Ştiu, unele piese de designer (okay, majoritatea de fapt) au nişte preţuri de la care te ia instant cu ameţeală. Cu toate astea, tânjeşti după ele şi visezi la ziua în care îţi vei permite să le cumperi.
Să zicem că ai reuşit să strângi o sumă frumuşică de bani pe care ai de gând să o aloci achiziţionării unui produs mai scump. Întrebarea e – cum îţi dai seama dacă merită să faci o astfel de achiziţie?
Ca să te asiguri că nu regreţi vreodată faptul că ai cumpărat o piesă scumpă, iată un mic ghid de DOs & DON’Ts de care ar trebui să ţii cont absolut de fiecare dată înainte de a întinde vânzătorului cardul sau de a face click pe butonul de plasare a comenzii online:
DO: Stabileşte dacă e o investiţie
Recent, un studiu a arătat că o geantă Birkin e o investiţie mai inteligentă decât a cumpăra aur sau acţiuni la bursa de valori. Mai exact, geanta poate fi păstrată şi vândută peste ani cu un profit notabil.
Nu spun acum că ar trebui ca de fiecare dată când cumperi ceva mai scump să te gândeşti automat cât ar valora dacă ai vinde piesa respectivă peste un an, cinci, sau zece. Însă dacă nu ai un buget nelimitat (mai exact, dacă ştii clar că nu îţi permiţi să arunci peste şase luni hainele şi accesoriile purtate şi să îţi reînnoieşti garderoba odată cu noul sezon) ceea ce trebuie să ai în vedere este să te orientezi mai degrabă către piese clasice.
Un trench coat Burberry, un sacou Saint Laurent, sau o rochie petrecută Diane Furstenberg vor fi mereu piese clasice. Le poţi purta sezoane şi ani de-a rândul fără să se demodeze. Bineînţeles, nu e nevoie neapărat să te orientezi fix către piesa emblematică pentru care este faimos un label (un sacou din tweed de la Chanel va fi mereu stylish, însă la fel de stylish va fi şi o pereche de pantaloni pană clasici, tot de la Chanel).
În general, piesele către care ar trebui să te orientezi sunt cele care nu ţin cont de tendinţele actuale. Topurile din denim cu franjuri distressed au fost all over the place sezonul trecut, însă acum nu prea le mai vezi pe nicăieri. În schimb, o jachetă din denim cu o croială interesantă va rămâne mereu un statement piece atemporal.
DON’T: Nu cumpăra după impuls
Dacă te ghidezi după impuls, şansele să regreţi achiziţia sunt destul de ridicate. Aici intră atât cumpărăturile de tipul „trebuie să am x piesă fix în acest moment!”, cât şi shoppingul trend-driven despre care vorbeam mai sus.
Aşteaptă câteva zile şi, dacă acel item pe care ai pus ochii încă este 24/7 în mintea ta, îl poţi cumpăra.
Legat de piesele trend-driven, şi anumele cele care sunt în tendinţe într-un sezon anume, dar care riscă să se demodeze rapid, cumpără-le în variante cu prețuri accesibile, niciodată prea mari. Retailerii fast fashion reproduc extrem de bine şi în maniere foarte stylish tendinţele actuale, aşa că dacă ai pus ochii pe un anume trend pe care l-ai văzut pe podium, dar despre care eşti convinsă că nu va putea fi purtat mult timp, mai degrabă adoptă-l cu haine şi accesorii la preţuri accesibile şi păstrează suma mare de cheltuială pentru o achiziţie timeless.
DO: Cumpără piesele care îţi plac cu adevărat
Vrei o jachetă sau un pantof sau o rochie pentru că toată lumea o are? Şansele sunt să te plictiseşti de piesa respectivă în scurt timp (mai ales dacă e genul de IT item supraexpus pe reţelele sociale), sau, mai grav, nici măcar să nu ţi se potrivească.
Dacă ai văzut la trendsetterul tău preferat o piesă interesantă pe care ţi-ai dori-o, gândeşte-te întâi dacă o vrei pentru că îți place, nu pentru că o poartă persoana în cauză, apoi stabileşte cu certitudine că este stilul tău, şi abia apoi gândeşte-te să faci achiziţia.
DON’T: Nu cumpăra piese scumpe pe care să le porţi exclusiv la ocazii speciale
Multă lume are tendinţa să păstreze piesele scumpe pentru ocazii speciale din dorinţa de a le prelungi viaţa cât mai mult, însă ce rost are să dai câteva sute sau câteva mii de euro pe o geantă pe care o porţi o singură dată pe an, numai când eşti invitată la o nuntă sau la o petrecere mai sofisticată?
Dacă tot ai dat o sumă considerabilă de bani pe ceva, bucură-te de acea piesă cât de mult posibil! Poart-o cât mai des, include-o în cât mai multe outfituri! Iar pentru a te asigura că va arăta bine cât mai multă vreme, ai grijă de ea în mod adecvat (aici găseşti un ghid cu sfaturi legat de cum să îţi îngrijeşti hainele şi accesoriile).
DO: Cumpără piese care îţi sunt utile
Dacă ai pus ochii pe nişte pantofi cu toc cui de 15 centimetri, dar tu porţi absolut zi de zi exclusiv slippers şi sneakers, care e rostul unei astfel de achiziţii? Nu mai bine îţi păstrezi banii pentru o haină sau un accesoriu care se mulează 100% pe stilul tău şi pe care vei putea să îl porţi cât mai mult?
DON’T: Evită să cumperi ceva doar pentru că poartă semnătura brandului tău favorit
E simplu: când vrei să cumperi ceva de la un label high fashion, gândeşte-te: „Aş cumpăra lucrul acesta dacă l-aş fi văzut în vitrina unui magazin fără să îi pot citi eticheta?”. Cu alte cuvinte, nu te lasă influenţată de gândiri precum „Rochia asta nu e cine ştie ce, dar este Vetements, iar lucrul ăsta o face automat cool”. Păstrează-ţi banii pentru piesele care îţi plac cu adevărat!
Foto: hepta.ro
CITEȘTE ȘI
12 moduri în care îţi sabotezi fără să vrei hainele şi accesoriile