11 nume celebre din modă care şi-au început cariera printr-un internship

Înainte să îşi facă un nume în industria modei, mulţi dintre cei mai de succes oameni, care în prezent sunt cunoscuţi la nivel mondial, au început de jos. Făcând cafele, împachetând pantofi sau pur şi simplu observând cum se lucrează  într-un studio sau atelier de modă, alături de designeri celebri. Iată câteva dintre poveştile lor:

Karl Lagerfeld – internship la Balmain

Karl Lagerfeld este acum mentor pentru foarte multe persoane, însă chiar şi el a fost odată, demult, învăţăcel”. După ce în 1954, Karl a câştigat un premiu acordat de International Wool Secretariat (alături de Yves Saint Laurent şi Colette Bracchi), acesta i-a atras atenţia lui Pierre Balmain, care i-a recunoscut potenţialul şi i-a oferit un internship în cadrul casei sale de modă.

Tom Ford – internship la Chloé

Înainte de a absolvi studiile la prestigiosul colegiu Parsons, Tom Ford a petrecut un an (1983) lucrând alături de brandul Chloé. Partea interesantă este că nu a lucrat în departamentul de design, ci în cadrul oficiului de presă. Într-un interviu acordat revistei Esquire, designerul îşi aminteşte că deşi nu făcea neapărat ceva important împachetam pantofii în hârtie specială, le puneam etichete şi îi aranjam pe rafturi”, internshipul l-a ajutat să îşi focalizeze atenţia asupra modei.

Kanye West – internship la Fendi

Înainte de a-şi crea propriul imperiu în industria modei, Kanye s-a asigurat că ştie cum se simte să lucrezi în acest mediu. Astfel, în 2012, artistul a lucrat pentru câteva luni la Fendi în regim full time (da, a făcut şi cafele, conform unui interviu pentru Hot 97). Mai mult, rapperul a detaliat într-o serie de 70 de postări pe Twitter întreaga experienţă, alături de încă două informaţii inedite: 1. i-a fost oferit un post la Versace 2. rapperul s-a inflitrat în fabrica designerului Giuseppe Zanotti pentru a afla cum decurge crearea unei perechi de pantofi.

Alexander Wang – internship la Marc Jacobs

Alexander Wang a păşit precoce în industria modei – a fost înrolat în programele de vară organizate de colegiul Central Saint Martins încă din clasa a 8-a, şi a fost acceptat pentru un internship la Marc Jacobs încă din primul an în care s-a înrolat la colegiul Parsons. A fost prima sa experienţă în New York, şi motivul care l-a determinat să abandoneze studiile pentru a se putea dedica 100% muncii hands-on în cadrul acestei industrii cât mai curând.

Nicolas Ghesquière – internship la Agnès B şi Jean Paul Gaultier

Nicolas Ghesquière este un alt designer care a început devreme lucrul în industria modei. Când avea 15 ani, Nicolas şi-a petrecut o vară în atelierul Agnès B din Paris. Chiar dacă nu a participat la proiecte importante, ci mai degrabă şi-a petrecut timpul făcând cafele şi observând ceea ce se întâmplă în atelier, a putut aduna destul de multă experienţă (şi haine gratis, căci nu era plătit în bani). Patru ani mai târziu, a fost acceptat la un internship de către Jean Paul Gaultier.

Raf Simons – internship la Walter Van Beirendonck

Raf Simons îşi dorea extrem de mult să lucreze alături de Walter Van Beirendonck pe vremea când era încă student, însă din cauza faptului că nu avea destulă experienţă încât să i se poată acordă o şansă de a face parte din echipa designerului, acesta şi-a creat un portofoliu fals pe care l-a trimis idolului sau. Şi a funcţionat!

Ashley Olsen – internship la Zac Posen; Mary-Kate Olsen – internship la Annie Leibovitz

După terminarea liceului, ambele surori (care deţin acum două labeluri proprii (The Row şi Elizabeth & James) şi-au dorit să se infiltreze în lumea modei via câte unui internship. Mary-Kate a ales să lucreze alături de fotografa Annie Leibovitz, în timp ce Ashley a lucrat alături de Zac Posen. Zac îşi aminteşte că lucrul care l-a convins a fost că Ashley s-a prezentat în persoană la uşa studioului său pentru a-i cere oportunitatea să lucreze alături de el, ceea ce este cu patru paşi mai mult decât fac majoritatea persoanelor în ceea ce priveşte un internship”.

Betsey Johnson – internship la revista Mademoiselle

În 1964, Betsey i-a trimis o scrisoare de mulţumire lui Betsey Blackwell, editor la revista Mademoiselle, pe care a desenat un pantof, după ce observase că în biroul editoarei se aflau o mulţime de pantofi. Blackwell i-a remarcat talentul şi aşa a început o colaborare freelance şi debutul lui Betsey Johnson în industria modei.

Stella McCartney şi Alexander McQueen – internship la Savile Row

Ambii designeri de origine britanică au lucrat în ateliere ale unor croitori de pe celebrul Savile Row din Londra înainte de a-şi forma nume puternice în industrie.

Stella a început prin a fi ucenica lui Edward Sexton, croitorul tatălui său, asta după ce şi-a absolvit studiile. Înainte de aceasta, pe vremea când era adolescentă, Stella a bifat de asemenea un internship alături de Christian Lacroix.

Dacă Stella McCartney şi-a pus bazele stilului său signature (elemente feminine alături de croieli sobre) lucrând pe Savile Row, Alexander McQueen şi-a arătat de asemenea stilul personal pe parcursul uceniciei la Anderson & Shepherd – încă de pe atunci rebel, designerul (conform unei legende) a cusut un mesaj licentions (I am a cunt”) pe căptuşeala unui costum destinat Prinţului Charles.

Foto: hepta.ro