Din când în când, ne facem cu toatele vinovate de unele mici greseli de stil… de care poate nici nu ne dăm seama. Iată câteva dintre cele mai frecvente:
Un citat celebru al lui Coco Chanel spune aşa – „Înainte să ieşi pe uşa casei, uită-te în oglindă şi dă jos un lucru.”
Un sfat destul de vag, dar care, de fapt, este cât se poate de legitim. Bineînţeles, nu poate fi aplicat tot timpul. Mai degrabă, ia-l drept „Înainte să ieşi din casă, aruncă o privire în oglindă şi analizează-ţi ţinuta în ansamblu. Există vreun element care pare că nu are ce căuta? Care nu aduce nimic în plus ţinutei şi de care ai putea să te lipseşti? Dacă da, renunţă la el”.
Ai putea crede că acest sfat este valabil numai în cazul accesoriilor (în special al bijuteriilor), însă se aplică şi în cazul hainelor (dacă vrei un exemplu concret, află că am văzut odată o fată care purta trei jachete, şi nu, nu erau genul care să arate bine suprapuse).
Practic, opusul punctului de mai sus. O ţinută care pare prea studiată nu va arăta niciodată bine, însă nu e deloc în regulă să cazi în extrema cealaltă – mai exact, să te îmbraci mereu la fel, în acelaşi look compus din tricou şi jeanşi, de pildă.
Am adunat într-un articol mai vechi câteva style tips legate de ce să faci atunci când eşti într-o… „pană de stil”. Adică atunci când devii leneşă şi întinzi mereu mâna către aceleaşi câteva pieze vestimentare, pe care nici măcar nu te mai oboseşti să le accesorizezi? Rezultatul? Un look lipsit de personalitate. Află aici cum remediezi situaţiile de acest tip.
Ai cumpărat o pereche de cizme, dar afară sunt 35 de grade Celsius (cazul meu de azi, mai exact)? Nu, nu poţi să le porţi acum, ci, din păcate, mă tem că trebuie să aştepţi până când vine vremea mai răcoroasă.
Nu de alta, dar o să arate total bizar să curgă apele pe tine la 40 de grade când tu ești în trench coat sau cizme sau pulovăre din lână (acum, că scriu asta, îmi dau seama că la mine în şifonier mai aşteaptă şi un hanorac nou-nouţ, cu eticheta intactă, să se facă frig afară) sau să tremuri de frig în pantofi cu barete şi călcâi descoperit când plouă torenţial.
Cu alte cuvinte, oricât de mult ţi-ar plăcea cum vine o haina sau un pantof, sau oricât de mult ţi-ai dori să le porţi într-un anume moment, este foarte important să iei în seama vremea de afară.
Am mai zis-o, dar am s-o repet – nu toate trendurile se potrivesc tuturor. Dacă în anii ’20, ca să luăm un exemplu concret, se purtau flapper dresses şi… cam atât (ideea aici fiind că acel anume stil de rochie avantaja busturile mici şi nu arăta deloc bine pe femeile cu pieptul mare), în prezent, plaja de opţiuni este, din fericire, mult mai largă.
Mai exact, ai, în fiecare sezon, de unde să alegi ceva ce te avantajează. Nu îţi vin bine pantalonii care cad deasupra gleznei? Nicio problemă – se poartă de asemenea pantalonii lungi şi largi, pantalonii pană cu talie înaltă, pantalonii scurţi până deasupra genuchiului, şorturile stil mom jeans, jeanşii clasici cu croiala dreaptă… Ai prins ideea, cred. Este imposibil să nu găseşti ceva care să fie şi în tendinţe şi să îţi şi avantajeze forma corpului, aşa că nu te aventura să porţi ceva ce nu îţi stă tocmai bine doar pentru că poartă haină respectivă şi Gigi Hadid.
Mă declar vinovată de această greşeală. În mult prea multe rânduri mi s-a întâmplat să port pantofi prea mici doar pentru că nu am mai găsit mărimea mea şi fuste care îmi erau un pic prea strâmte. Nu cred că e un mister care a fost rezultatul – în cazul pantofilor, disconfortul se vedea pe faţa mea, iar în cazul fustelor, am regretat absolut de fiecare dată alegerea când m-am prins că trebuie să le ajustez trăgând în jos de ele din 5 în 5 minute.
Oricât de frumose ar fi hainele sau oricât de mult ţi-ar plăcea pantofii, dacă nu vin ca turnat pe tine, nu vor arăta niciodată stylish (în cazul hainelor, poţi apela la un croitor sau chiar la serviciile de croitorie puse la dispoziţie de unele magazine, pentru mici ajustări care chiar nu costă mult).
Lenjeria este la fel de importantă ca şi hainele – da, chiar dacă nu se vede. Pentru că un set nepotrivit de lenjerie poate ruina efectul întregii ţinute.
Ideal este ca lenjeria să nu se vadă deloc… iar dacă îţi doreşti să se vadă, fă-o cum te învăţăm noi aici.
Nu spune nimeni să asortezi propriu-zis machiajul cu hainele (cu toate că, dacă vrei un look retro super interesant, ai putea să faci fix asta). Însă ideea aici e să iei în considerare simultan machiajul şi ţinuta. Mă refer aici atât la stilul de machiaj, cât şi la culori.
Cel mai probabil, dimineaţa, când pleci de acasă, eşti atentă ca makeup-ul să se potrivească cu ceea ce urmează să îmbraci, însă dacă urmează să te schimbi pe parcursul zilei, fă mici modificări dacă este cazul – în cele mai multe cazuri, nu va fi nevoie să schimbi foarte mult, eventual doar nuanţă rujului sau cea a blush-ului, însă deşi pare un detaliu minor, este foarte important.
Foto: hepta.ro