Ghidul cumpărăturilor la reduceri

ghidul cumparaturilor la reduceri

Da! Au început reducerile! Precis ai trecut deja pe lângă vreun magazin şi ai remarcat că vitrinele sunt decorate cu benzi late şi colorate care anunţă perioada de soldare. Respiră adânc şi temperează-te! Ştiu că impulsul e să dai buzna în magazin şi să cumperi toate chestiile drăguţe care sunt la promoţie (eventual şi câteva care nu sunt, dacă tot eşti acolo), însă asta nu e deloc abordarea corectă. Ai să te trezeşti acasă cu o mulțime de pungi de lucruri pe care nu o să le porţi vreodată, şi, pe deasupra, o grămadă de regrete. Cum faci să eviţi acest lucru? Simplu – faci shopping cu cap!

Mai precis de atât, iată câteva lucruri pe care ar trebui neapărat să le ai în vedere atunci când faci shopping în perioada reducerilor (şi nu numai, de fapt).

#1. Îţi place? Îţi place pe bune sau îţi place pt că e la reduceri?

Dacă nu ar avea eticheta cu x% mai ieftin, ţi-ar plăcea rochia aia? Eşti sigură-sigură? Dacă da, atunci eşti o norocoasă că ai găsit-o la reduceri, dar dacă te gândeşti să o cumperi doar din motivul că wow, o rochie la preţul asta nu am să mai găsesc vreodată”, mai bine pune-o înapoi pe raft.

#2. Fă o listă, dar nu te stresa să o respecţi 100%

E bine să ai un plan legat de ceea ce vrei să cumperi. Ai nevoie de o geantă nouă? E momentul oportun să o cumperi (acum poţi achiziţiona una de calitate superioară la un preţ mai prietenos cu portofelul tău). Ai nevoie de nişte rochii de purtat la birou? De o rochie pe care să o porţi la petrecerile de vara aceasta? Fă o listă în care să documentezi golurile” din garderobă, dar nu pleca la cumpărături cu gândul că trebuie neapărat să bifezi numai şi numai (şi totul) de pe acea listă. O să devină extrem de frustrant dacă încerci asta. Dacă nu găseşti o geantă care îţi place, nu cumpăra una doar ca să zici că ai făcut-o. În schimb, dacă găseşti nişte cercei superbi care merg purtaţi cu orice rochie, nu te simţi vinovată să-i achiziţionezi, chiar dacă nu aveai asta în plan.

#3. Profită de promoţiile la produse pe care în mod normal nu ţi le permiţi

Retailerii nu sunt singurii care fac soldări în această perioadă. Ochiseşi o pereche de pantofi incredibil de scumpi sau o haină pe care în mod normal te-ar durea sufletul (şi contul bancar) să cheltuieşti atâţia bani? Verifică dacă nu cumva piesele de designer de pe wishlist-ul tău au ajuns la reduceri. Dacă da, acum este clar momentul să profiţi. Chiar dacă preţurile marilor case de modă rămân destul de piperate chiar şi în perioadele de soldare, de cele mai multe ori este o investiţie care merită.

#4. Trezeşte-te devreme

Literalmente. Mergi în magazine dimineaţa, când toată marfa este la locul ei, nu e deloc aglomeraţie, iar agenţii de vânzări nu sunt depăşiţi de situaţie. În haosul care se instalează după prânz, produsele nu pot fi găsite niciodată la locul lor, e dificil să găseşti o altă măsură, multe dintre haine şi accesorii sunt căzute/aruncate pe jos şi, per total, atmosfera e destul de deprimantă, de parcă nici nu te mai îmbie să cumperi ceva.

#5. Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi

Nu e, în general, ok să faci cumpărături din impuls, însă în cazul reducerilor, nu ai foarte mult timp de gândire. Sandalele acelea cu reducere de 70% care mai sunt disponibile în numai câteva mărimi? Probabil se vor vinde curând, deci hotărăşte-te rapid dacă le vrei sau nu.

#6. Nu te sfii să returnezi ceva dacă te-ai răzgândit

Toate magazinele au câte o politică de returnare – unele oferă ceea ce se numeşte store credit”, şi anume îţi permit să îţi alegi un alt produs cu aceeaşi valoare (sau mai mare, caz în care plăteşti diferenţa) faţă de produsul pe care vrei să îl returnezi. Majoritatea, însă, îţi permit să îţi iei banii înapoi atâta vreme cât produsul este în stare intactă, ai încă bonul fiscal, şi faci returul în perioada semnalată pe bon (30 de zile, în general).

#7. Nu ocoli piesele cu defecte

Dacă este vorba despre un defect mic – un nasture lipsă sau o căptuşeală uşor destrămată, unele magazine sunt dispuse să ofere un discount (în plus faţă de promoţia deja existentă). Aşadar, dacă este vorba despre ceva ce poate fi reparat rapid şi cu un cost foarte mic, merită să încerci să întrebi agenţii de vânzări din magazin.

Foto: hepta.ro