Ce poţi face în prima zi de toamnă când eşti genul care iubeşte vara şi şi-ar dori să nu se mai termine? Prelungeşti un pic sezonul cu încă un weekend la mare, petrecut pe plajă, la un maraton de scurtmetraje sub clar de lună.
ADFR – Asociaţia de Dezvoltare a Filmului Românesc, a organizat anul acesta, pe 1 septembrie, prima ediţie a evenimentului Fiesta del Cine.
Ce e Fiesta del Cine? Un maraton de filme scurte desfăşurat pe plajă, acompaniate de street food (popcornul cu caramel şi îngheţata artizanală au fost în meniu ediţia aceasta, şi au fost yum!), urmat de un concert live.
Live performance-ul de anul acesta le-a aparţinut celor de la Moonlight Breakfast. Şi deşi îmi dau seama că, pentru organizatori, trebuie să fi fost un scenariu de coşmar că micile probleme tehnice legate de sunet au făcut ca mini concertul să se mute de pe scenă pe nisip şi să se desfăşoare, în mod neprevăzut, în variantă acustică, dar, din unghiul de privire al publicului, toată această întâmplare spontană a făcut seara cu atât mai savuroasă şi mai simpatică.
În ceea ce priveşte filmele, titlurile au fost selectate de ADFR & ShortsUp, mai exact de selecţionerii Massimiliano Nardulli şi Alexandra Safriuc, cea din urmă fiind şi directorul artistic ShortsUP.
Dacă nu aţi apucat să le vedeţi până acum, vi le recomand pe… toate (Dacă ar fi să îmi aleg totuşi preferatele, aş zice „Te mai uiţi şi la om” şi „O noapte în Tokoriki”).
Şi, neapărat, la anul, ne vedem la ediţia a doua Fiesta del Cine, cu un nou set de filme scurte, o altă petrecere pe plajă, un nou foc de tabără, o altă seară petrecută pe plajă, sub clar de lună, la sfârșit de vară.
În final, o recapitulare a scurtmetrajelor rulate la ediţia-pilot Fiesta del Cine:
R: Mihnea Aliciu / SF
După ce își ține în mod obișnuit emisiunea de seară la radioul lui pirat din garsoniera sa, N. primește pentru prima dată un telefon de la un spectator. Un telefon care îi va schimba viața.
R: Vlad Buzaianu / SF
Într-o lume în care oamenii îşi pierd abilitatea de a visa, visele au devenit o formă modernă de artă şi obiect de vânzare pentru clasa bogată a societăţii.
R: Ana-Maria Comanescu / COMEDIE
Victor e atras de soția lui Filip. Filip e atras de soția lui Victor. Victor și Filip sunt vecini, dar mai ales, prieteni.
R: Conrad Mericoffer / COMEDIE
Proprietarii dintr-o clădire se întâlnesc pentru a discuta problemele comune. Laur cere ca liftul să fie reparat, pentru că iubita lui, Cristina, este în ultimele săptămâni de sarcină, iar urcatul scărilor poate provoca un travaliu prematur. Este o problemă simplă, dar nu şi pentru dna. Grecu, reprezentanta asociaţiei de locatari.
R: Adrian Silisteanu / DRAMĂ
Babisa tocmai a născut o fetiţă minunată. Dar pentru externarea din spital are nevoie de semnătura mamei ei, pe care nu a mai văzut-o din copilărie.
R: Rodi Cotenescu / DARMĂ
Eleganţă, rafinament şi bun gust. Mic dejun inclus.
R : Ioana Mischie / DRAMĂ
O satiră contemporană, inspirată de o poveste reală. O comunitate izolată de săteni, care au apelat la ajutoare de stat pentru handicap pentru a fi scutiţi de plata impozitelor, sunt anchetaţi la sânge de o comisie de evaluare, fiind pe cale de a fi daţi în vileag. Grupul de săteni, conduşi de un primar carismatic, reuşește să învingă un sistem socio-politic absurd, cu propriile-i arme.
R: Ana-Maria Comanescu / COMEDIE
Radu şi Mădălina, tineri îndrăgostiţi, călătoresc cu maşina. Pe drum, iau cu ei un autostopist care le devine simpatic.
R: Roxana Stroe / DRAMĂ
Într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, întregul sat sărbătorește majoratul Geaninei. Iubitul ei și Alin urmează să-i facă un cadou neașteptat pe care nimeni nu-l va uita.
Foto: Fiesta del Cine