Ce gust are duminica ta? Chef Adi Hădean recomandă cheesecake cu sos de căpșune și ghimbir

Este încă o ocazie pentru a sărbători dragostea.

E drept că nu avem nevoie de zile speciale, marcate în calendar, dar e bine să existe, poate uneori punem prea mult preţ pe alte lucruri şi uităm de noi.

Nu sunt însă de acord cu partea comercială a acestei sărbători, cu inimioare de pluș şi alte minunăţii pe care le aruncăm într-un colţ. Cred că o cină în doi, lumânări aprinse, două cupe de şampanie, un fel de mâncare mai rafinat şi un desert pot face dintr-o astfel de zi una memorabilă.

Pentru voi, cei/cele care vă gândiţi să vă surprindeţi persoana iubită, dar vreţi să fiţi cât mai practici şi să nu irosiţi prea mult timp în bucătărie, slow cookerul Crock Pot vă este de mare folos.

M-am gândit să vă propun o reţetă de cheesecake făcută în acest aparat minune – eu l-am ales pe cel de 6L (mi se pare cel mai util), cu vas cu strat ceramic, care nu mi-a dat emoții că rămân cu o parte din blat lipit de fund. Am ales un cheesecake cu blat de cacao şi un sos de căpșune şi ghimbir.

A ieşit aşa cum mă aşteptăm, extrem de fin, dar fără să se îngălbenească pe margini ca în cuptor. Cred că aceasta este modalitatea perfectă de a face un cheesecake.

Dacă nu aţi încercat combinaţia de căpşune cu ghimbir, trebuie să o faceţi, e divină.

Pentru bază (tavă cu diametrul de 18 cm): 200 g biscuiţi cu cacao (eu am folosit Oreo, le-am scos crema), 50 g unt.

Biscuiţii îi mărunţim fin într-un robot, apoi turnăm untul topit şi pulsăm de câteva ori până se omogenizează.

Într-o tavă cu pereţii detașabili punem hârtie de copt pe bază, apoi o îmbrăcăm în folie de aluminiu, pe exterior pentru a nu ajunge apă în interior.

Punem amestecul de biscuiţi şi apăsăm cu o lingură.

Pentru umplutură: 400 g cremă de brânză, 150 g zahăr, 2 ouă, 1 lingură amidon, esenţă de vanilie

Mixăm crema de brânză cu zahărul şi un praf de sare, apoi adăugăm ouăle şi omogenizăm. La sfârşit încorporăm amidonul şi vanilia.
Turnăm umplutura peste baza de biscuiţi.

În vasul Crock-Pot Duraceramic de 6L punem un pahar cu apă, apoi un grătar pe care aşezăm forma. Ideea este că tava să nu stea în apă, dar totuşi nu este o problemă dacă o îmbrăcaţi bine în folie de aluminiu.

Deasupra punem o hârtie de copt şi punem capacul, astfel încât vaporii de apă să nu ajungă în cheesecake.Setăm slow cookerul Crock-Pot pe funcţia High, pentru 3 ore (atât l-am lăsat eu, deşi iniţial setasem 4 ore). Să nu vă faceți griji de factura la electricitate, consumă cam cât un bec. După acest timp scoatem cheesecake-ul, cu grijă pentru că toată apa din vas a ajuns între capac şi hârtia de copt. Lăsăm cheesecake-ul să se răcească câteva ore.

Pentru sosul de căpşune: 300 g căpşune (eu am folosit congelate, dar atunci când apar cele proaspete, le recomand), 150 g zahăr, 50 ml apă, 40 gr. ghimbir ras, 1 linguriță amidon.
Într-o cratiţă punem toate ingredientele, mai puţin amidonul şi fierbem la foc mic până se pătrund fructele. La final adăugăm amidonul dizolvat în puţină apă şi mai dăm în 2 clocote.

Turnăm sosul rece peste cheesecake şi decorăm cu fructe proaspete, frişcă şi ciocolată albă.

Text & foto: Adi Hădean

Categorii Lifestyle