Nu obişnuiesc să îmi fac rezoluţii pentru noul an, însă dacă ar fi să îmi propun ceva pentru 2017, acel lucru ar fi să încetez să îmi mai neglijez contul de Instagram. Mai ales că în industria modei, nu există platformă de social media mai îndrăgită decât Instagramul.
De fapt, problema mea nu e legată deloc de faptul că nu aş avea ce poze să postez (o altă rezoluţie ar putea fi să îmi mai transfer câteva dintre sutele de poze din telefon ca să nu mai primesc constant mesajul că e memoria plină), ci de faptul că nu ştiu niciodată ce caption să le pun.
Aşadar, am făcut un mic research. Michael Kwolek, director de cercetare pentru Room 214, o firmă de consultanţă pe domeniul social media, a împărtăşit cu WhoWhatWear.com câteva dintre sfaturile sale cele mai valoroase legate de cum se compune captionul perfect pentru Instagram.
Kwloek este de părere că un caption ideal ar trebui să nu fie vreodată mai lung decât un tweet (dacă ai folosit vreodată Twitter ştii cât de dificil e să te încadrezi în limita de semne care pare mare dar de fapt chiar nu este).
Încearcă să găseşti un cuvânt sau o sintagmă cheie care să descrie ceea ce se regăseşte în fotografie şi limitează-te la atât.
Kwolek spune: „Când dau scroll pe Instagram, nu citesc neapărat captionurile. Dacă vrei să ai unul pe care lumea chiar să îşi dorească să-l citească, ar trebui să începi prin a comunica ceva prin intermediul pozei. Vrei ca lumea să zică ‘O să mă uit la poza asta şi, hei, ia să citesc şi captionul’.”
Cum faci acest lucru? Fă o regulă din sfatul de mai sus, legat de concizie, şi neapărat ai grijă ca textul pe care îl adaugi să se potrivească nu numai cu poza, ci şi să transmită o parte din personalitatea ta.
#Dacă #postezi #chestii #de #genul #acesta, #opreşte-te.
Nu numai că arată că şi când te străduieşti mult prea mult (ideea e să pari cât mai nonşalantă, ca şi când nu te interesează deloc câte like-uri primeşti), ci e şi complet redundant să transformi orice cuvânt în hashtag.
Hashtagurile trebuie să fie mereu relevante. Poţi să te foloseşti de unele deja binecunoscute, precum #OOTD (care face referire la outfit of the day, deci perfect pentru când îţi pozezi ţinuta sau o parte dine ea), sau poţi să foloseşti hashtaguri care au legătură cu un eveniment anume, precum #PFW (Paris Fashion Week).
În general, regula mea este să folosesc hashtaguri care există deja şi care au peste 50.000 de rezultate la căutări. Ideea este să te foloseşti de o conversaţie deja existentă (de pildă, faptul că foloseşti #OOTD te face să intri într-o conversaţie relevantă la nivel global.
P.S.: Nu desparți niciodată cuvinte prin cratimă sau apostrof într-un hashtag – va fi preluată doar prima parte a cuvântului, până la virgulă/apostrof. Scrie-le legat, e permis.
Fereşte-te să creezi hashtaguri fără niciun fel de valoare, de tipul #cizmelemelecelenoi. Dacă vrei să creezi unul, asigură-te că este unul relevant, care ar putea fi folosit şi de către alte persoane. În caz contrar, limitează-te la cele deja existente.
Kwolek este de părere că hashtagurile create special pentru un eveniment privat (de exemplu, hashtagurile create de miri pentru nuntă) nu sunt okay. Eu una nu sunt de acord. Faptul că ai un hashtag special face astfel încât să poţi contoriza toate pozele făcute de invitaţi printr-un simplu search. Totuşi, dacă alegi să faci asta, petrece un pic de timp pentru a inventa un hashtag simpatic, cu rezonanţă şi relevanţă pentru evenimentul tău. Am citit undeva că ar exista chiar persoane pe care le poţi plăti pentru a crea un hashtag special pentru evenimentul tău.
Ai observat că Beyoncé nu pune vreodată caption la poze? Kwolek e de părere că ar trebui să facă mai multă lume acest lucru.
Practic, când postezi o poză fără caption, transmiţi un mesaj de genul „las poza asta aici pentru că e atât de bună încât trebuie neapărat să o vedeţi şi nu mă interesează câte like-uri va primi”.
Bineînţeles, Beyoncé nu are de fapt nevoie să folosească hashtaguri sau captionuri, ceea ce nu se poate spune despre majoritatea dintre noi, dar din când în când, poţi să încerci să faci asta (mai ales după ce ai adunat un număr frumuşel de followeri).
Este extrem de important ca orice caption şi orice hashtag, oricât de concise, să fie scrise corect. Un caption incorect face o impresie extrem de proastă, indiferent cât de bună ar fi fotografia, în timp ce un hashtag scris greşit e pus degeaba, pentru că nu va fi legat de alte rezultate de căutare.
Foto sus: hepta.ro