Dintre toate pietrele preţioase, diamantele sunt, şi au fost mereu,cele mai elegante şi mai delicate, învăluite în mister sau subiect al legendelor, şi, fără dubiu, cele mai râvnite. Cum alegi însă diamantele? În prezent, ele vin în diverse forme şi culori, ceea ce face alegerea diamantului perfect să pară un proces dificil. În primul rând, ceea ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi un diamant sunt cele 4 C-uri: carat, cut, colour, clarity (carate, tăietură, culoare, claritate).
Caratele
Caratul reprezintă unitatea de măsură pentru greutatea diamantului. Două diamante de aceeaşi mărime nu au neapărat aceeaşi greutate (număr de carate). Un diamant tăiat prea adânc (mai ascuţit), ar putea părea mic pentru greutatea sa, şi va suferi din punct de vedere al strălucirii.
Truc: Orientează-te către diamante care sunt fix sub greutăţile cele mai populare (jumătate de carat, 1 carat, 2 carate, etc). Vor avea un preţ substanţial mai mic, iar diferenţa dintre ele va fi imperceptibilă.
Tăietura
Când lumina cade pe un diamant, aproximativ 20% se reflectă direct pe suprafaţa acestuia. 80% va trece prin piatră, din care o porţiune va ieşi prin partea inferioară a diamantului. Un diamant bine proporţionat prin intemediul tăieturii va avea fiecare faţă înclinată în unghiul corect astfel încât să maximizeze cantitatea de lumină care se reflectă prin partea superioară a diamantului, cea vizibilă pentru privitor.
Cel mai bine proporţionat şi faţetat diamant este briliantul rotund. Această tăietură a fost inventată de Marcel Tolkowsky în 1919, prin indicarea unui număr ideal de 57 faţete, un diamant cu unghiuri şi proporţii ideale.
Cu cât simetria faţetelor este mai mare, cu atât diamantul arată mai bine. Astfel, se permite luminii să se reflecte dintr-o faţetă în alta, la fel ca atunci când este prinsă între două oglinzi. Un diamant nu este complet fără şlefuire, care sporeşte fineţea suprafeţei acestuia. Dacă şlefuirea este una de slabă calitate, piatra va avea de suferit nu doar din punct de vedere al strălucirii, ci şi din punct de vedere al efectului la atingere.
Culoarea
Nu se referă la culoarea propriu-zisă a pietrei (diamantele nu sunt numai transparente, ci vin în diverse culori), ci la nuanţa gălbuie pe care tind să o aibă majoritatea diamantelor. Clasificarea culorii se face pe o scară de la D la Z, unde D reprezintă diamantele absolut incolore (extrem de rare), iar Z diamantele cu tentă vizibilă de culoare galbenă sau maro. Diamantele cuprinse între D şi F par complet albe, în timp ce diamantele cuprinse între G şi J pot avea o uşoară tentă gălbuie, care este însă aproape invizibilă privirii, deci se încadrează în categoria diamanatelor în care merită să investeşti.
Claritatea
Claritatea se măsoară în numărul şi mărimea imperfecţiunilor. Majoritatea imperfecţiunilor sunt microscopice, şi nu afectează frumuseţea diamantelor. Claritatea se măsoară pe o scară specială, unde gradul FL/IF (Flawless, Internally Flawless) arată că diamantul nu are incluziuni interne sau externe (extrem de rar); VVS1, VVS2 (Very, Very Slightly Included) care arată că incluziunile sunt foarte greu de observat cu o lupă care măreşte de 10 ori (calitate excelentă); VS1, VS2 (Very Slightly Included) care arată că incluziunile nu sunt vizibile cu ochiul liber (mai puţin scumpe decât VVS1 şi VVS2); SI1, SI2 (Slightly Included) care arată că incluziunile sunt vizibile cu lupa care măreşte de 10 ori şi pot fi vizibile şi cu ochiul liber (au un preţ foarte bun); I1, I2, I3 (Included) care arată că incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber.
Truc: alege un diamant fără incluziuni vizibile cu ochiul liber (VS1 sau VS2). Acestea au un preţ accesibil, dar totodată nu au defecte observabile.
PUŢINĂ ISTORIE…
În 1458, Lodewyk van Berquem, un bijutier flamand, descoperă că un diamant poate fi tăiat folosind chiar praful rezidual rezultat din alte tăieri. El este cel care şlefuieşte primul diamant şi care a inventat conceptul de simetrie absolută a tuturor fețelor diamantului. Abia ani mai târziu, în 1475, Lodewyk van Berquem şlefuieşte pentru prima dată un diamant în formă de pară, o tăietură devenită astăzi clasică.
1947 – Un tânăr copywriter din cadrul companiei N.W. Ayer&Son vine cu ideea sloganului „A Diamond is Forever” („Un diamant este pentru totdeauna”) pentru o campanie De Beers. Este considerat în prezent unul dintre cele mai bune sloganuri publicitare ale secolului 20, iar efectul său a fost readucerea diamantelor în centrul atenţiei, drept cea mai bună opţiune de piatră preţioasă pentru inelele de logodnă.
Mai multe articole găsești în numărul 4 al revistei A List Magazine.