O încăpere plină de fum de trabuc, lumină difuză, bărbați adunați în jurul unei mese pe care, printre jetoane și cărți de joc zac rătăcite scrumiere pline și pahare de whiskey, și câte o blondă al cărei păr lung cade languros pe umărul norocosului peste care se apleacă, aruncând un ochi în cărți. Cam asta e imaginea stereotip pe care au căpătat-o jocurile de poker prin prisma modului în care sunt portretizate în filmele americane. O imagine care diferă mult de realitate.
Deși pokerul e încadrat, în mod stereotipic, în categoria jocurilor de noroc, este de fapt, unul dintre cele mai complexe jocuri de strategie (în care, ce-i drept, hazardul are rolul lui, însă nu este un element definitoriu). M-am convins de asta în decembrie, când am fost invitată să particip la cel mai recent campionat PokerStars Live, care a avut loc în Praga.
PokerStars este cea mai mare platformă de poker online din lume, care organizează atât jocuri online, dar și campionate în diverse colțuri ale lumii, ce adună mii de pasionați ai jocului. În online există două moduri de a juca: cash sau turneu. Jocurile cash reprezintă tipul clasic de joc pe care participanții îl pot părăsi oricând doresc. Jucătorii pot stabili ce parte din fondurile de bani reali sau virtuali (cunoscute drept bankroll) să aducă la masă şi pot reîncărca sau pot face buy-in dacă îşi pierd jetoanele. Turneele încep la o oră stabilită sau când s-au înscris un anumit număr de jucători. De regulă, necesită un singur buy-in pentru a juca. Jucătorii care îşi pierd jetoanele într-un turneu sunt eliminaţi, până rămâne un câştigător. Fondul de premii alcătuit din buy-in-urile tuturor participanților este împărţit între cei care rămân cel mai mult timp în turneu, iar câştigătorul primeşte cea mai mare parte.
Cât despre jocurile desfășurate pe viu… pot spune că, dacă ai vreodată ocazia să ajungi la un campionat PokerStars Live, ai face bine să nu o ratezi. N-ai să întâlnești trabucuri sau valize de bani cash, ca-n filme… ci un entuziasm autentic. Campionatele se întind pe mai multe zile (cel din Praga s-a desfășurat pe durata a 12 zile și a inclus 43 de turnee), iar dacă ar fi să aleg un cuvânt pentru a descrie atmosfera care le definește, acela ar fi „vibrant”.
Murmurul jetoanelor care se plimbă pe mese, flic-flac-ul cărților de joc, zumzetul discret al vocilor câtorva sute de persoane care, deși vin din toate colțurile lumii, se află în aceeași cameră din același motiv – pentru că, pur și simplu, sunt pasionați de poker. Este greu de pus în cuvinte cum se simte, pe viu, atmosfera unui eveniment de o astfel de anvergură (campionatele PokerStars live includ câteva zeci de mese la care se joacă simultan diverse tipuri de jocuri – de la jocuri dedicate exclusiv femeilor și până la jocuri de caritate). Deși jucătorii sunt, în principal, tăcuți, absorbiți de joc, încăperile freamătă cu un entuziasm tacit.
Iar dacă te gândești că toată lumea vine să joace ca să câștige bani, să știi că lucrurile nu stau tocmai așa. Pokerul este privit, în mod stereotipic, drept o activitate frivolă, însă am făcut cunoștință, la Praga, cu câteva persoane care mi-au demonstrat contrariul.
Maria Konnikova, de pildă, nu era, acum un an, jucătoare de poker – de fapt, nici măcar nu știa câte cărți sunt într-un pachet. Maria e autoare (două dintre volumele ei se află pe lista de bestsellere a New York Times), și deținătoarea unui doctorat în psihologie. Următoarea ei carte va fi… despre poker și despre cum principiile jocului pot fi aplicate în situații reale de viață.
Igor Kurganov și Liv Boeree sunt încă un exemplu în acest sens: un cuplu care are un succes enorm (Liv este model și prezentatoare TV, și are o licență în astrofizică, iar Igor aplică cunoștințele de matematică și economie jocurilor de poker, totalul câștigurilor sale până în prezent depășind 12 milioane de dolari). Împreună, Liv și Igor au fondat REG (Raising for Effective Giving), un proiect caritabil bazat pe ideea de altruism eficient” (ce presupune o analiză matematică pentru a selecta cazurile care pot gestiona cât mai eficient banii primiți).
Mai multe despre poveștile jucătorilor pe care i-am cunoscut în Praga la campionatul PokerStars Live, în curând, pe AListMagazine.ro. Iar până la următorul campionat, îți poți încerca mâna (și norocul) aici. Iar dacă îți surâde gândul să mergi la un campionat PokerStars Live, poți începe aici procesul de calificare.
Foto: Facebook PokerStars Live (Neil Stoddart)
CITEȘTE ȘI: