Ce cărți noi citim în noiembrie

Un nou an vine, de regulă, cu noi provocări, rezoluții și planuri pentru lunile care urmează. Planuri de care, dacă e să fim sinceri, uităm destul de repede. Dar partea bună este că, în privința cărților, avem întotdeauna un cont de Goodreads la dispoziție… și un Reading Challenge care ne poate da un imbold când trișăm și lăsăm prea mult cărțile pe noptieră.
Iar dacă încă nu v-ați decis cu ce carte să vă începeți noul an, am pus la cale o selecție cu cele mai tari lecturi ale momentului. Noi le-am trecut deja pe lista de must-read, așa că haideți să ne apucăm de ele și să dezbatem împreună apoi!
Amos Oz, Deodată în adâncul pădurii, editura Humanitas
Romanele lui Amos Oz, fie că sunt inspirate din experiențele sale, fie că sunt ficțiune, reprezintă întotdeauna o sursă de inspirație, așa că nu puteam începe acest material fără un titlu scris de el. În Deodată în adâncul pădurii, Oz descrie povestea unui sat pierdut între munți, un loc dominat de frică și amărăciune, în care oamenii trăiesc cu teama de o creatură misterioasă pe care o numesc Nehi. Nimeni nu vorbește despre asta, nimeni nu îndrăznește să schimbe în vreun fel atmosfera apăsătoare care a pus stăpânire pe toți. Asta până într-o zi când doi copii curajoși, Mati și Maia, hotărăsc să afle ce se ascunde în adâncul pădurii și în inimile oamenilor.
Liu Cixin, Problema celor trei corpuri, editura Trei
Dacă vă numărați printre cei care adoră poveștile S.F., romanul lui Liu Cixin, care a câștigat Premiul Hugo în 2015, s-ar putea să fie exact ce vă doriți. Spre finalul Revoluției Culturale din China, un proiect militar trimite semnale în spațiu pentru a stabili contactul cu civilizații extraterestre. O astfel de civilizație, pe cale de dispariție, primește semnalul și plănuiește să invadeze Pământul. Ulterior, populația planetei se împarte în două tabere: una pregătită să primească ființe superioare care să preia lumea noastră coruptă, iar cealaltă, o tabără gata să lupte cu toate armele împotriva invaziei.
J.M. Coetzee, Dezonoare, editura Humanitas
Considerat unul dintre cele mai bune romane ale lui J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2003, Dezonoare îl are în prim-plan pe David Lurie, un profesor universitar care comite un gest neobișnuit pentru el: are o aventură cu o studentă. Odată descoperit, refuză să facă tot felul de compromisuri pentru a-şi păstra postul şi acceptă să fie concediat. În felul acesta, crede că va avea parte de un nou început, unul mai bun și liniștit, și hotărăște să se retragă la ferma fiicei sale, Lucy, pentru a-și scrie opera. Însă în Africa de Sud post-apartheid lucrurile sunt, de fapt, foarte complicate şi, mai ales, periculoase. La scurt timp după ce se stabileşte la ţară şi încearcă să-şi regăsească echilibrul, ferma este atacată de trei tineri de culoare. Incapabil să-şi protejeze fiica, David se simte copleşit a doua oară de dezonoare.
Adrian Schiop, Soldații. Poveste din Ferentari (ediție limitată), editura Polirom
Până pe 2 februarie, când ajunge în cinematografe pelicula Ivanei Mladenovic, cu Adrian Schiop şi Vasile Pavel-Digudai în rolurile principale, vă propunem romanul care a inspirat acest film, ce promite să fie unul dintre cele mai interesante lungmetraje românești ale anului. „Cartea mea e despre Ferentari, locul unde s-a inventat şmecheria, iar idolii multor puşti sunt Nuţu Cămătaru, Gigi Becali şi Florin Salam. Mai e despre iubirea – interesată? dezinteresată? – dintre un scriitor aterizat în cel mai sărac cartier al Bucureştiului şi un fost puşcăriaş care s-a învăţat să-i placă şi bărbaţii, fiindcă avea 15 ani la prima condamnare, iar prin sex se cumpără cel mai ieftin protecţie. E despre cum s-o scoţi la capăt în libertate când te-ai născut într-o familie mândră de interlopi, dar la pârnaie – timp de 14 ani – te-ai obişnuit pe invers. Toate astea sunt fapte despre care dă seama cartea mea; altfel, îmi place să cred că e despre loialitate şi trădare”, a spus Adrian Schiop.
David Buckley, David Bowie: o stranie fascinație, editura Publica
Una dintre cărțile care nu ar trebui să vă lipsească de pe noptieră în acest an este David Bowie: o stranie fascinație, cea mai complexă biografie a artistului care s-a reinventat de nenumărate ori, influențând enorm arta, muzica și moda ani la rând. Volumul prezintă informaţii obţinute în exclusivitate despre turneele sale, despre realizarea albumelor, despre certuri și despărţiri, despre muzica lui și, cel mai important, despre omul care a fost David Bowie.
Julio Cortázar, Șotron, editura Polirom
Comparat cu celebrul Ulise al lui James Joyce, Şotron a devenit un roman-cult al secolului XX, revoluţionând toate aspectele naraţiunii tradiţionale. Protagoniştii romanului sunt intelectualul argentinian Oliveira, spirit lucid, frământat de mistere existenţiale, şi iubita sa, Maga, întruchiparea poetică a nonconformismului, care se întâlnesc, se iubesc, se resping, se pierd şi se caută, se regăsesc, trăindu-şi cu extremă intensitate dramatica lor poveste de dragoste, sublimată într-un simbol al miticei perechi Orfeu-Euridice, în atmosfera Parisului anilor ’60.
Gillian Flynn, După faptă și răsplată, editura Trei
Gillian Flynn, autoarea bestsellerului Fata dispărută (Gone Girl, ecranizat în 2014, cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale), revine cu un nou roman care promite multe emoții și, bineînțeles, mult suspans. Eroina acestei povestiri este o așa-zisă clarvăzătoare, fostă prostituată, care ajunge la o clientă pe nume Susan, o femeie bogată și nefericită, dornică de un strop de dramă în viața ei perfectă. Când vizitează locuința în stil victorian a lui Susan, sursa suferinței și a terorii acesteia, clarvăzătoarea își dă seama că poveștile cu fantome nu sunt doar o născocire. Iar Miles, fiul vitreg al lui Susan, contribuie la atmosfera macabră cu imaginația lui sinistră. Curând, cei trei se trezesc curând prinși într-o cursă teribilă, la capătul căreia trebuie să afle unde pândește răul și dacă există vreo cale de scăpare.
Foto: pixabay.com