Yenia Zaba (Manager EMEA Media Relations la Netflix): „Divertismentul chiar e universal. Și asta pentru că este despre emoții.”

Săptămâna trecută am avut ocazia să stau de vorbă cu Yenia Zaba, Manager EMEA Media Relations la Netflix, și, cum 13 Reasons Why (foto sus), Stranger Things și Narcos figurează pe lista „dependențelor” mele, am fost extrem de bucuroasă că am putut afla povești despre Netflix… din interior. Și da, viitorul serialului Narcos a fost una dintre temele despre care am discutat, mai ales că incidentul din Mexic a creat o panică generală. Așadar, sunteți gata pentru o porție de Netflix & chill? 😀

Pentru că Yenia acoperă Europa, Orientul Mijlociu și Africa, trei zone cu o cultură și un nivel de dezvoltare complet diferite, am fost curioasă, în primul rând, de modul în care s-a integrat Netflixul în fiecare dintre cele trei regiuni, de evoluția serviciului în sine. „Când ne-am extins dincolo de Statele Unite, în urmă cu cinci ani, am mers prima dată la nordici. Scandinavii sunt cunoscuți drept early adopters, oameni care stabilesc trendurile în design, muzică și tehnologie. Acesta a fost primul nostru pariu: să mergem acolo și să vedem cum vor reacționa, iar procesul de adaptare a fost impresionant, pentru că așteptau Netflix. Apoi ne-am extins în Germania, Marea Britanie, Spania, Italia și am început să vedem diferențe chiar și în aceste părți ale Europei. Nordicii iubesc tehnologia, iubesc ușurința cu care pot utiliza Netflix, iar acum acum un comportament pe care nu îl vezi în alte țări. De exemplu, ei folosesc serviciul când vor sau când au nevoie și sunt foarte conștienți de faptul că își pot dezactiva și reactiva abonamentul oricând doresc. În momentul de față, în România, cât și în Orientul Mijlociu, există încă acest entuziasm în privința conținutului pe care îl avem, România face acum trecerea de la un bebeluș la un copil care face primii pași. De la o țară la alta sunt diferențe în ceea ce privește etapa de integrare și comportamentul utilizatorilor.”

Înainte ca Netflix să fie lansat într-o țară nouă, se fac, bineînțeles, numeroase studii, dar, după cum spunea și Yenia, adevăratele date vin abia după ce serviciul este implementat, pentru că încep să fie analizate comportamentele reale ale utilizatorilor. Însă, indiferent de schimbările care apar, Netflix se poate conforma rapid noilor cerințe: „Partea bună la Netflix este că suntem flexibili. Doar pentru că ieri am spus că vom face lucrurile într-un anumit fel nu înseamnă că nu putem să o luăm imediat de la zero. Iar asta e foarte cool pentru mine, pentru că îmi oferă oportunitatea de a învăța enorm.”

Narcos

Pe măsură ce ascultam fascinată poveștile Yeniei despre Netflix și despre lucrurile pe care le face această companie, pentru că, sincer, nu cred că am mai vorbit vreodată cu o persoană atât de pasionată de jobul său, mi-am dat seama că am uitat să o întreb cel mai important lucru din lume și anume… care va fi viitorul serialului Narcos, ținând cont de incidentele din Mexic, în urma cărora un angajat al Netflix a fost găsit împușcat, dar și de amenințările făcute de fratele lui Pablo Escobar. Fanii Narcos au început astfel să fie îngrijorați că serialul lor preferat, care a devenit un fenomen în întreaga lume, va fi anulat, însă Yenia mi-a spus că Narcos va continua în mod sigur: „Nu știu dacă vor spori securitatea sau dacă vor filma în alte părți, dar ceea ce știu e că povestea merge mai departe.” Toată lumea e liniștită acum, da? 😀

Narcos

Ce mi s-a părut interesant din ceea ce mi-a povestit Yenia a fost faptul că topul zece al celor mai populare seriale Netflix, printre care se numără, evident, Narcos, 13 Reasons Why și serialele Marvel, este același pentru toate țările. Ordinea lor în top poate fi diferită, însă titlurile rămân aceleași. „Când am început să lucrez pentru Netflix acum aproape doi ani și jumătate, am refuzat să cred că divertismentul este universal și le-am zis: «asta e o prostie, arătați-mi cifrele!» Așa că am mers să văd datele și am realizat, la momentul respectiv, că Spania nu avea un comportament diferit față de Germania, Statele Unite, Scandinavia sau Japonia. Divertismentul chiar e universal. Da, poate că Japonia urmărește mai multă manga, pentru că e de acolo, e cultura lor, dar, dacă te uiți la o listă de seriale originale Netflx, în toate țările se urmăresc aceleași zece producții. Și asta pentru că divertismentul este despre emoții. Și nu contează de unde ești, dacă povestea e suficient de bună și puternică, o vei simți, vei simți o conexiune cu ea.”

