Scandaluri care au marcat industria modei

După cum te-ai putea aştepta, lumea modei este plină de dramatism. Aşadar, nu duce lipsă de scene absolut savuroase, demne de o veritabilă telenovelă. Mai jos, câteva dintre scandalurile cele mai cunoscute care au marcat industria modei:

Coco Chanel versus Elsa Schiaparelli

Coco Chanel este recunoscută în prezent drept unul dintre cei mai importanţi creatori de modă ai tuturor timpurilor, reuşind să revoluţioneze industria modei şi modul în care lumea se îmbracă. Elsa Schiaparelli, pe de altă parte, deşi nu atât de des rememorată în zilele noastre precum Coco Chanel, se numără de asemenea printre cele mai puternice nume din lumea modei, creaţiile sale pline de îndrăzneală, precum rochia cu homar sau pălăria sub formă de pantof, fiind legendare.

În anii ’20 – ‘30, rivalitatea dintre cele două era în floare. Probabil cel mai savuros moment, documentat de Bettina Ballard (primul supermodel francez şi cover girl pentru Vogue) în cartea sa, In My Fashion”, este cel petrecut la unul dintre ultimele baluri mascate dinaintea izbucnirii celui de-al doilea Război Mondial.

Se pare că Coco (necostumată, într-un act de rebeliune faţă de dress code-ul petrecerii) ar fi invitat-o la dans pe Elsa (costumată într-un copac), conducând-o în mod aparent inocent în direcţia unui sfeşnic. Când focul de la lumânări s-a extins pe costumaţia Elsei, se spune că ar fi fost nevoie ca invitaţii să arunce peste ea cu apă pe care o aveau în pahare, întregul episod rezultând într-un spectacol savuros.

PETA versus industria modei

Organizaţia People for the Ethical Treatment of Animals a fost înființată în 1981, şi tot de atunci datează şi lupta sa continuă cu industria modei, cauzată de faptul că cea din urmă susţine industria blănurilor, promovează testarea produselor pe animale şi uciderea lor pentru transformarea în obiecte vestimentare.

Probabil îţi este bine cunoscută practica protestatarilor PETA de a arunca cu vopsea roşie peste hainele de blană ale angajaţilor unor publicaţii de modă celebre – s-a întâmplat nu o dată.

PETA a făcut, însă, mult mai mult de atât. În 2015, organizaţia a cumpărat o singură acţiune la compania Hermes, ceea ce, deşi pare infim, i-a permis accesul la şedinţele acţionarilor, în cadrul cărora şi-a trimis reprezentanţi pentru a vocaliza neliniştile legate de modul în care sunt tratate animalele în industria modei.

Protestele grafice” ale organizaţiei nu se rezumă la cele contra industriei modei. În 2007, după ce chef Gordon Ramsay a gătit carne de cal într-una dintre emisiunile sale televizate, susţinătorii PETA au adus şi răsturnat o tonă de bălegar în faţa unuia dintre restaurantele sale.

Yves Saint Laurent versus Karl Lagerfeld

Se spune că rivalitatea dintre cei doi ar fi debutat în 1953, când ambii au concurat pentru primul Premiul International Woolmark. Yves a fost cel care a câştigat, şi, pe parcursul celor cincizeci de ani care au urmat, cei doi au menţinut o continuă rivalitate din punct de vedere profesional.

Dacă iniţial Yves părea a fi în frunte, prin faptul că se află la cârma brandului Dior, Karl a venit din urmă în forţă, obţinând postul de director de creaţie al casei Chanel. În aceeaşi perioadă, Yves şi-a lansat propriul brand – am putea privi, de fapt, ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor între cei doi designeri nu drept o rivalitate, ci mai degrabă drept o luptă de a se întrece unul pe celălalt, rezultând în faptul că doi dintre cei mai talentaţi creatori ai tuturor timpurilor s-au simţit mereu inspiraţi să își scoată la înaintare cele mai creative idei.

Povestea celor doi creatori a devenit chiar şi subiectul unei cărţi – The Beautiful Fall. Zvonurile spun că Lagerfeld ar fi încercat să împiedice publicarea sa.

