Bogdan Mirică (UMBRE): „Serialul propune niște teme serioase, care rezonează intim cu orice om, indiferent de educație sau statut social.”

Dacă mi-ar fi spus cineva acum patru, cinci ani că voi ajunge să aștept un serial românesc cum nu aștept nici măcar ultimul sezon din Game of Thrones, i-aș fi spus că în mod sigur nu știe ce spune. Că oricum de-abia vedeam un film românesc din joi în Paști, ce să mai vorbesc despre un serial românesc?

Între timp, m-am prins eu că producțiile autohtone nu mai sunt ce erau odată… „pe vremea mea” :D. Îmi plăcea schimbarea și îmi plăcea că se făceau tot mai multe. Iar apoi toată lumea a început să vorbească despre UMBRE, serialul HBO Europe produs în România. Și când am văzut că prietenii mei nu mai pot purta o conversație fără să citeze din Relu, Nico sau orice alt personaj din UMBRE, m-am instalat frumos în fața laptopului, pe HBO GO, și am devorat fiecare episod. În primul rând, e vorba despre replici, aceste replici geniale pe care le iubesc! Și actorii care joacă impecabil – pur și simplu nu nu te poți dezlipi de ecran, pentru că vrei să afli ce vor face și ce vor mai spune Relu (Șerban Pavlu), șoferul de taxi care duce o viață dublă, Gina (Maria Obretin), soția lui, Căpitanu’ (Doru Ana), mafiotul pentru care lucrează Relu, sau Nico (Andreea Vasile), proxeneta care lucrează pentru Căpitanu’.

UMBRE II va avea premiera pe 12 noiembrie, la HBO și HBO GO, așa că nu puteam rata ocazia de a sta de vorbă cu Bogdan Mirică, scenaristul serialului, mai ales că am văzut deja primul episod din cel de-al doilea sezon și este… WOW, WOW, WOW!

Dacă primul sezon UMBRE este inspirat, în linii mari, de un serial australian (Small Time Gangster), cel de-al doilea este unul 100% original. De această dată, care au fost sursele tale de inspirație în dezvoltarea UMBRE II?

Aceleași care au fost și la primul sezon. Diferitele tipologii umane pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului. Oamenii sunt povești. Nu trebuie să fie cineva important – pe care îl știi de 20 de ani – poate să fie o casieră la un ghișeu, care are o uitătură, un tic verbal, mănâncă un sălămior de pe o foaie de revistă glossy. Detaliile. Și apoi, te duci mai departe cu ce îți dă imaginația.

Din câte am văzut în trailerul noului sezon, pare că UMBRE II vine cu și mai multă acțiune, cu și mai multă violență, cu și mai multe noi personaje care agită apele. Tu cum ai descrie acest sezon?

În UMBRE II mai toate personajele ajung să fie încolțite, într-o formă sau alta. Moral, legal, fizic. Cresc mizele, crește pericolul, crește suferința. Dar ce am făcut realmente – m-am dus mai adânc în universul interior al fiecărui personaj. Și din juxtapunerea asta de personalități puternice a ieșit mult conflict – pe alocuri foarte imprevizibil – ceea ce cred că e bine pentru poveste.

Scrii niște replici absolut geniale, care sunt fix de-acolo, din lumea interlopilor și a golanilor de cartier. Concret, în ce a constat procesul de documentare pentru scenariu, cum ai reușit să redai atât de bine limbajul, atitudinea acestor personaje?

De fapt, replicile de cartier – deși uneori au poezie și umor – tind să se epuizeze destul de repede, pentru că sunt repetitive. Șase băieți care sparg semințe în spatele blocului la Obor vorbesc despre meciul de aseară. Toți sunt „de cartier”. Dar nu toți sunt interesant de urmărit sau merită să fie dramatizați. Și din nou ne întoarcem la personaj. Am norocul ăsta că sunt foarte permeabil la limbaj – că oriunde mă duc sesizez fără efort micile înflorituri, greșeli, pretențioșenii etc. Și nu mi le notez. Stau acolo în mine și ies singure la iveală când am nevoie de ele. Dar nu așa cum le-am auzit – ci filtrate prin ce îmi doresc eu să spună personajul – ceea ce înseamnă, de fapt, ce vreau eu să spun despre personaj.

Au avut vreun rol actorii în conturarea portretului personajelor pe care le interpretează? Și-au adus ei în vreun fel aportul la scrierea scenariului pentru noul sezon?

Asta îmi aduce aminte de o chestie: eram odată cu bunica mea și ne uitam împreună la o telenovelă. Și-mi zice ea, arătând spre unul: „ăsta e un actor foarte deștept.” Și m-am mirat. Adică stă bunică-mea și citește trivia despre actori? „De unde știi?”, am zis. „Păi nu vezi ce lucruri deștepte spune?” Și apoi îmi arată altul: „ăsta e un prost!” Ok… Revenind. Cred că talentul actorului stă în altă parte – nu să stea cu scenaristul cot la cot și să scrie la scenariu. De fapt, asta e și frumusețea: că tu scrii ceva și apoi vine actorul și nuanțează, îmbogățește, umple cuvintele cu realitate. Și crede-mă, nu e puțin lucru. Asta nu înseamnă că nu cred în actori care scriu sau regizează. Cassavetes, de exemplu.

Care au fost cele mai mari provocări din timpul filmărilor pentru UMBRE II?

La un moment dat s-a întamplat ceva care amenința să ne strice planurile: a venit iarna. Și a început să ningă. Și nu așa era în scenariu. Dar ne-am mobilizat toți – eu am rescris niște scene, echipa de producție a găsit repede noi locuri de filmare – și a ieșit foarte mișto ce am făcut.

De ce crezi că a prins atât de bine acest serial?

Pentru că propune niște teme serioase, care rezonează intim cu orice om, indiferent de educație, statut social etc. Dar felul cum sunt exprimate ele nu e didactic, ci foarte entertaining.

Vom avea și UMBRE III?

Vom vedea.

Care sunt proiectele în care te vei implica în perioada următoare?

Am câte ceva în lucru – dar e prematur încă să vorbesc despre asta.

Foto: Adi Marineci pentru HBO