Mi-a fost mereu greu să mă gândesc la o rulotă ca la o modalitate de cazare pe care măcar s-o iau în calcul (și nu, nu, campingul și cortul sunt niște noțiuni pe care nu le pot asimila încă). Poate pentru că mi s-a părut mereu cumva incomod să mergi cu o casă întreagă după tine, poate pentru că am asociat mereu rulotelor acelor spații de campare imense, de multe ori… prea în mijlocul naturii pentru gustul meu. Una peste alta, da, sunt cu siguranță o city girl convinsă. Însă una care ar încerca, spre exemplu, noile locuri de cazare exclusiviste deschise în niște hoteluri rulotă… speciale.
Autocamp, Santa Barbara, California (foto sus). Este aproape idilic în acest camping de rulote din Santa Barbara (https://autocamp.com/), iar apropierea de mare și de rău, deopotrivă, îl fac și mai dezirabil. Cele cinci rulote vintage (Airstream) au echipări care fac concurență unor hoteluri bune : cadă de baie, televizoare, plus două biciclete pe care ocupanții rulotei le pot folosi pentru excursii în împrejurimi. O carte captivantă, un foc de tabără, o plimbare relaxată, un foto-safari pe marginea râului sau, de ce nu, o excursie prelungită la cramele din zonă.
El Cosmico, Marfa, Texas, SUA. Situat chiar în mijlocul deșertului, campingul El Cosmico (www.elcosmico.com) include, la posibilitățile de cazare, mai multe rulote divers colorate, decorate în diverse teme. Spațiul comun include o zonă cu hamace, o bucătărie exterioară, o zonă de luat masa și o cameră/bibliotecă. Ai parte în împrejurimi de o mulțime de evenimente interesante, de la festivaluri de muzică la demonstrații de gătit în aer liber, dar și de un peisaj incredibil. Marfa a fost un oraș înființat în mijlocul pustietății în 1880, prevăzut să fie un water stop. Între timp, o mulțime de artiști s-au mutat aici pentru a lucra (Prada Marfa, spațiul de expoziții cel mai cunoscut este doar la 60 de kilometri de depărtare de oraș).
Hotel Daniel, Vienna, Austria. Hotelul din Austria (www.hoteldaniel.com) are, de fapt, o singură rulotă în care să te cazezi. Și, chiar dacă camerele hotelului propriu-zis sunt la fel de frumos decorate, rulota autriacă este booked non-stop. Este un model Aistream care include un pat queen-sized, aer condiționat, ba chiar și un televizor și Wi-Fi. Plus o vedere impresionantă către o oază de verdeață. Nu uita să faci o vizită, dacă tot ajungi în Viena, în The MuseumsQuartier pentru un strop de inspirație atât din muzeele consacrate, dar și din galeriile tinerilor artiști.
Basecamp Young Hostel, Bonn, Germania. Nu degeaba se spunea că germanii și olandezii știu cel mai bine ce înseamnă turismul cu și în rulotă. Atfel, Basecamp Young Hostel din Bonn (www.basecamp-bonn.de) este, probabil, locul ideal pentru studenții în căutare de locuri cool de cazare, dar și de un pic de atmosferă de tabără. Situat într-o fostă fabrică în Germania, campingul de rulote în care te poți caza are la dispoziție o mulțime de opțiuni decorative pentru cele 16 rulote vintage, 2 Airstream, un transporter (care poate găzdui 16 persoane) și chiar un tren: poți alege o rulotă roz complet, una decorată retro, o alta amintind de zilele de la Woodstock sau o cușetă într-un tren acoperit de grafitti. În parc se țin evenimente diverse, de la concerte la târguri de Cărciun.
Italy Airstream, Veneția, Italia. Se spune că acesta a fost primul camping cu rulote Airstream din Italia (www.italyairstream.com). Cele 6 rulote argintii din parc sunt destinate pentru cazarea a câte două până la patru persoane fiecare și au în interior confortul unui hotel excelent. Beneficii? Un mic dejun italian delicios servit pe terasa propriei rulote, doar 30 de minute distanță de Veneția, o plajă chiar în apropierea parcului de rulote. Pentru cei care stau mai multe zile și sunt amatori de excursii mai lungi, două ore durează drumul până la cele mai apropiate stațiuni montane din Dolomiți.
Caravan Tokyo, Japonia. Japonezii au avut mereu o obsesie pentru spațiile de cazare mici și cât mai compacte (să ne amintim doar de capsulele individuale de dormit ca niște cutii poștale). Caravan este o facilitate de cazare extrem de căutată în orașul japonez (din nefericire, destul de greu de rezervat, fiind vorba despre o singură rulotă). Rulota Caravan (http://caravantokyo.com) este amplasată foarte aproape de cartierul Harajuku și de zona Shibuya și este decorată în cel mai minimalist și zen spirit japonez, cu o terasă exterioară din lemn și un lounge.
Notel, Melbourne, Australia. Parcul de rulote Notel (notelmelbourne.com.au) este format din mai multe modele Aistream, cu un design interior semnat de casa de arhitectură Edwards Moore, cocoțate pe rooftopul unei parcări de mașini din Melbourne. Arată ca o versiune ceva mai modernă a vechilor parcuri din anii 1970, în tonuri de roz. Nu e nici un concierge aici, nici room service sau recepție – când te cazezi o poți face cu propriul tău etelfon pe care primești un cod de acces, dar și multe opțiuni de petrecere a timpului liber în împrejurimi.
Un strop de istorie: primul Airstream – o rulotă din aluminium, un pic SF – a fost concepută în 1929, parcă special pentru a fi transformată în cameră de hotel. Asta deși o mulțime de vedete de la Hollywood au găsit de cuviință să investească într-un Aistream. Nu știm doar când o să-i vedem într-un road trip prin Europa pe Matthew McConaughey sau Lenny Kravitz.
Ce spun pasionații: „Cel mai mult am călătorit cu rulota în luna de miere. Am fost chiar o lună întreagă pe drumuri, prin toată Europa. Am fost în vacanţă în Noua Zeelandă unde am închiriat o rulotă”, povestește Dana Rogoz pe blogul ei, www.danarogoz.com, una dintre vedetele din România care au ales de multe ori acest mijloc de cazare & transport.
Foto: paginile oficiale ale locurilor prezentate
CITEȘTE ȘI:
Vacanță în nordul Italiei: 8 locuri în care trebuie să mergi și tu