Tom Ford versus Yves Saint Laurent

Era imposibil ca un geniu creativ precum Yves să aibă un singur rival de-a lungul vieţii şi carierei sale, nu?

După ce Tom Ford a încetat să mai ocupe rolul de director creativ al casei YSL (post pe care l-a ocupat între anii 1999 şi 2004), designerul a făcut câteva dezvăluiri şocante despre relaţia sa cu Yves şi cu partenerul său de viaţă, Pierre Bergé.

Pierre şi Yves erau pur şi simplu malefici. Am scrisori de la Yves care sunt atât de pline de răutate încât nici nu ai putea crede că există asemenea maliţiozitate. Îmi amintesc că în una dintre ele spune ‘În treizeci de minute ai distrus ceea ce am creat în 40 de ani’”, dezvăluie Ford.

Designerii independenţi versus Zara

A post shared by Tuesday Bassen (@tuesdaybassen) on

Faptul că retailerii fast fashion se inspiră un pic cam mult din creaţiile marilor case de modă nu este un deloc ceva nou, însă când vine vorba despre designeri independenţi a căror muncă este copiată şi reprodusă de lanţurile internaţionale, lumea pare a fi mai dispusă să judece.

O postare de pe Instagram (devenită în scurt timp virală) a artistei Tuesday Bassen, în care aceasta demonstrează că Zara a reprodus aproape întocmai câteva modele de insigne create de ea, incluzându-le apoi în designul hainelor, a fost de-ajuns pentru ca şi alţi artişti independenţi să îşi adune curajul pentru a vocifera nemulţumirea legată de modul în care companii multinaţionale copiază creaţiile unor designeri fără a le cere acordul sau a-i credita.

Adam J. Kurtz, un alt designer care acuză Zara de a-i fi copiat creaţiile, a lansat o campanie prin care îşi doreşte să expună toate instanţele în care retailerul a reprodus fără acord munca altora. Website-ul ShopArtTheft documentează, până în prezent, mai bine de 40 de astfel de exemple.

Christian Louboutin versus Yves Saint Laurent

Acum mulţi ani, din dorinţa de a oferi ceva special unui pantof care i se părea prea banal, Christian Louboutin a împrumutat lacul de unghii roşu al unei angajate şi a pictat talpa pantofului, dând naştere unui model iconic.

De atunci şi până acum, tălpile roşii au devenit un trademark pentru încălţările semnate Christian Louboutin. Aşa că atunci când Yves Saint Laurent a lansat, în 2011, o colecţie de pantofi monocromi care includea un model vopsit cu totul şi cu totul în roşu, Louboutin s-a declarat mai mult decât deranjat.

În 2011, designerul de accesorii a dat în judecată casa de modă franceză, exprimându-şi de asemenea în instanţă dorinţa de a obţine monopol asupra conceptului de pantofi cu talpă roşie. Cei de la YSL nu s-au lăsat intimidați, şi au continuat să îşi comercializeze colecţia.

Concluzia procesului, care a durat mai mulţi ani de zile, a fost că, deşi tălpile roşii sunt, într-adevăr, o trăsătură distinctivă a pantofilor Louboutin, un brand nu poate deţine monopol asupra unei culori. De asemenea, s-a concluzionat că, pentru că YSL a folosit tălpile roşii pentru a completa pantofi de aceeaşi culoare, nu unii într-o nuanţă diferită, aceştia nu au încălcat vreo regulă de protecţie a proprietăţii intelectuale.

PUMA versus Forever 21

În urmă cu numai câteva luni, canalele de social media explodau cu imagini în care apărea o pereche de slippers Forever 21 extrem de similară cu modelul pe care Rihanna îl lansase în colaborare cu PUMA cu foarte puţin timp înainte.

Bradul de sportswear nu s-a sfiit să dea în judecată retailerul, care se pare că s-a inspirat din colecţia creată de Rihanna nu numai pentru un singur model (Bow Slide”), ci şi pentru încă alte două (Fur Slide” şi Creeper”). Cazul încă se judecă, însă până în acest moment, Forever 21 are încă dreptul de a comercializa produsele similare cu cele sub semnătură PUMA.

Foto: hepta.ro