Imagini semi-nud cu actriţa Emma Watson au făcut recent turul Internetului spre deliciul fanilor masculini şi oroarea milioanelor de femei care din nou s-au simţit ameninţate de hackeri puşi pe distracţie care nu au altă treabă decât să fure imagini compromiţătoare din orice computer pot avea access. Ȋn aceeaşi zi ȋn care hackerii au intrat ȋn laptopul Emmei şi au furat toate fotografiile care ar putea să-i terfelească imaginea, Amanda Seyfried şi Jillian Murray au căzut şi ele pradă unor cyberatacuri şi s-au trezit că fotografii nud au aterizat fără voia lor pe reţelele sociale.
Dacă ȋncă mai crezi că serialul Mr. Robot nu este inspirat din realitate, află că numai anul trecut hackerii au reuşit să spargă toate barierele de securitate informatică care protejau serverele Casei Albe şi că multe milioane de euro au fost furate din bănci ca să nu mai pun la socoteală faptul că atacurile hackerilor la adresa oricărui utilizator de Internet s-au ȋnteţit ȋn ultimul timp. Cum cu hackerii nu mai e de glumă, e cazul să ne punem la adăpost de eventuale atacuri care ne-ar putea lăsa fără bani sau cu reputaţia mânjită cu tot noroiul comentariilor nemiloase de pe canalele de socializare.
De cele mai multe ori alegem o parolă pe care să o ţinem minte, ceva uşor precum numele căţelului, data de naştere a iubitei sau iubitului sau chiar numele celebrităţii preferate. Nimic mai greşit ȋn asta! O parolă greu de “spart” conţine majuscule şi litere mici, numere şi simboluri şi trebuie să aibă cel puţin opt- nouă caractere, altfel intră hackerii ȋn mail-ul, computerul şi informaţiile tale ca-n “brânză”. De asemenea, ai grijă să nu pui nume de familie sau cuvinte care pot fi uşor de descifrat.
Cei mai mulţi dintre noi preferă să nu schimbe parola ȋn fiecare lună sau măcar la două – trei luni de frică să nu cumva să o uite şi de acolo prăpăd… Eu mă includ ȋn această categorie şi recunosc cu mâna pe inimă că nu modific parolele pentru că efectiv nu am chef să-mi bat capul cu chestia asta şi cred că nu am prea multe de ascuns, aşa că-mi permit luxul să nu-mi pese. Aşa credeam până când un prieten IT-ist mi-a arătat negru pe alb că pe acel mail pe care-l cosideram atât de plicticos primeam corespondenţa de la PayPal şi cea de la bancă, aşa că orice hacker care nu are ce face cât ȋşi bea cafeaua de duminică ȋmi poate sparge căsuţa protejată cu o parolă de toată jena pentru ca apoi să mă lase cu un cont gol. Din acel moment de mare sperietură ȋmi schimb parolele ȋn fiecare lună şi pun din cele complicate pe care apoi le salvez ȋn PasswordBox (sau poţi alege Dashlane), un serviciu securizat care păstrează parolele pentru uitucii ca mine.
E scump un antivirus bun, dar este atât de necesar ȋncât nu poate intra la secţiunea achiziţii “opţionale”. Alege unul care oferă o protecţie cât mai complexă ȋmpotriva oricărui bug, troian sau hacker ar vrea să-ţi facă un necaz. Dacă nu ai şi nu nici cu banii nu stai prea bine, descarcă măcar unul gratuit pentru a fi la adăpost.
Chrome, Explorer sau Firefox, toate browserele salvează ȋntregul istoric al traficului tău pe internet pentru a te ajuta apoi să ajungi mai rapid la site-urile pe care le vizitezi frecvent. Din păcate, orice hacker priceput poate accesa acest istoric şi-ţi poate face probleme. De aceea, cel mai bine ar fi ca măcar săptămânal să ştergi istoricul sau pui setarea ca browserul să nu ȋnregistreze traficul pe internet.
Pune setări speciale de privacy pe toate canalele sociale ȋn aşa fel ȋncât să restricţionezi accesul publicului larg la informaţiile postate online. Chit că mă vei acuza de paranoia, accesează şi site-ul Ghostery pentru a vedea ce site-uri te urmăresc şi blochează-le pentru a te asigura că nu te trezeşti cu probleme.
Nu mă refer aici la cea a Starbucks-ului de exemplu, ci la unele pe care le „găseşti” cât stai pe o bancă-n parc sau ȋntr-o piaţă, ele pot fi capcane puse pentru a prinde-n plasă persoane care se conectează şi dau astfel acces liber hackerilor să intre ȋn conturi.
Mai are rost să-ţi spun că nu trebuie să deschizi e-mail-uri suspecte sau să accesezi link-uri ciuate primite de la prietenii din listă? Sper că nu… Hai să-ţi explic ce se ȋntâmplă dacă pici ȋn capcană… Odată ce deschizi ataşamentul e-mail-ului vei infecta computerul cu un virus, iar acest cyber-atac poartă numele de phishing. Cât despre ce descarci, aici e cazul să ai şi mai multă grijă. Vezi care este sursa, citeşte review-uri, vezi dacă aplicaţia este indexată pe Google Play sau iOS.
Intră pe site-ul Have I Been Pwned (https://haveibeenpwned.com/), introdu adresa ta de e-mail sau numele de utilizator al contului şi vei afla rapid dacă vreun hacker ţi-a pus gând rău. Ȋn cazul ȋn care descoperi că ai căzut victimă unui cyber-atac, schimbă imediat toate parolele, scanează computerul sau dă-l unui prieten ITst care “să-l ia la puricat” de troieni, viruşi şi altele asemenea.
Foto: hepta.ro