Frumusețe în jurul lumii, în 7 imagini memorabile

Mai știi cum arată frumusețea, frumusețea necosmetizată, frumusețea autentică?

Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete / The Atlas of Beauty. Women of the World in 500 Portraits, cartea-album semnată de fotografa Mihaela Noroc, a apărut mai întâi în Marea Britanie, în septembrie 2017, iar două luni mai târziu editura Humanitas publica și versiunea în limba română. Între timp, albumul-fenomen de 350 de pagini a făcut înconjurul lumii, din SUA până în Australia, din Japonia până în Brazilia, din Germania (este disponibilă și în limba germană) până în India. Despre el au vorbit Oprah Winfrey, CNN, The Wall Street Journal, The Guardian, Time și mulți, mulți alții. Pe rețelele de socializare, Theatlasofbeauty.com este urmărit de peste un milion și jumătate de oameni. Și de ce n-ar fi? Atlasul frumuseții este o puternică pledoarie pentru feminitate, autenticitate și diversitate, traversând culturi și adunând laolaltă chipurile și poveștile a sute de femei, așa cum nu știm să mai fi fost adunate vreodată.

Mihaela Noroc s-a născut la Chișinău în 1985, la șase ani se muta cu familia în București, la 16 ani primea de la tatăl său, pictor, primul ei aparat foto, avea să studieze fotografia în facultate și să o abandoneze pentru joburi oarecare, însă după alți câțiva ani, călătorind în Etiopia, avea să se întrebe: „Dacă într-o singură țară pot exista atâta frumusețe și diversitate, oare cum o fi în restul lumii?”. Urma să afle, călătorind cu rucsacul în spate și, într-o primă fază, cu puținii bani din economiile personale. Însă nu avea să treacă mult până când proiectul său să atragă atenția și nenumărați oameni să-și arate susținerea, iar căutarea frumuseții, așa cum o vede Mihaela Noroc, avea să continue în locuri dintre cele mai îndepărtate. „În călătoriile pe care le-am făcut datorită proiectului am avut ocazia să trăiesc momente minunate, dar m-am confruntat și cu situații pe muchie de cuțit. Am ajuns în apropierea unor zone de război și am străbătut mahalale întunecate. Am înghețat, mi-a fost cald, am trăit emoții intense. Am rămas fără bani și m-am îmbolnăvit, departe de confortul de acasă. Totuși, faptul că am întâlnit atâtea femei nemaipomenite m-a ajutat să-mi continui drumul cu același entuziasm”, scrie autoarea în deschiderea cărții din care am selectat 7 imagini extrem de diferite și poveștile care le însoțesc.

Reykjavík, Islanda

„Am întâlnit-o pe Thorunn (foto sus) în orașul ei natal, într-o zi geroasă. Firea ei caldă m-a făcut să uit însă de frig. Interpretă cunoscută în Islanda, Thorunn a născut de curând o fetiță, pe care și-o dorește fericită și încrezătoare. Este motivul pentru care a înființat o comunitate online care se numește Good Sister, unde s-au înscris o treime din femeile islandeze, dornice să se ajute una pe alta.”

Afganistan

Coridorul Wakhan, Afganistan

„Lucra pe câmp, într-unul dintre cele mai izolate locuri din lume. Aici peisajele și oamenii sunt frumoși, însă viața e foarte grea. Conflictele violente care macină Afganistanul de aproape 40 de ani nu au ajuns în satul ei, dar au fost tot timpul foarte aproape, așa că viața ei a fost întotdeauna grea.”

Germania

Berlin, Germania

„Mama lui Anais este maliană, iar tatăl francez. Când merge în Africa, oamenii o consideră albă. Când vine în Europa, este considerată neagră. Anais spune că aparține ambelor culturi și în fiecare zi exprimă asta prin îmbrăcămintea ei, alternând cele două stiluri. Când am întâlnit-o era ziua ținutei africane.”

Guatemala

Chichicastenango, Guatemala

„Maria vindea legume în piața din micul său oraș. S-a rușinat de îndată ce mi-a văzut aparatul foto.”

Italia

Milano, Italia

„Caterina a început să danseze când avea trei ani. Mama ei, Barbara, a susținut-o, dar știa că micul oraș în care locuiau nu-i oferea multe oportunități de a învăța balet. Așa se face că mama ei a făcut eforturi imense ca să se mute cu fiica la Milano, unde Caterina își putea împlini visul, urmând una dintre cele mai importante școli din lume. Arta cere sacrificii uriașe, dar închipuiți-vă doar ce simte astăzi Barbara, când își vede fiica dansând pe faimoasa scenă a Operei La Scala.”

Ecuador

Cuenca, Ecuador

„Un moment de duioșie, la piață.”

Nepal

Kathmandu, Nepal

Era la plimbare cu fiul ei. Ea nu vorbea engleză, însă el da. Așa i-am spus că aș vrea să-i fotografiez mama. Iar el m-a întrebat de ce. Pentru că e frumoasă.

Mi-a zâmbit mândru și s-a uitat la mama lui: Da, este.

România

PLUS București, România

„Iuliei îi place să străbată străzile orașului cu longboardul, pentru că îi oferă sentimentul libertății. Îmi imaginez că se simte ca în vacanță, chiar și când merge la serviciu. Adevărata ei pasiune este însă surfingul și visează să ajungă la un moment dat în Hawaii.”

Fotografii și fragmente din „Atlasul frumuseții”, de Mihaela Noroc, editura Humanitas, 2017.
Prin amabilitatea editurii Humanitas.

Atlasul frumuseții poate fi achiziționat online de aici.

Categorii Lifestyle