Am cunoscut-o pe Monica Manu, proprietara și creatoarea de frumos de la Maison Romantique într-o dimineață geroasă de iarnă. Iar mobilele albe, recondiționate, fotoliile din care nu îmi mai venea să mă ridic, atmosfera provencala și conversația călduroasă m-au făcut să nu știu când a trecut timpul. Monica Manu a început să recondiționeze mobilă și să facă, de la zero, obiecte de mobilier cu patină și poveste… pentru că își dorea niște lucruri speciale pentru casa ei. E adevărat, pe primele fotolii n-a avut nici inima să le vândă, dar a făcut altele, la fel de frumoase, cu la fel de multe povești. Cu un ceai cald în față, am stat de vorbă cu Monica despre începuturile afacerii cu mobilier, despre cum ar trebui să ne trăim astăzi viața ceva mai lent, cum o casă trebuie să se transforme în acel colțișor de poveste în care abia vrei să ajungi la final de zi. (http://maisonromantique.ro)
Mi-au plăcut întodeauna piesele de mobilier de inspirație French, cu patină, detalii fine, auriu vechi.. Am fost întotdeauna atrasă de partea aceasta și totul a început din pură pasiune, pentru că studiam cum aș putea să îmi fac mie câteva piese speciale. Pe de altă parte, există, de ceva vreme, un curent cu influențe vintage, ce implică mult recondiționare, restyling de mobilier, iar procedura de lucru presupune mult lucru artizanal, manual, pasiune, studiu, experiment.. Dar în final poți obține o piesă unicat! Partea aceasta m-a atras mult la început, iar apoi, prin participări la expoziții internaționale, training-uri și workshop-uri am reușit să pătrund în tainele acestei meserii. Mă pasionează interioarele, designul de interior, detaliile, schimbarea care se produce doar dacă pui câteva flori într-un colț de cameră sau agăți o fundă de catifea de o perdea. Pe parcurs mi-am căutat surse de mobilier nou sau vechi care necesită recondiționare și am experimentat (și încă experimentez continuu) tehnici noi de personalizare mobilier. De fapt, totul a pornit din necesitatea mea în primul rând… Și din multă, multă pasiune.
Eu de la început am studiat nișa mea, pentru că este vorba despre o afacere destul de nișată și, atât cât am reușit, mi-am adunat datele necesare. Știu foarte mult despre acest tip de afacere/abordare din alte țări și am fost fascinată de această abordare a pieselor de mobilier. Indiferent de rezultatul studiului meu, eu mergeam înainte pentru că pur și simplu îmi doream de foarte mult timp să încep o astfel de afacere. Bineînțeles că sunt atentă la costuri, la prețul cu care se vinde un produs din aceeași gamă etc., dar de regulă merg după feelingul meu. Asta înseamnă tot, începând de la produsele de decor pe care aleg să le prezint pe site (candelabre, tacâmuri, porțelan, vaze flori, elemente decor) până la piesele de mobilier pe care aleg să le vopsesc și aici mă refer atât la forme, cât și la culori sau tipuri de patine.
Pe lângă partea de vopsit și restilizare mobilier mă pasionează mult conceptul „l’árt de la table”, îmi place mult ideea de cină cu prieteni, de tarte cu zmeură și sirop de rubarbă, și de aici tot ambientul care te îmbie la viață liniștită, prieteni, slow life. Aveam creionat în mintea mea acest concept de viață „Imaginează-ți o căsuță plină de obiecte ce spun poveșți, vaze provensale cu flori proaspete, lumânări în culori pudrate, sfeșnice vintage, șervete brodate cu monogramă, tăvițe argintate, farfurii delicate din porțelan, candelabre din cristal, tacâmuri vintage și muzică în surdină. Toate acestea sunt alături de familia și prietenii tăi la o cină liniștită la lumina romantică a lumânărilor, unde gazda pregătește cu mare drag locul pentru fiecare invitat, cu atenție la detalii, clinchet de pahare, râsete voioase”. Acel joie de vivre… Bineînțeles că nu îmi reușește nici mie în totalitate, dar știu sigur că este un lucru pentru care lupt și că vreau să îl răspândesc cumva în aceste momente atât de agitate.
Primul obiect refăcut de mine în totalitate și pe care nu l-am mai vândut a fost un rocking chair pe care l-am reparat, vopsit, patinat și tapițat. A fost gata în jurul Crăciunului și a ieșit atât de frumos, arătând atât de îmbietor alături de un pled și o cană cu ciocolată fierbinte… încât am spus că îl vom păstra la noi în showroom pentru momentele de relaxare. Și acum mă întreabă clienții cât costă…
Apoi, la categorie piese noi, bineînțeles că vorbim despre scaunele Louis pe care le-am lucrat de la zero, le-am vopsit într-o nuanță de auriu așa cum mi-am dorit, le-am dat o patină fină, le-am tapițat cu catifea și le-am accesorizat cu bumbi vintage. Le-am lucrat cu mare drag și mi-au ieșit așa cum mi-am dorit.. Nu puteam să le vând. 🙂 Toate informațiile acumulate de mine, toate training-urile și participările la workshop-uri sunt acolo.☺
Bineînțeles că am făcut si alte obiecte asemănătoare, pe care le-am vândut… dar nu pe acelea! Am mai realizat și alte piese mici gen rafturi sau suporți din lemn de prezentare pe care, după ce le-am finisat, nu am putut să le mai scot din atelier. Oricum nu pot face două piese identice, iar cliențîi mei sunt atât de frumoși, au niște poveșți atât de interesante și mă încarcă atât de mult prin toate lucrurile pe care mi le spun în momentul în care hotărâm culori, pattern-uri, obiecte de decor dorite încât știu că ceea ce fac este pe mâini extrem de bune și că toate piesele vor fi apreciate și pentru că nu sunt perfecte și două la fel.
