A strâns aplauze de la toţi cei prezenţi. A primit atâtea premii încât cred că până dimineaţă le şi uitase numărul. Corina Cigodaru este unul dintre absolvenţii de anul acesta ai Galei UAD de la Cluj. Şi, sperăm, unul dintre designerii de care vom auzi mult de acum încolo.
Colecția ,,BULLETPROOF’’ descoperă esența ființei umane. Pornind de la ideea de haină ca mediu de protecție, scopul proiectului a fost accentuarea valorii îmbrăcăminții în funcția de apărare a corpului uman. Nu am intenționat să creez o colecție capabilă să protejeze, propriu-zis, ci să divulge vulnerabilitatea umană și nevoia omului de a fi protejat. În cele din urmă, ideea de protecție capătă o conotație metaforică, exprimând mai degrabă conceptul de ,,ANTIBULLETPROOF’’.
Am lucrat nouă luni la proiect, din momentul în care am ales tema lucrării de licență și până în ziua Galei. Am realizat peste o sută de schițe, am tot încercat să ajung la siluete cât mai perfecte, am experimentat și la nivel de materialități și paletă cromatică. Am luat-o de la capăt de foarte multe ori, că nici nu mai țin minte numărul exact. În luna martie am ajuns la ideea că schițele nu mă reprezintă și, timp de o săptămână, am refăcut tot proiectul, am intitulat folder-ul pe calculator ,,Bulletproof. Aspect final, sigur, absolut sigur final”.
Îmi plac filmele istorice, unde personajul principal este, de cele mai multe ori, un erou îmbrăcat în armuri medievale sau diverse echipamente. În acest caz haina are un rol esențial, de a proteja și de a spori rezistența. Astfel mi-am propus să investighez latura funcțională a hainelor în crearea colecției ,,BULLETPROOF’’.
Obișnuiesc să lucrez noaptea, mi se pare că sunt mai productivă în această perioadă a zilei. Din această cauză nu reușeam să dorm bine, iar somnul mă prindea peste tot, în autobuz, la masă, chiar și la party-uri (când muzica spărgea timpanele, eu ațipeam).
… în ultimele zece minute înainte de prezentare. În backstage era tensiune. Timp de câteva prezentări trebuia să-mi îmbrac modelele, îmi era frică să nu reușesc, am avut noroc de prieteni care m-au ajutat. Încercam să prezic feedback-ul pe care îl va primi colecția. Vedeam sala plină de oameni și inima-mi era gata să explodeze în bătăi.
După părerea mea, cea mai mare provocare pentru un tânăr designer este să formeze conexiunea cu publicul, să înțeleagă cine îi este grupul țintă și cum poate să-l cucerească. Un designer trebuie să realizeze că părerea consumatorului contează, pentru că, în cele din urmă, haina se face pentru a fi purtată, dar totodată el trebuie să-și mențină poziția, să-și păstreze acel indiciu care îl deosebește de alții și să știe să-și convingă publicul să-i poarte ținutele. Cred că un designer trebuie să fie creativ, ambițios și, din moment ce interacționează cu oameni, trebuie să fie sociabil.
Cred că sacoul va exista mereu în colecțiile mele, cel puțin piese vestimentare derivate din sacoul masculin. Îmi plac liniile dure ale acestuia, capacitatea de a-și menține forma și modul în care modifică o siluetă, oferindu-i rigiditate.
Aș invita-o la cafea pe Ray Kawakubo. Aș întreba-o care e sursa ei de inspirație și cum reușește să ne cucerească în fiecare sezon cu siluete extrem de spectaculoase și inovative.
Desigur, nu mă opresc aici. Intenționez să continui colecția ,,BULLETPROOF’’, să o completez cu piese prêt-à-porter, să o prezint și publicului internațional. De asemenea urmează să fac studiile de masterat, cu noi provocări și noi oportunități.
Anii ’70.
John GALLIANO.
Sacoul, sutienul, jeanșii.
Ambițioasă, obiectivă, perseverentă, minuțioasă, perfecționistă.
Foto catwalk & lookbook: Emil Costruț. Styling lookbook: Diana Flore.
DE ALINA ALIMAN. FOTO: RALUCA CIORNEA