Un papion din catifea neagră poate părea (poate) prea serios pentru un brunch mai relaxat. Dar ce-ați spune de un papion… din lemn? Cei doi creatori ai brandului Don Papillon spun că acest accesoriu poate fi perfect să te aducă în centrul atenției. Și, de ce nu, și mai aproape de matură.
„Don Papillon este un brand creat de doi antreprenori iubitori ai lemnului, Gigi Vasilache, un breslaș împătimit și Alexandru Bucur, un arhitect pasionat. Inspirați de o idee de peste ocean, totul a pornit ca un experiment artistic. Obiectivul este de a pune în valoare fiecare centimetru pătrat de lemn de esență nobilă, recuperat din amenajări de interior și mobilier, pe care cei doi îl folosesc în propriile proiecte. Astfel, lemnul exotic își primește tributul pe care îl merită, acela de a fi transformat în accesorii vestimentare nonconformiste, care emană distincție și te pun în valoare în orice împrejurare. Lemnul a inspirat întotdeauna omul. Este viu, emană deopotrivă simplitate și rafinament, ne înconjoară în fiecare zi și ne minunează. Lemnul exotic preia din spiritul local al zonei geografice din care provine. Este atemporal, natural, nespus de frumos”, spun creatorii brandului.
De ce papioane? Și de ce din lemn?
Aveam depozitul plin de mici bucățele din lemn, de cele mai multe ori foarte valoros, esențe nobile, rămase de la amenajările noastre. Am descoperit cât de mult material rămâne în urma unei lucrări de amenajare și am decis să-l salvăm. Și nu puteam face din el decât un mic obiect de design. Ne-am spus: cum facem să arătam lemnul acesta, pe care poate mulți oameni nu vor avea ocazia vreodată în viață să îl vadă sau să îl atingă (vorbim de esențe de Doussie, Palisandru, Teak, Merbau, Nuc american** – www.fsc.org – lemn provenit din surse controlate, înseamnă că nu a fost tăiat la întâmplare, ci din areale certificate și conform standardelor internaționale de management forestier responsabil, unde cota de recoltă nu depășește creșterea anuală) să ajungă la cât mai multă lume? Am văzut papioanele din lemn la niște băieți în State și am zis să încercăm și noi. Când am ieșit cu primul papion din lemn făcut de noi la gât, reacțiile au fost peste așteptări.
Ce știați despre modă, ce știați despre afaceri atunci când ați pornit această poveste, Don Papillon?
Ne pricepeam în domeniile în care deja lucram, business cu parchet și amenajari interioare, însă despre modă sau despre afaceri în domeniul modei știam foarte puțin. Nu ne-am gândit foarte mult la asta, ci la faptul că ne-au inspirat accesoriile vechi pe care și le confecționau singuri bunicii noștri și suntem îndrăgostiți iremediabil de lemn, pe care ne-am gândit să-l transformăm într-un papion care să arate al naibii de bine la gâtul oricui. L-am creionat, l-am tăiat, l-am șlefuit și uleiat, așa cum am știut mai bine, i-am legat un nod chic, l-am asortat la o cămașă și am ieșit cu el la o petrecere. Și nu mică ne-a fost surpriza când am primit reacții dintre cele mai bune de la cei din jur. Dintr-o joacă, un strop de nebunie, meşteşug şi ingeniozitate am ajuns să creăm o colecție de astfel de papioane.
Care au fost cele mai dificile momente pe parcursul afacerii? Ați fi făcut ceva diferit?
Momentele dificile au fost la început, când lumea, deși aprecia ideea, era foarte reticentă în a cumpăra așa ceva. Până când, la un moment dat, s-a produs un declic (cu ajutorul unei bune campanii de PR în primul an de zile, și a promovării prin trendsetteri). Atunci lucrurile au luat un avânt nesperat. Ca orice produs de nișă, el nu se va vinde niciodată de la sine și trebuie constant reinventat, investit în el, promovat, și asta se simte atunci când nu esti implicat întotdeauna 100%. Nu credem că am fi făcut ceva diferit, ci poate am fi dorit să creștem mai repede, să ne diversificăm mai repede și să ajungem să ne punem mai repede în practică toate ideile pe care le avem legate de acest proiect.
Cu ce tipuri de lemn lucrați acum? Câte modele de papioane aveți?
Lemn de esență nobilă, provenit din păduri controlate din Africa, America și Asia, momentan avem mult Doussie, Nuc american, Stejar Afumat, Arțar. Deși există multe modele de papioane din lemn pe piață (cele mai multe din lemn local și nu foarte calitativ), am vrut încă de la bun început să păstrăm un design elegant, sobru, masculin care să pună în valoare în primul rând esența valoroasă a lemnului. Avem 3 forme pentru bărbați (Slim, Fluture și Edge) și o formă pentru fete. Esențele de lemn pe care le avem se schimbă de la o luna la alta, iar materialele textile se schimbă și ele astfel încât să se asorteze cu esențele din lemn, deci este o căutare continuă.
