Ce să porți (și ce să nu porți) când călătorești cu avionul

Le-am bifat pe toate, recunosc – alergat pe tocuri și în fustă super strâmtă prin aeroport în disperarea de a prinde avionul înainte să se închidă porțile de îmbarcare, purtat o mie și una de accesorii și primit priviri exasperate de la persoanele care se aflau în spatele meu la security check, purtat pălărie cu boruri largi pe care nu aveam unde să o pun în timpul zborului, purtat jeanși strâmți care se simțeau și mai strâmți, cărat după mine diverse genți și gentuțe care îmi cădeau de pe umar… Așa că am făcut o listă de DOs & DON’Ts atunci când zbori cu avionul (pe care îmi propun să o respect și eu cu ocazia următoarelor călătorii).

DON’T: Hainele foarte strâmte

Ai observat vreodată că, atunci când zbori, ai mâinile și picioarele mai umflate? De fapt, acest lucru este valabil la nivelul întregului corp, și efectul este cauzat de presiunea sub care se află cabina. Hainele foarte strâmte nu numai că devin inconfortabile în scurt timp (și vei resimți acest lucru mai ales când ai un zbor mai lung), și cresc și riscul de a dezvolta cheaguri de sânge.

DO: Hainele lejere

Nu zice nimeni să te îmbraci în trening, însă poți înlocui perechea de jeanși super skinny cu niște jeanși sau pantaloni cu croială mai relaxată, care nu îți strâng picioarele. Este valabil, bineînțeles, și pentru jumătatea superioară a corpului – tricourile supradimensionate și puloverele lejere sunt ideale.

DON’T: Hainele foarte subțiri

Chiar dacă e vară, în cabină se face, de cele mai multe ori, foarte răcoare pe durata zborului. Aerul este menținut mereu la o anumită temperatură pentru a evita ca, în cazul unei evacuări de urgență, pasagerii să fie toropiți de căldură.

DO: Mai multe straturi de haine

Layeringul e soluția perfectă pentru a te simți bine și în timpul zborului, dar și după ce aterizezi. Poartă mai multe haine suprapuse chiar și când este cald afară (un tricou + un cardigan subțire), pentru a putea ajusta” în funcție de temperatură.

DON’T: Prea multe genți

Nu numai că e impractic să jonglezi cu mai multe genți (plus bagajul de cală până în momentul în care îl lași la check-in), ci pe multe aeroporturi chiar este interzis să ai mai mult de un bagaj de mână de persoană.

DO: Un singur bagaj de mână

Probabil ți s-a întâmplat de multe ori să fie nevoie să călătorești cu laptop sau tabletă la tine. Ideal este să nu le porți în genți separate, ci să faci astfel încât să ai un singur bagaj de mână. În locul unei genți dedicate pentru laptop sau tabletă, fă mai bine rost de o husă și pune totul într-o geantă de mână încăpătoare – o geantă tote e ideală. De asemenea, ideal ar fi să nu umpli geanta cu tot felul de lucruri care nu sunt neapărat utile – zborurile sunt cel mai adesea aglomerate și dacă vei vrea să pui geanta în compartimentul de deasupra scaunelor, cresc șansele să se strice/spargă ce ai în ea dacă este umplută până la refuz. În plus, ai putea să lași loc și pentru eventuale cumpărături de la duty free. 🙂

DON’T: Pălării

Nu e un don’t” foarte vehement, însă în calitate de persoană care a călătorit de multe ori cu pălărie, îți pot spune că nu e cel mai comod lucru – o să te imcomodeze când ești în avion, așa că ai să vrei să o pui în compartimentul de deasupra scaunelor, unde mai mereu nu există loc și e posibil să fie strivită. Dacă totuși vrei să porți pălărie, ideală ar fi una nu foarte mare, care să încapă în compartimentul pentru bagaje de mână, deasupra genții tale.

DO: Eșarfe cozy

Fie că-i iarnă fie că-i vară, eu am mereu la mine o eșarfă din lână (mare cam cât o pătură) – e super utilă și în caz că îți e răcoare în avion, dar și în cazul în care vrei să tragi un pui de somn și vrei să îți sprijini capul de ceva moale.

DON’T: Încălțăminte cu toc sau decupată

Dacă ai fost atentă la indicațiile însoțitorilor de zbor, e posibil să fi remarcat că pasagerii sunt rugați să abandoneze încălțările cu toc în cazul unei aterizări forțate (în special dacă este implicată trambulina gonflabilă, care poate să se spargă foarte ușor dacă este înțepată de tocurile pantofilor). Chiar dacă șansele să fie nevoie să îți scoți pantofii sunt foarte foarte mici, nu strică să fii pregătită. În plus, pantofii cu toc, deși arată bine, nu sunt, trebuie să recunoaștem, cei mai confortabili, în special pe durată unui zbor lung.

DO: Încălțăminte comodă

Nu te gândi la șlapi, ci mai degrabă la încălțări pe care le-ai purta prin oraș zi de zi-sneakers, cizme sau botine fără toc ori cu toc gros, flatforms. Evită sandalele sau orice fel de pantofi foarte decupați – după cum spuneam mai sus, în cabinele avioanelor tinde să fie răcoare, și, în plus, mai există un dezavantaj – toaletele din avioane nu sunt tocmai igienice și purtând pantofi decupați, vei intra mai mult ca sigur în contact cu foarte multe bacterii.

DON’T: Accesorii greu de dat jos/pus înapoi

Nu spune nimeni că atunci când zbori n-ar trebui să porți nicio bijuterie. Însă dacă ai primit vreodată priviri acre de la persoanele care așteptau în spatele tău la security check să îți scoți/pui înapoi cerceii, cele 3 coliere, 5 inele și 4 brățări, știi despre ce vorbesc.

DO: Accesorii cu sistem de închidere necomplicat

Brățările stil bangle (pe care nu trebuie să te chinui să le pui înapoi pe mână), cerceii cu clips (nu riști să pierzi vreo cheiță și apoi să stai să cauți pe jos prin aeroport), și inelele cele bune opțiuni. Ideal ar fi nu porți foarte multe, pentru-vor de la security check.