Cum ne îngrijim corect părul: secretele de beauty pe care nu le știai

Deși multe dintre noi optăm pentru coafuri extravagante, tunsori nemaivăzute, produse de îngrijire minune, totul din dorința ca părul nostru să arate spectaculos și să ne simțim mândre de el, în ciuda opiniei generale , secretul stă de fapt în lucruri foarte simple, cum ar fi spălarea acestuia. V-ați gândit vreodată că modul în care ne spălăm părul este definitoriu pentru modul în care va arăta acesta, indiferent de coafura sau produsele folosite ulterior? Iată câteva elemente de bază de care trebuie să ținem cont când vine vorba despre spălarea și îngrijirea părului.

Pieptănarea

Înainte de a începe procesul de spălare, este deosebit de important ca părul să fi fost pieptănat în prealabil. Un păr dinainte încâlcit nu face decât să se încurce și mai tare la spălare. Acea idee cum că ne spălăm pentru a-l descurca nu este deloc una corectă, producând chiar contrariul. Asigurați-vă că ați descurcat bine părul înainte de a trece la treabă. Vă va ușura mult munca.

Masare doar pe scalp

Cred ca majoritatea dintre noi avem tendința de a ne freca scalpul cât putem de bine, pentru a ne asigura că l-am curățat cum trebuie și că nu a rămas nicio urmă de murdărie. Atenție însă! Hairstliștii spun că șamponul trebuie masat ușor cu vârful degetelor și nicidecum frecând, deoarece riscăm să îi facem mai mult rău, stimulând secreția de sebum. Totodată, acesta trebuie aplicat și masat doar pe scalp, nu și pe lungimea firelor de păr, deoarece ele se curăță automat atunci când clătim șamponul. Important este să masăm cum trebuie scalpul, deoarece restul părului se curăță la clătire. Frecarea pe lungime a firelor de păr (ca pe rufe) nu ajută la curățare, ci, din contră, favorizează ruperea acestora.

Absoarbem apa

După ce am aplicat șamponul de câte ori credem că avem nevoie (o dată sau de două ori ar trebui să fie suficient), trecem la aplicarea măștii sau a balsamului. Ce nu este cunoscut tuturor este faptul că, înainte de aplicarea oricăruia dintre acestea, este important să absorbim apa din păr cu ajutorul unui prosop, totul pentru a nu dilua produsele de nutriție. Părul deja îmbibat în apă, combinat cu balsam sau mască, nu face decât să le dilueze pe acestea din urmă și să nu mai ofere rezultatul dorit. De aceea, este important să absorbim întâi apa nedorită, după care să aplicăm masca sau balsamul.

Mască sau balsam

Masca și balsamul nu sunt potrivite pentru toate tipurile de păr, de aceea este important să înțelegem diferența dintre cele două. Deși ele conțin cam aceleași ingrediente și își propun să ofere același tip de rezultat (nutriția), există o diferență la nivel de consistență. Masca este mult mai consistentă decât balsamul și de aceea se aplică firelor de păr cu o textură mai groasă, celor mai bogate și mai voluminoase, în timp ce balsamul se adresează firelor de păr mai firave, mai subțiri și cu mai puțin volum. Având o consistență mai light, acesta nu va îngreuna firele de păr și le va oferi strălucirea necesară. Important de reținut este că, indiferent de cât de fragil sau fără volum este părul nostru, acesta are nevoie de porția sa de nutriție. De aceea, este o greșeală să nu folosim niciun produs de îngrijire pe motiv că ar îngreuna deja părul delicat. Masca sau balsamul au un rol foarte important în menținerea firelor de păr puternice și hidratate, de aceea este necesar să le folosim la fiecare spălare.

Pieptănare la aplicare

La fel de important este să pieptănăm părul după ce am aplicat masca/balsamul. Astfel, aceasta va fi distribuită pe toată lungimea firelor de păr, hrănindu-le în mod egal. Pieptănare se face cu precădere pe lungime, nu pe scalp, pentru a nu favoriza îngrășarea acestuia. În fapt, cred că este deja arhicunoscut faptul că balsamul/masca se aplică doar pe lungimea firelor de păr. Iar în ceea ce privește pieptănarea, există perii speciale pentru descurcarea părului umed, precum Tangle Teezer. Veți fi surprinse de efectul oferit de pieptănarea firelor de păr cu masca/balsamul aplicat deja pe păr. La uscare, acesta va fi mai matăsos și mult mai ușor de descurcat.

Uscare

După ce am aplicat un produs de hidratare și nutriție, clătim părul și asta foarte bine, pentru a ne asigura că nu a rămas nicio urmă de produs. Un păr neclătit corespunzător se va îngrășa mai repede sau va fi mai greu de gestionat la coafare. Odată clătit, îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm să se usuce. Este foarte important să nu frecăm firele de păr cu prosopul din dorința de a le usca, deoarece nu le facem decât mai mult rău, producând în special ruperea lor. Fie le lăsăm să se usuce pur și simplu în prosop, fără a interveni în vreun fel, fie le uscăm cu feonul. Uscarea cu foehnul se face cu capul în jos, pentru a aduce volum părului, sau, dacă nu ne simțim confortabil așa, prin ridicarea firelor de păr cu mâna și uscarea lor la bază. Și tipul de foehn este important în uscare, de aceea este bine să folosim unul profesional, cu mai multe trepte de viteză și temperatură, cu funcție ionică și funcție aer rece, pentru a proteja părul cât mai mult și a-i oferi volumul necesar.

Periile folosite

În ceea ce privește periile de păr, atât la uscare, cât și oricând pe parcursul zilei, este bine să folosim perii din păr natural, cele mai utilizate fiind cele din păr de mistreț. Acestea nu rup firul de păr și îl curăță în profunzime, acumulând mizeria în firele sale. De aceea, este important să le curățăm constant, deoarece ele strâng mult sebum și praf de pe firele noastre de păr. O variantă complementară este peria formată atât din fire naturale, cât și din țepi cu varf de plastic, cei din urmă ajutând la o mai bună descurcare a firelor de păr. Pentru un păr mai dificil de descurcat, este mai indicată cea de-a doua variantă. În general, este recomandat să periem cât mai des părul pe parcursul zilei, un lucru pe care, de altfel, uităm să îl facem multe dintre noi.

Text de Georgiana Lupică, foto: hepta.ro