Cum ajunge o bucată de lemn să se transforme într-un papion gata să fie purtat? Cât durează tot procesul?
Se recuperează lemnul de la lucrări de amenajare interioară (poate fi sub formă de parchet masiv sau stratificat, lambriu, blaturi din lemn masiv). Apoi se trece prin mașină de grosime, plăcile rezultate care rămân în stare bună și la grosimea dorită de noi se prelucrează apoi laser (tăiere și gravare). Apoi se șlefuiesc și se uleiază manual. Apoi sunt trimise la croitorie unde se formează nodul și breteaua de prindere. Fiecare papion este şlefuit, uleiat, gravat şi cusut în decursul a peste 10 ore de lucru manual. Din echipa de lucru fac parte și persoane cu dizabilități, foarte devotate muncii lor, pe care o fac cu mare drag, recunoscătoare că li s-a oferit șansa la o viață normală.
Cu ce lemn nu ați lucrat încă, dar v-ar plăcea?
Palisandru-Ovangkol (un lemn din care se fac și instrumente muzicale).
Cât de mult se pot personaliza aceste papioane? Care a fost cea mai extravagantă cerere de inscripționare (model, culoare etc)?
Putem personaliza forma lemnului, gravura de pe lemn (de la inițiale, date de naștere până la mici citate), putem personaliza broderia din care se face nodul (croitoria cu care lucrăm are mașini profesionale de brodat), alături de scrisori personalizate pentru persoana care îl primește, în care i se spune mai multe despre cum să prețuiască produsul unic pe care îl va purta. Am mai realizat și broderii textile direct pe lemn.
Realizăm și butoni din lemn pentru cămăși în colaborare cu bijutierul Mona Vulpoiu de la Utopic. O cerere foarte specială a fost realizarea unor butoni din lemn și argint în formă de rachetă de tenis inscripționată cu inițialele lui Roger Federer. A fost o adevărată provocare, cu final fericit. 🙂
Ce spun papioanele voastre despre persoanele care le poartă?
Purtătorii de papion vin din cele mai diferite domenii, dar au în comun două elemente: independența şi încrederea în sine. Vizăm bărbatul urban, clasa mediu-peste mediu, sofisticat, pasionat de modă, de accesorii, care are un stil de viață sănătos și care respectă natura.
Papioanele din lemn sunt accesorii vestimentare versatile care îți dau un aer proaspăt și te scot din mulțime, indiferent că le-ai asorta la un sacou de in, o vestă din denim sau o cămașă în carouri. Wenge, merbau, nuc american, zebrano, sucupira sau palisandru sunt câteva dintre esenţele de lemn exotic care iau formă papionului, transformându-l într-un must-have pentru orice bărbat sofisticat.
Unde le găsim?
În magazine precum Dizainăr (Str. Puțul cu Plopi nr. 17), Galeriile Gataleca (str. C.A. Rosetti nr. 2-4) sau pe platforme online cum este http://traistaurbana.ro/, în magazinul de pe Logofăt Luca Stroici 40 și pe shop online www.donpapillon.com. Meritul este al unor pionieri: Autor – Dan Pierșinaru, Designist, Dizainăr (Mihnea Ghilduș), A List Magazine care i-au adus la un loc și le-au dat un impuls designerilor de produs prin magazinele și evenimentele lor. (Papioanele se pot găsi și la târgul Crazy Christmas – n. red.)
Ce urmează pentru brandul Don Papillon?
Planul este să ne deschidem propriul magazin fizic Don Papillon pe o stradă comercială (el există acum în cadrul showroomul nostru de amenajări și parchet), după un concept propriu, să ne extindem gama de accesorii pentru bărbați și să ne asociem cu proiecte de susținere a industriei de design locală și proiecte de social responsability (consum inteligent și responsabil al resurselor, reimpaduriri, educație civică, reîntoarcere către meșteșug).
Despre Alexandru Bucur și Gigi Vasilache ar trebui să știm…
Gigi: un iubitor și priceput al lemnului și un breslaș împătimit. Lucrează cu lemn încă din adolescență când a început să muncească în Vest. Întorcându-se în țară, s-a hotărât să aibă propria afacere cu parchet într-o piață dominată de importuri de materiale ieftine și de calitate îndoielnică.
Alex, arhitect, face design de interior de aproape 10 ani și are propriul birou de arhitectură. A cochetat câțiva ani cu publicitatea și nu a renunțat la hobby-ul lui din copilărie, graphic-designul. Câteva amenajări pentru industria de hospitality (amenajări pentru apartamente de închiriat în regim hotelier, tip Airbnb, în care, pe lângă amenajarea interioară propriu zisă trebuie gândit și felul în care îți primești oaspeții, ce dotări trebuie să aibă apartamentul, etc) l-au făcut să se implice în acest domeniu și să înceapă a lucra la propriul proiect de hospitality în orașul natal Brașov.
Foto: www.donpapillon.com.