Numele de Calvin Klein a atras mereu atenția. Fie că a fost vorba despre o reclamă celebră la un parfum (Kate Moss pentru CK One), fie că #mycalvins a fost sloganul care a însoțit campania la fel de controversată cu Brooke Shields (vă amintiți de formula „nimic nu stă între mine și my Calvin’s”), fie că asocierea între un brand de fashion și un manufacturier de ceasuri a fost comentată îndelung în istorie. Sau că unul dintre cei mai apreciați designeri (Raf Simons) este acum Chief Creative Officer la Calvin Klein. Și pentru că CK e o marcă pe care n-o poți uita ușor, am stat de vorbă cu President of Calvin Klein watches + jewelry, Carlo Giordanetti, despre cum ne alegem un ceas, despre noile colecții lansate în acest an de către Calvin Klein, dar și despre asaltul smartwatch-urilor și (doritele) colaborări cu artiștii contemporani.
De ce mai avem nevoie de ceas, când avem un telefon să ne arate ora exactă?
Pentru că ceasurile vorbesc despre cine suntem noi. Ele îți definesc și îți caracterizează stilul, sunt legate de emoțiile noastre, spun povești despre noi și păstrează amintiri. Mai mult decât atât, eu cred că un ceas poate să înfrumusețeze și să îmblânzească relația pe care o avem cu timpul.
Care sunt cele mai importante trenduri în industria de ceasuri anul acesta?
Am văzut multă culoare pe piață, și cu siguranță nuanța cea mai prezentă a fost verdele. Este un pic neobișnuit pentru industrie, însă în același timp eu cred că verdele transmite un mesaj pozitiv și că are o energie bună. Am remarcat și că ceasurile masculine devin, pe de o parte, ceva mai mici ca până acum, mai discrete și cu un model tot mai clasic și, la etrema cealaltă, pot fi enorme și neobișnuite ca design. Ceasurile feminine se apropie tot mai mult de bijuterii. Iar generația tânără descoperă acum ceasurile clasice, cu un design foarte simplu, minimalist, lipsit de decorațiuni inutile și în nuanțe neutre.
Ce va fi nou în gama Calvin Klein? Ce suprize pregătiți pentru clienți?
În colecția de ceasuri pentru 2017 aș identifica trei trenduri majore. Mai întâi, minimal, linia semnătură a brandului de 20 de ani încoace, inconfundabilă, va fi prezentă cu două direcții: cu finisări mate, cu un aspect modern și urban în negru, gri antracit și cafeniu și în negru strălucitor cu o monogramă CK în aur galben. Această combinație de negru și auriu dă aerul rock and roll al colecției, combinație pe care am aplicat-o și pentru linia de bijuterii. Și asta pentru că noua generație redescoperă aurul galben și îl folosește ca un element definitoriu al stilului pe care îl abordează.
Apoi, vorbim despre linia boost, cu un design unic și interesant, unde construcția întregii piese dă impresia de îndrăzneală și delicatețe în același timp. Culorile aduc un plus de energie pieselor, la fel ca și cadranul dublu texturat, o semnătură a casei CK.
chic e o linie feminină, cu suprafețe simple, cu finisări interesante, cu soluții inteligente de prindere a brățărilor, dar și un strop de delicatețe cu tonurile de bej și gri.
Aș adăuga pe lista noutăților și supple, o linie foarte chic de bijuterii, fiecare cu… un twist particular.
Calvin Klein e un brand de ceasuri fashion. În aceste zile, lumea modei este împânzită de colaborări diverse, de la artiști și arhitecți la pictori. Ce artist ați invita să colaboreze pentru o linie de ceasuri Calvin Klein?
Cu sosirea lui Raf Simons în poziția de Chief Creative Officer la Calvin Klein, cu siguranță cu vor exista tot mai multe elemente din lumea modei și artei moderne care vor sta la baza colecțiilor și campaniilor. Nu am început efectiv un proiect încă, însă mie personal mi-ar plăcea mult să facem o linie care să fie dedicată abordării culorilor tari de către artiști ca Mark Rothcko, sau să implicăm un talent contemporan ca Ruby Sterling.
Cum priviți competiția cu smartwach-urile? Pot fi ele o amenințare la adresa manufacturilor de ceasuri clasice?
Ceasurile inteligente sunt cu siguranță interesante; pot face lucruri pe care ceasurile obișnuite nu le fac. Dacă mă întrebați pe mine, să ai la mână un obiect care să este altceva decât o replică în miniatură a unui alt obiect electronic nu e atât de captivant. Însă evident că trăim acum într-o lume conectată prin diverse device-uri care poate fi explorată și exploatată și mai mult – atât de multe lucruri ne pot ușura existența și ne pot face viața mai simpatică. Ca sistemul de plată contactless posibil cu Swatch Bellamy. Însă eu chiar cred că smart trebuie să rămână un termen care să se aplice bărbaților și femeilor, nu ceasurilor și telefoanelor!
Câte ceasuri ar trebui să avem (noi, femeile, ar trebui să le asortăm cu diverse ținute)?
În ziua de astăzi, un ceas este mai mult un obiect care completează personalitatea posesorului mai mult decât un accesoriu stilistic. Dar depinde de ce fel de persoană ești. Poți avea un ceas pe care să îl porți un an fără încetare, apoi să îl schimbi cu ceva radical opus, poți să ai câteva pe care să le schimbi în funcție de dispoziție și stil, poți să ai niște ceasuri foarte bune în termeni de valoare și câteva ready-to-wear. Cred că asta e și frumusețea în acest sector: fiecare își poate construi o garderobă pe care să o poarte în felul lui (al ei).
Care sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când investim într-un ceas?
DA: mergeți pe mâna ceasurilor elvețiene; cumpărați dintr-un magazin specializat, unde vi se poate povesti istoria, tehnologia care stă la bază, unde vi se dau toate informațiile; urmați-vă inima – dacă vă cade cu tronc un ceas, cumpărați-l! NU: nu urmăriți trendurile doar de dragul modei, un ceas e o investiție și alegerea calității e cea mai bună cale; nu vă gândiți și nu analizați prea mult dacă va fi un clasic, dacă merge cu ce aveți în garderobă; nu vă panicați dacă nu găsiți din prima un ceas care să vă placă – undeva, acolo, există brandul potrivit.
Ați lucrat pentru Swatch, un brand cool și inovativ, Montblanc, un nume conservator și pentru Calvin Klein, un fashion brand. Care experiență a fost cea mai interesantă?
Toate experiențele au fost fabuloase! Am amintiri extrem de plăcute! Swatch e un brand care inovează constant, care e conectat cu arta contemporană, cu o vizibilitate enormă. Montblanc mi-a adus pasiunea pentru lucrul făcut cu migală și minuțiozitate, pentru arta clasică și know-how-ul unic, mi-a deschis ochii asupra multor lucruri, asupra frumuseții luxului abordabil. La Calvin Klein mă bucur de apropierea de lumea modei, de dinamica vânzărilor acestor produse în toată lumea, mă apropii de arta modernă și de personalități foarte puternice.
Calvin Klein watches+jewelry a fost primul brand de fashion în lumea ceasurilor, atunci când Calvin Klein și Swatch Group și-au unit forțele în 1997. A rămas un lider al pieței de atunci, cu peste 200 de produse pentru femei și bărbați, distribuite în peste 80 de țări din întreaga lume.
(Ceasurile și bijuteriile Calvin Klein se găsesc în România în magazinele Cellini)
Foto: Calvin Klein
CITEȘTE ȘI:
#WelcomeToMyStudio: Andreia Popescu, despre bijuteria contemporană ca artă aplicată