Scaunele noi (aici mă refer la partea de schelet) provin din Franța în mare parte, mai lucrez pe anumite modele și stiluri (Chippendale) și cu Anglia. Pe partea de mobilier (dulapuri, mese, comode) folosesc și furnizori autohtoni. Folosesc multă catifea, mătase, îmi plac interioarele mai prețioase, dar toate combinate cu accente ușor rustice. Îmi place mult mixul între elegant și elemente country. Un elegant scaun model Louis auriu îmbrăcat în catifea alături de o măsuță cafea moștenire de la bunica. Îmi plac mult piesele de mobilier care sunt altfel, ale căror imperfecțiuni le dau un farmec aparte, pe care nu le poți găsi într-un magazin de masă.
Bineînțeles că este plăcut să lucrezi după moodboardul tău, dar în cazul restyling-ului de mobilier tot ceea ce faci este unicat, orice piesă de mobilier este o nouă provocare. Și, chiar dacă poate la început crezi că știi totul despre ea și despre cum o vei lucra, întotdeauna ai surprize în privința modului în care se vor îmbina culorile, cum va reacționa lemnul, cum se comportă la patină. Dacă îmi doresc să încerc eu ceva (și mi se întâmplă des) atunci testez și experimentez până sunt mulțumită de rezultat. La început clienții nu știu că există atât de multe posibilități. Bineînțeles că prima dată 90% dintre ei spun că vor alb, crem cu puțină ceară, patină… după care, atunci când văd câte nuanțe de gri avem își dau seama că putem face mai mult de atât și se lasă și pe mâna noastră. 🙂
Pentru mine fiecare piesă este unică și minunată și are propria poveste ce merită transmisă. Câteodată poate fi o ramă aurie cu passepartout din catifea uzată care mă duce cu gândul la Romanovi și îmi fac mental un tablou complet despre cum arăta interiorul în care era folosită. Sau poate fi o măsuță mică de cafea cu inscrustații delicate care mă duce cu gândul la la Versailles, Marie Antoinette, Micul Trianon. Nu pot lucra fără să îmi imaginez de la început către ce vreau să duc piesă respectivă și fac multe moodboard-uri înainte până mă decid. Coordonez mult piesele pe care le recondiționez și cu celelalte decorațiuni pe care le am în showroom și le unific cumva vizual. Apreciez mult detaliile pe care mi le transmit lucrurile care mă înconjoară și obiectele moștenite care au trecut de la o generație la altă și rezistă în timp.
Cu siguranță ar fi Provence, Normandia… iar ca epocă îmi place și aceasta, numai să reușim să ne bucurăm mai mult de lucrurile simple, să mai încetinim puțin ritmul, să ne bucurăm de noi☺, de familie, de prieteni, să avem timp să facem dulceață, să gătim cine delicioase și să stăm cu cei dragi la masă. #slowlife!
Pentru emoție… ☺ nu pot să îmi închipui o casă mai tristă ca aceea în care bugetul ți-a permis, ți-ai luat tot ce ți-ai dorit și apoi.. totul este gol, fără emoție, fără amintiri, fără câteva lucruri „muncite” de tine. Orice element din interiorul casei tale trebuie să îți transmită emoțîi, să spună o poveste, să te „hrănească” pe tine, cel care locuiești acolo, și să te inspire. Eu ,când plec dimineață de acasă, îmi iau la revedere de la căsuța mea… și este o binecuvântare atunci când mă întorc seara acasă. Și nu glumesc. Casa ta spune o poveste despre tine, despre stilul tău personal, este povestea ta.
Transformarea Maison Romantique într-un hub creativ, în care se întâlnesc persoane pasionate de design, flori, dantele, country french, ciocolată caldă, restyling mobilier, ceai Marie Antoinette și în general tot ce ne înfrumusețează viața din punct vedere estetic. Apoi, realizarea unui showroom mai mare care să cuprindă în același loc și atelierul, cu spațiu suficient, astfel încât să putem face demonstrații practice asupra tehnicilor de vopsire și antichizare a pieselor de decor. Și, nu în ultimul rând, producția în totalitate în atelierul nostru a unor produse de decor în măsura în care resursele ne permit: de exemplu rame tablouri, mobilier customizat, oglinzi Trumeau, textile personalizate etc.
Clienții ne pot găsi online pe site-ul nostru www.maisonromantique.ro, pe Facebook – https://www.facebook.com/maisonromatique/ sau la noi în showroom, unde există o selecție a produselor din portofolio (str. Tunari nr 4, sect 2) unde îi așteptăm cu drag!
Fotografii: din arhiva designerului