Cum bate o inimă prin care poți vedea? Cum arată o pereche de cercei a căror transparență îi face aproape ireali? Cum poți pune atât de multe sentimente într-o singură piesă de bijuterie? Piesele imaginate sub brandul Ioana Matei Jewelry sunt diafane și poetice, la prima vedere. Însă au o forță și spun atât de multe povești încât cu greu te poți desprinde de masa de lucru a artistului. Am stat de vorbă cu designerul despre imagini creative, despre inspirație și planuri de viitor.
Cum a început această poveste a brandului tău?
Brand-ul Ioana Matei Jewelry s-a născut dintr-un firesc evolutiv. În 2005, când urmam cursurile facultăţii de artă, lucram deja în domeniu, colaborând cu o firma producătoare de bijuterii-fantezie pentru care făceam designul pieselor. Bijuteriile au venit ca o completare a graficii, pe care o studiam la şcoală, o nevoie de exprimare în 3D, adăugată tehnicilor pe care le foloseam/învăţam în grafică tradiţională. De asemenea, aveam colaborări cu designeri vestimentari pentru care cream colecţii speciale, întregind prezentările lor de modă. Astfel, brandul a crescut organic în paralel cu dezvoltarea mea personală ca artist vizual.
De ce ai ales sticla ca material predominant pentru colecţii?
Am lucrat cu multe materiale, a fost o provocare să testez, să mă joc cu materialităţi diferite şi să caut varianta cea mai bună pentru a-mi exprima ideile. Mi-a plăcut în mod deosebit şi porţelanul, pe care l-am folosit în mai multe colecţii. Mare parte dintre piesele mele au porţiuni de textil inserate în construcţia lor, firele fiindu-mi familiare încă din perioada liceului (unde am absolvit arte textile). Lemn, metal (aur, argint, cupru, aluminiu, alamă), materiale organice, silicon, neopren, răşini, dar într-adevăr sticla este inedită.
Care a fost prima piesă care a ieşit din mâinile tale? Mai ţii minte la ce client a ajuns?
Prima piesă creată şi executată de mâinile mele a fost o broşă, de care nu m-am putut despărţi nici până în ziua de azi. A fost creată cu gând şi dor de mare, iar apoi purtată imediat pe plajă.
Cum arată femeile care poartă bijuteriile tale?
Recunosc că nu am căutat un public ţintă pentru care să creez. De-a lungul anilor am observat însă că se prefigurează o selecţie oarecum firească. Cei care rezonează cu lucrările mele au o sensibilitate aparte şi educaţie vizuală. Mă bucur nespus că am ajuns să cunosc şi să interacţionez îndeaproape cu persoane deosebite care mi-au apreciat şi mi-au cumpărat piesele.
Ce poveste ar spune cerceii tăi din sticlă, dacă ar putea?
O poveste despre desen, despre linii fluide îmbinate cu segmente de forţă, un dialog între elemente grafice. Punctul tradus în formă, pată de culoare, efectul creionului transpus în spaţialitate şi în materialităţi. Un exerciţiu de grafică, o transcriere a grafismelor în sticlă şi metal.
Cum arată mood boardul tău pentru cea mai recentă colecţie? De unde a apărut inspiraţia?
Conţine mult roşu, mult suflet, multă carne. Are cârpeli şi cusături peste artere şi pete de cerneală împrăştiate peste imaginile şi formele alese. Este un proiect foarte personal, în care încerc să transpun o serie de trăiri intens resimţite.
Ce fel de bijuterii ai crea, dacă ai avea la dispoziţie resurse nelimitate?
Recunosc că aş folosi mult aur 😊 Da, aur! Am descoperit frumuseţea acestui material în timp ce-mi făceam ucenicia la masa de bijutier. Categoric i-aş schimba înfăţişarea (cea pe care o cunoaştem din bijuteriile bunicilor). Aurul are valenţe şi aspecte necunoscute de public. Sunt anumite etape în timpul lucrului pe care doar bijutierul le vede. Aurul poate să nu strălucească şi totuşi să fie frumos. Pe de altă parte, mi-aş dori acces la tehnologie de ultima oră, la invenţii, inovaţii, experimente, materiale şi tehnici neconvenţionale.
Ce pregăteşti acum? Ce colecţie vom vedea?
În momentul de faţă lucrez la o colecţie inspirată din trăirile mele, experienţele care m-au marcat în ultima perioada şi care au lăsat o amprentă în modul meu de a percepe viaţa. Va fi o colecţie prin care îmi doresc un rebranding. Este vorba de o altă etapă creativă şi consider necesară o schimbare de imagine, concept şi strategie.
Un alt proiect în derulare este o colecţie capsulă, o colaborare cu un designer vestimentar drag mie, prin care urmează să-i completez ţinutele cu bijuterii inspirate din imaginea brandului său, o semnătură, un accent distinctiv.
De unde putem cumpăra bijuteriile tale?
Momentan pot fi achiziţionate doar prin contact direct (telefon, mesaj) colecţiile de până acum având piese unicat sau bijuterii produse în serii foarte mici. (Facebook page – https://www.facebook.com/IoanaMateiJewelry/)
Ioana Matei Jewelry înseamnă… forţă, opinie declarată, suflet, artă, experiment.
Foto: Dan Mihai Mustea și Alex Ranta
CITEȘTE ȘI:
#WelcomeToMyStudio: povestea clutch-urilor din mătase SILKDOM