Marvel’s Jessica Jones

Însă, pe lângă aceste seriale originale Netflix despre care vorbea Yenia, seriale urmărite de toată lumea, de la români la americani, mie îmi place că pot vedea pe platformă și două dintre serialele mele preferate, Outlander și Suits, seriale produse de Starz, respectiv USA. Cum a devenit acest lucru posibil? Practic, Netflix a cumpărat drepturile de difuzare la nivel internațional pentru foarte multe titluri, așa că e imposibil să nu găsești cel puțin zece seriale la care să te uiți (bine, ce zic eu zece, că lista mea atinge deja o cotă alarmantă), ca să nu mai vorbesc despre filme și documentare: „Sunt trei tipuri de conținut pe Netflix. Avem conținut produs exclusiv de Netflix, pe care îl găsim doar pe Netflix, conținut co-produs de Netflix, pe care îl poți vedea pe Netflix, dar și în altă parte, de exemplu, îl poți vedea mai întâi la TV sau cinema și apoi ajunge pe Netflix, și conținut ca cel despre care vorbeam mai sus, pe care îl primim o dată pe săptămână, conținut produs de regulă în Statele Unite, difuzat de televiziunile americane, pentru care Netflix are drepturi de difuzare a doua zi după difuzarea în State. Etichetăm aceste producții drept originale Netflix, ceea ce poate fi puțin confuz, dar asta pentru că Netflix rămâne singurul loc unde le poți urmări.”

Iar toată această varietate pe care o oferă atât Netflix, cât și alte platforme de acest gen este, din punctul meu de vedere, un prim pas pentru stoparea pirateriei, un fenomen încă foarte răspândit în toată lumea. Iar România, care are și o viteză impresionantă a Internetului, nu face excepție. „Pirateria începe cu nevoia de a accesa conținutul. Sunt două lucruri de luat în calcul aici: accesul la conținut și prețul său. Dacă unul dintre ele nu funcționează, pirateria va crește”, a spus Yenia, care mi-a vorbit despre situația din Australia, unde, după introducerea serviciului, pirateria a început să scadă. „Noi nu facem ceva în mod particular pentru a opri pirateria, nu o să lansăm o campanie pentru a vă spune: «Nu mai piratați, urmăriți Netflix!» Dar o să-ți dau exemplul Australiei. Australia e foarte departe, da? Așa că oamenii uită despre Australia, nu glumesc deloc, uită să le vândă drepturile de difuzare. Poate că primesc ce se difuzează în America și Marea Britanie, pentru că vorbesc aceeași limbă, dar nu se gândește nimeni că poate vor să vadă și cel mai recent film franțuzesc. În felul acesta, australienii au ajuns în topul pirateriei internaționale, pentru că pur și simplu nu aveau acces la conținut. Erau dispuși să plătească pentru el, dar nu îl puteau obține într-un mod legal. Iar când am lansat Netflix în Australia, pirateria a scăzut în mai puțin de un an. Nu am făcut nimic pentru a stopa pirateria, tot ce am făcut a fost să le aducem conținutul, a adăugat ea.

În plus, pe lângă problemele legale pe care le implică pirateria, intervine și calitatea conținutului descărcat ilegal. „Nimic din ceea ce descarci nu va avea vreodată calitatea pe care o ai dacă te uiți pe o platformă. Și nu doar calitatea poate fi slabă, dar câteodată subtitrările sunt greșite, sunetul poate să nu meargă și întreaga experiență să fie una foarte proastă. Mai mult decât atât, te poți alege cu viruși pe laptop. Dar eu sper că, la un moment dat, oamenii își vor da seama de avantajele platformelor legale și vor alege să vadă conținutul în acest mod”, a mai spus Yenia.

Cât despre viitorul Netflix, planurile sunt foarte, foarte promițătoare. Pe lângă show-uri noi și chiar și un blockbuster ce va fi lansat în decembrie, Bright, cu Will Smith în rolul principal, cei de la Netflix vor să creeze experiențe cât mai interactive pentru utilizatori. Au început cu producțiile interactive pentru copii, care pot să facă acum trecerea între diferite secvențe ale unei povești, în funcție de preferințele lor. Iar schimbările nu se vor opri aici: „Explorăm lucruri foarte tari, și nu doar în ceea ce privește modul linear în care spunem poveștile, ci în ceea ce privește participarea utilizatorilor la acele povești, pentru că mă gândesc la un viitor în care nu doar programele pentru copii vor fi interactive, ci și cele pentru adulți. Avem tehnologia, pentru că am început ca o companie de tehnologie, și avem și conținutul, ne descurcăm în ambele lumi. Nu e doar poveste, la fel cum nu este doar tehnologie. Sunt amândouă și avem posibilitatea de a le face pe amândouă, iar asta e foarte cool.”

Și nu știu voi, dar eu, după discuția cu Yenia Zaba, mi-am promis să mă pun la punct și mai serios cu producțiile Netflix. Trebuie să mă uit la The Crown, pentru că îl am pe lista de must see de ceva vreme și, din câte am înțeles, este unul dintre serialele Netflix în care s-a investit cel mai mult. Și, neapărat, să recuperez la capitolul documentare, pentru că sunt absolut senzaționale – Gaga: Five Foot Two e doar un exemplu, însă revin în scurt timp cu noi recomandări. Până atunci, îmi eliberez programul de weekend, că tot e frig afară și nu am chef de activități outdoor, și aștept sugestiile voastre de pe Netflix!

Foto: hepta.ro