văd acolo, în Sindelfingen Design Center, cum apar conceptele, că am avut timp să cercetez în premieră modelele care vor fi pe piață abia pe la vară și, mai ales, că am putut să descopăr ce stă în spatele unui scaun atât de confortabil de mașină și cât de multă muncă și multe etape trebuie să depășească un concept pentru a se transforma în acea mașină extraordinară după care ne întoarcem privirile. Dar, să nu anticipăm…
„Designul digital va schimba lumea mașinilor, așa cum o știm noi, în următorii 15 ani”, spunea Gorden Wagener, Chief Design Officer Daimler AG. „Cu proporții perfecte și un design senzual, următoarea generație de mașini Mercedes ne va duce într-o altă eră a designului auto.” Și da, experiența mea în studiourile de design exterior și interior, discuțiile cu designerii responsabili de inovație (și trebuie să mă credeți pe cuvânt, sunt incredibile!) mi-au demonstrat clar că, în următorii ani, mașinile nu vor mai fi doar instrumente care ne vor transporta dintr-un punct în altul, și nici măcar nu vor rămâne la stadiul de obiecte ale dorinței pentru pasionații de automobile.
Exteriorul se schimbă și devine tot mai apropiat de filmele SF, interiorul este atât de confortabil și, mai ales, atât de ușor de utilizat (practic, mașina chiar se va conduce singură în timp ce eu voi putea să mă răsfăț cu o revistă simpatică și un cappuccino fierbinte). Mercedes-Benz proiectează de fapt un al treilea spațiu în care consumatorii își petrec o mare parte din timp, pe lângă casă și birou, spun designerii de la Sindelfingen Design Center.
La prima vedere ar putea părea simplu. Un design (pe hârtie, pe tabletă grafică), o machetă, câteva teste și… iată! Însă lucrurile nu sunt mereu atât de ușoare. „Ca să-ți placă, o mașină trebuie să fie atât inteligentă, cât și atractivă”, spune Robert Lesnik, Head of Exterior Design. Așa că nici un detaliu nu e lăsat deoparte.
După mii de schițe, modelul nu e replicat, cum aș fi crezut eu, doar într-o machetă numai bună de pus pe masă, ci mașina întreagă este modelată în lut, la dimensiuni reale, la fel ca și scaunele, spre exemplu. Am fost uimită să aflu cât de importante sunt luminile în toată această operațiune, cum toate curbele și liniile mașinii sunt supuse testelor, astfel încât rezultatul final să fie unul impecabil. Am văzut, pe noul model sportiv Mercedes-Benz E-Class Coupé, cum se aleg materialele care acoperă interiorul, cât de multă atenție se dă fiecărui detaliu integrat în bordul mașinii: știați că până și click-ul care se aude atunci când dai mai încet sau mai tare aerul condiționat trebuie să sune într-un mod anume?! Și, recunosc cinstit că nu m-am gândit vreodată cîte mecanisme mici și complicate se găsesc în spatele tapițeriei unui scaun de mașină Mercedes; poate doar atunci când am descoperit că un masaj în scaune face minuni atunci când călătoria durează ceva mai multe ore…
„Sensual Purity este definiția luxului modern. Designul nostru trebuie să fie, în același timp, hot & cool. Hot încât să te îndrăgostești de el, emoționant și irezistibil. Cool minimalist, cu tehnologie înaltă. Nu este vorba aici doar despre automobile, ci despre o întreagă lume în care luxul are ultimul cuvânt”, spune Gorden Wagener, Chief Design Officer at Daimler AG.
Mi-a plăcut să văd cum se construiește o mașină, m-am amuzat testând, cu un sistem de Virtual Reality, noile comenzi ale mașinilor. Dar cel mai mult și mai mult mi-a plăcut să văd cum arată, de aproape, Concept EQ. Mai țineți minte filmele acelea SF în care, printre zgârie-nori, circulă niște automobile arătând ca niște farfurii zburătoare, argintii și fără geamuri? Ei bine, așa arată noul concept de transport propus de Mercedes-Benz în care trebuie doar să te relaxezi, pentru că mașina face totul pentru tine (ei bine, nu-ți servește chiar cafeaua, dar conduce, oprește, își caută traseul și locul de parcare). Din când în când, poți prelua controlul mașinii, dar cine ar vrea să facă asta câtă vreme poți să admiri peisajul sau să-ți verifici emailul?
Dar, chiar dacă visez la o lume desprinsă din scenarii spațiale, nu aș spune vreodată NU acestor superbe modele de mai jos…
… Design Studio in Sindelfingen folosește, pentru machetele lor, cirac 80.000 de kilograme de lut annual.
… designerul Gianni Versace obișnuia să producă cravate și papioane în studioul Mercedes Advanced Design Studio din Como, Italy?
.… la Daimler lucrează oameni din 20 de naționalități diferite?
… Mercedes-Benz a fost primul manufacturier auto care a deschis un studio de design și dezvoltare în Silicon Valley, în 1995?
Dar… de ce să vorbim doar despre mașini? Vă place interiorul noilor modele Mercedes? De ce n-am avea parte de aceeași experiență luxury în avion? În elicopter? Pe un iaht? Sau de liniile fluide și noul design în obiecte de mobilier sau în lămpi? Căutați fotografii cu Airbus Helicopter H145 Mercedes-Benz Style, cu iahtul ARROW460 – Granturismo, cu apartamentele realizate în Singapore împreună cu Frasers Hospitality Group sau lampa Ameluna. Nu-i așa că ați vrea, mâine, să vă mutați acolo?
Urmărește pagina Mercedes-Benz România și Facebook Mercedes-Benz.
Fotografii: (c) Mercedes Benz