Vara începe în cel mai bun mod pentru pasionații de filme. Între 25 mai și 3 iunie, Cluj-Napoca devine punctul de întâlnire al cinefililor, care așteaptă să descopere și în acest an, în cadrul ediției Transilvania International Film Festival 2018, o serie de titluri interesante, selectate sau chiar premiate în competițiile și festivalurile internaționale.
O să fim și noi acolo să vă ținem la curent cu toate noutățile și momentele faine de la TIFF, însă, până atunci, haideți să aflăm care sunt filmele aflate pe lista noastră de must see la festival.
Dovlatov
Cel mai nou film al regizorului Aleksei German Jr., recompensat cu Ursul de Argint pentru Under Electric Clouds și Leul de Argint pentru Paper Soldier, Dovlatov este o poveste despre tinerii scriitori sovietici din Leningradul (Sankt Peterburgul) natal al lui German Jr. Filmul explorează șase zile din viața controversatului scriitor Serghei Dovlatov. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlalți colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa doar odată cu emigrarea în Occident.
Touch Me Not / Nu mă atinge-mă
Touch Me Not, lungmetrajul de debut al regizoarei Adina Pintilie, este filmul care a câștigat anul acesta Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin și care a fost deja selectat în competiția de la TIFF. Filmul este o explorare personală pe tema intimităţii. La graniţa fluidă dintre realitate şi ficţiune, Nu mă atinge-mă urmărește parcursul emoţional al Laurei, al lui Tomas şi al lui Christian, oferind o empatică incursiune în existenţa lor. Ei îşi doresc intimitate, dar le este şi teamă ea, ceea ce-i determină să depună eforturi pentru a dezactiva mecanisme de apărare şi înfrunta tabuuri, pentru a se bucura în sfârşit de libertate.
The Guilty / Vinovatul
Tot în competiția TIFF 2018 se află și The Guilty, un thriller danez care promite mult suspans. Filmul îl are în prim-plan pe Asger Holm (Jakob Cedergren), centralist la serviciul de urgenţă, care răspunde la apelul unei femei răpite. Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o căutare disperată a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, Asger se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol, dar, în scurt timp, îşi dă seama că are de-a face cu o infracţiune mult mai periculoasă decât s-ar fi aşteptat.
The Quest of Alain Ducasse / Misiunea lui Alain Ducasse
Probabil unul dintre cele mai delicioase filme de la TIFF 2018, The Quest of Alain Ducasse este un documentar centrat pe viața și activitatea lui Alain Ducasse, cel care a plecat din Landes și a devenit cel mai renumit maestru bucătar și mentor culinary din întreaga lume! Cu 23 de restaurant și nu mai puțin de 18 stele Michelin, ce și-ar mai putea dori acest chef talentat? O somitate publică, dar discretă, maestrul Alain Ducasse a permis să fie urmărit timp de doi ani, dezvăluindu-şi astfel universul în continuă evoluţie.
Foxtrot
Proiectat în cadrul Galei de deschidere a Transilvania International Film Festival, Foxtrot spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu Foxtrot. Regizorul Samuel Maoz va fi prezent la Gală alături de o parte din echipa filmului, prezența acestora fiind doar una dintre surprizele pregătite de organizatori pentru miile de spectatori din Piața Unirii.
Becoming Cary Grant / Cum să devii Cary Grant
Cum să devii Cary Grant prezintă o altă perspectivă asupra unuia dintre marii actori ai Hollywood-ului. Cunoscut pentru sofisticarea suavă, Grant a devenit un nume emblematic datorită rolurilor sale în unele dintre cele mai marcante filme hollywoodiene. Dar viaţa lui nu a fost lipsită de aspecte mai sumbre. Singur spunea că se ascunde după o mască, după o faţadă, fără să se dezvăluie cu totul. Iată o ocazie să privim în spatele măştii.
The Heiresses / Moștenitoarele
Tot în competiția TIFF este și exoticul The Heiresses, care vine tocmai din Paraquay. Filmul le are în prim plan pe Chela și Chiquita, moştenitoare ale unor familii înstărite din Asunción, Paraguay, care sunt împreună de peste trei decenii. Starea lor financiară e tot mai precară şi, în curând, cele duuă încep să-şi vândă din lucruri. Iar când datoriile fac ca Chiquita să fie închisă pentru fraudă, Chela este forţată să o ia de la capăt. Chiar când e pe punctul de a accepta schimbarea, Chela o întâlneşte pe mult mai tânăra Angy…
Charleston
Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Crețulescu (citește aici: ), Charleston este povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați (Șerban Pavlu și Radu Iacoban) și femeia (Ana Ularu) pe care au pierdut-o amândoi, un love-story neconvențional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant. Filmul este în competiția TIFF 2018.
Foto: TIFF, outnow.ch