Se pare că numărul de reprize de sex sau cât de mult durează o repriză de sex nu sunt predictor pentru o relaţie funcţională de lungă durată. Un bun predictor pentru o astfel de relaţie pot să fie, în schimb, comportamentele emoţionale ca: a ne ţine de mână, a ne juca cu părul partenerului, a ne ţine în braţe, a ne alinta, a ne cuibări în braţele persoanei de lângă noi. Desigur, toate acestea nu elimină nevoia de sex a celor doi parteneri, dar abordăm acest aspect în termeni de funcţionalitate şi durată a unei relaţii.
Imaginaţi-vă cât de în detaliu sunt realizate cercetările atunci când vorbim despre ştiinţa relaţiilor, încât există studii ample realizate numai pe comportamentul de „a te cuibări” în braţele partenerului/partenerei. Ce ştim că se întâmplă în momentul în care realizăm acest comportament? Se eliberează oxitocina, hormonul care se ocupă de starea de bine/de sentimentul de iubire. Astfel, atunci când stăm o vreme în brațele persoanei dragi și se eliberează oxitocină, asociem acel moment cu persoana dragă nouă, motiv pentru care vom căuta din nou și din nou să stăm unul în brațele celuilalt. Pe modelul clasic al condiționării lui Pavlov, acest lucru nu face decât să ne arate că putem obține aceste emoții plăcute în relație cu acea persoană de lângă noi.
John Gottman, unul dintre cei mai renumiţi cercetători în domeniul relaţional, sugerează că „a ne cuibări” în braţele celui de lângă noi face parte din lista celor 13 lucruri pe care partenerii care îşi evaluează viaţa sexuală ca fiind foarte bună spun că le fac. Cu certitudine, acest comportament nu înlocuiește actul sexual, dar este util ca, uneori, partenerii doar să se ţină în braţe sau doar să stea lipiţi unul de celălalt, mai ales că acest lucru are aceleaşi efecte benefice şi dacă se întâmplă după ce partenerii fac dragoste.
Iată, așadar, cum un simplu comportament poate să aibă atât de multă semnificație și să devină un bun predictor nu doar pentru viaţa sexuală, ci și pentru funcționarea relației de cuplu, transmițând sentimente de protecţie, apropiere, conectare (nevoi bazale ale creierului uman). Aşa că îndemnul este: nu uitaţi să staţi îmbrăţişaţi și faceți-o cât de des puteţi!
Text de Raluca Anton, doctor în psihologie și pihoterapeut relațional recomandat de paginadepsihologie.ro