8 cărți noi de citit în luna septembrie

Romane de aventură, povești de dragoste, experiențe ale unor oameni care ne inspiră pe noi toți: astăzi îți propun șapte cărți numai bune de citit în serile răcoroase din septembrie.
Philippe Besson, Încetează cu minciunile tale, editura Polirom
O mărturisire plină de emoție, un roman-confesiune absolut impresionant, Încetează cu minciunile tale împrumută drept titlu o expresie pe care mama scriitorului i-o spune mereu acestuia când era copil. Intriga romanului pornește de la o reîntâlnire în holul unui hotel, o scenă care îi trezește lui Philippe amintiri tulburătoare, motiv pentru care acesta se hotărăște să spună în sfârșit adevărul. În felul acesta, iese la iveală povestea secretă de dragoste pe care a avut-o la 17 ani, în perioada bacalaureatului, cu un coleg de liceu din Barbezieux. O relaţie pe cât de scurtă, pe atât de intensă, care a lăsat urme adânci în sufletul său!
Isabelle Autissier, Dintr-odată, singuri, editura RAO
Dacă te pasionează romanele de aventură, cu un strop de dramă și suspans, e timpul să pornești la drum alături de Louise şi Ludovic. Cei doi pleacă într-o călătorie pe mare în jurul lumii, la bordul velierului Jason, dornici să trăiască o aventură cu totul și cu totul inedită. Însă eşuează pe o insulă pustie, între Patagonia şi capul Horn, aproape de Antarctica. O natură de vis, sălbatică, dar care se preschimbă într-un coşmar. Un bărbat şi o femeie îndrăgostiţi, care se găsesc, dintr-odată, singuri, având ca însoţitori pinguini, foci, elefanţi de mare şi şobolani. Cum să lupte împoriva foamei şi a epuizării? Cum pot supraviețui în aceste condiții?
Christine Féret-Fleury, Fata care citea în metrou, editura Nemira
Pentru cei îndrăgostiți de Paris și de locurile sale minunate, Christine Féret-Fleury are povestea perfectă. Juliette merge cu metroul din Paris în fiecare zi, la aceeaşi ora. Cea mai mare plăcere a ei este să vadă ce citesc cei din jur: doamna în vârstă, colecţionarul de ediţii rare, studenta la matematică sau fata care plânge la pagina 247. Îi priveşte pe toţi cu tandreţe şi curiozitate, de parcă ceea ce citesc - pasiunile şi diversitatea existenţei lor - i-ar putea colora şi ei viaţă monotonă. Dar, într-o zi, Juliette hotărăşte să coboare cu două staţii mai devreme şi să o ia pe un drum ocolitor spre serviciu, decizie care îi va schimba total viaţa.
Adam Alter, Irezistibil, editura Publica
În acest volum, Adam Alter analizează dependența oamenilor de tehnologie și explică motivele pentru care multe dintre produsele contemporane sunt irezistibile. Chiar dacă aceste produse miraculoase elimină distanțele care îi separă pe oameni, magnetismul lor extraordinar și, uneori, nociv nu este întâmplător. Analizând atent structura dependenței de comportamente, Alter explică ce putem face pentru a canaliza spre bine produsele care dau dependență – pentru a comunica mai bine între noi, pentru a cheltui și a economisi mai inteligent și pentru a pune granițe între muncă și joacă.
Jill Santopolo, Lumina pe care am pierdut-o, editura Trei
Lucy şi Gabe s-au întâlnit în studenţie, la Columbia University, într-o zi care le-a schimbat amândurora cursul vieţii: 11 septembrie 2001. Au decis atunci ca existenţele lor să însemne ceva pentru oamenii din jur. Un an mai târziu, soarta îi aduce laolaltă din nou, dar, după o frumoasă poveste de dragoste, drumurile lor se despart. Gabe devine fotoreporter în Orientul Mijlociu, iar Lucy face carieră în televiziune, la New York. Urmează treisprezece ani de visuri, dorinţe, gelozii, trădări, iubire absolută, în care ei sunt despărţiţi de continente, însă legătura lor sufletească rămâne puternică. La final, Lucy trebuie să ia o hotărâre extrem de dificilă, sfâşietoare.
Muriel Spark, Domnișoara Brodie în floarea vârstei, editura Vellant
Cel mai cunoscut roman al scriitoarei Muriel Spark, Domnişoara Brodie în floarea vârstei, a fost ecranizat în anul 1969 şi i-a adus actriţei Maggie Smith un Oscar pentru interpretare. Domnişoara Brodie este o profesoară ce depăşeşte programa şcolară şi îşi educă elevele în spiritul liberului arbitru, în folosul artei şi al feminităţii. Folosindu-se de propriile experienţe, profesoara le pregăteşte pe fetele din trupa ei pentru a deveni „la crème de la crème”. Cu o acţiune plasată în perioada interbelică, romanul urmăreşte personalitatea fascinantă a profesoarei pentru care floarea vârstei este momentul de maxim potenţial din viaţa unei femei.
Harriet Lerner, Confesiunile unei mame imperfecte, editura Povești de păpădie
Harriet Lerner, autoarea bestsellerurilor The Dance of Fear și Why Won’t You Apologize?, ne oferă acum o carte despre ce înseamnă să fii mamă și cum te transformă asta, pe dinăuntru și pe dinafară – împreună cu tot sistemul tău de relaționare. Scriind din dubla perspectivă de psiholog și de mamă, Lerner ne împărtășește povești din istoria ei profund personală, care traversează toată gama de emoții. Începând cu nașterea sau adopția și sfârșind cu acel cuib părăsit din care au plecat copiii deveniți tineri adulți, avem în față o carte despre ce înseamnă să fii o mamă imperfectă, o carte a cărei prefață e semnată de Andreea Esca.
Cecelia Ahern, Defecți, editura All
Așteptam de foarte multă vreme un nou roman de Cecelia Ahern, una dintre scriitoarele mele favorite, autoare a bestsellerului P.S.: Te iubesc, și asta pentru că poveștile sale, care se termină întotdeauna într-o notă optimistă, sunt absolut minunate. De această dată, în prim plan se află Celestine North, eroina romanului, o adolescentă care se poate mândri cu o viață perfectă. Este o fiică exemplară, toți profesorii și colegii o plac și este iubita celui mai popular băiat din liceu. Dar, într-o zi, ajunge într-o situație care o determină să acționeze din impuls, nesocotind toate regulile societății perfecte în care trăiește. Prin urmare, va fi pedepsită și nevoită să suporte consecințele sfidării ei. Ar putea merge la închisoare. Sau, mai rău, ar putea fi acuzată că este Defectă. Cu această poveste, Cecelia Ahern deschide astfel drumul pentru o nouă franciză young adult, una cu un potențial la fel de mare ca The Hunger Games sau Divergent.
Foto: hepta.ro