5 lecții pe care le-am învățat de la Sheryl Sandberg

sheryl sandberg

„Pentru ca lucrurile să funcționeze, femeile trebuie să se suțină una pe cealaltă. Nu e momentul potrivit pentru invidii și remarci răutăcioase. Este important un compliment, e vital să dai o mână de ajutor, e fantastic să nu îți subapreciezi colegele și prietenele. Așadar, dacă ai ocazia, spune-i colegei tale că a făcut o treabă excelentă, complimentează-ți prietena că arată bine și dă-i de înțeles că e o mamă minunată.” Aceasta este una dintre lecțiile pe care le-am învățat de la Sheryl Sandberg zilele acestea.

Trăim într-o lume nouă. Într-una în continuă schimbare. Într-o societate în care (curios lucru din punctul meu de vedere, în secolul în care trăim), trebuie să susținem mai mult ca oricând că femeile au drepturi egale cu bărbații. O spun vedetele de la Hollywood (Jennifer Laurence, Viola Davis, Natalie Portman, Emma Watson sau Meryl Streep au vorbit despre diferențele dintre salariile actrițelor și cele ale partenerilor de ecran). Au spus-o prin forța imaginilor și detașarea cu care și-au expus (aparent) slăbiciunile acele femei care au pozat pentru Annie Leibovitz în ediția 2016 a calendarului Pirelli (de la Serena Williams la Amy Schumer). O spun, prin mesajele lor, branduri ca Dior sau scriitoare ca Chimamanda Ngozi Adichie, autoarea cărții We all have to be feminists. Dar și femei de carieră. Și, mai ales, una dintre cele mai puternice voci ale curentului feminist, Sheryl Sandberg (COO Facebook).

Am avut șansa să o întâlnesc pe Sheryl Sandberg, COO of Facebook și autoarea cărții Lean In și a multor inspiraționale Ted Talks de două ori într-o zi (știu, știu, multe dintre voi m-ați invidiat deja pentru asta atunci când ați văzut fotografiile de pe contul de Instagram la A List Magazine). Am descoperit o Sheryl Sandberg care a ținut în priză o sală cu sute de oameni (sincer, eu una aș fi fost tare curioasă să aflu care a fost părerea bărbaților din sală după speech-ul feminist al lui Sheryl Sandberg și după îndemnul „Dacă trebuie să alegeți un singur lucru între a cumpăra flori soției și a spăla rufele, alegeți rufele!”). Dar și o Sheryl care a vorbit detașată, la brunch-ul Facebook (mulțumesc She’s Mercedes pentru invitație!) despre greutățile pe care le întâmpină și ea atunci când vine vorba să-și încurajeze fiica să facă la fel de multe lucruri și să-și asume la fel de multe riscuri ca fratele ei, dar și despre momemtele dificile prin care a trecut după decesul soțului ei. Ce spune Sheryl Sandberg?

„Nu te gândi la ce n-a funcționat într-o zi. Nu te gândi la ce nu ai făcut tu bine sau dacă ai avut senzația că, la un moment dat, n-ai fost la înălțimea așteptărilor tale. La finalul unei zile, propune-ți să treci pe o hârtie, fie ea și imaginară, trei lucruri bune pe care le-ai realizat în acea zi. Chiar dacă asta înseamnă doar că ai reușit să te ții de planul de dietă, ca ai făcut o prezentare bună la o întâlnire sau că ai învățat-o pe fiica ta să deseneze.”

„Schimbarea poate începe doar cu noi. Bărbații aplică pentru un job atunci când știu câ îndeplinesc o parte dintre condițiile și cerințele din fișa postului. Femeile aplică pentru același job doar când se simt 100% pregătite și atunci când cred că au bifat toate punctele de pe listă. De aceea bărbații vor primi joburi în funcție de potențialul lor, iar femeile vor avansa în carieră doar în funcție de ceea ce au realizat până la un anumit moment. Fiți mai îndrăznețe! Speak up and take risks!

„În orice cultură, oriunde în lume, nici un bărbat nu va primi calificativul de bossy atunci când va încerca să își impună punctul de vedere. Ceea ce nu se va întâmpla cu o femeie. Noi vom fi mereu bossy, în timp ce bărbații vor avea abilități de leader. Și asta pentru că am fost învățați cu toții că unele lucruri trebuie să se potrivească cu așteptările noastre. Ne așteptăm ca bărbații să conducă, să încerce să preia puterea. Iar femeile să fie cele înțelegătoare, maleabile, cele care rezolvă conflictele. E timpul ca și așteptările să se schimbe”

„Exemplul părinților este foarte important. Iar faptul că o fetiță își va vedea tatăl făcând treburi casnice, alături de mamă, va fi un exemplu puternic pentru ea atunci când va crește. Va ști că într-o familie cei doi sunt parteneri, și că nu e doar rolul femeii să facă treburile casnice, într-un mod tradițional. Și va visa și își va dori și mai mult de la cariera ei.”

Mulțumiri She’s Mercedes și Mercedes-Benz România pentru invitatia la me Convention. 

She’s Mercedes este o inițiativă globală Mercedes-Benz în care femeile puternice din întreaga lume se pot conecta, pot schimba idei, își pot găsi inspirația și pot învăța una de la cealaltă.

Foto: me convention

CITEȘTE ȘI:

„Sunt lucruri care nu se văd la televizor şi fix despre acelea am vrut să vorbim”: interviu cu regizorul Iulia Rugină

Categorii Lifestyle