Este un oraș minunat, după cum spunea și designerul Vivienne Westwood: „There’s nowhere else like London. Nothing at all, anywhere.” Dar cum să vizitezi Londra (aproape) pe gratis?
Unii (cum ar fi eu :D) ar spune că e cel mai frumos loc din lume, o destinație în care toată lumea ar trebui să ajungă măacar o dată în viață. Și da, sunt convinsă că Londra e pe bucket-list-ul vostru, așa că astăzi vă propun o serie de tips & tricks pentru următoarea vacanță aici. Știu că nu este deloc un oraș ieftin, dar, dacă prindeți o ofertă bună la cazare și avion și dacă țineți seama de niște trucuri importante, Londra poate deveni o destinație chiar accesibilă.
Începem?
Sunt foarte multe atracții turistice faine în Londra, dar multe dintre ele au taxe de intrare destul de măricele (de exemplu, Turnul Londrei, Muzeul Madame Tussauds London, London Eye, Sea Life Aquarium și multe altele). Din fericire, muzeele publice sunt gratuite și sunt extrem de interesante, mai ales că acoperă o gamă largă de interese. Pe lista celor în care poți intra fără să plătești se află British Museum, care are una dintre cele mai mari colecții de artă și artefacte din lume, fiind primul muzeu public deschis vreodată, Muzeul de Istorie Naturală (Natural History Museum), pe care fanii lui Charles Darwin nu au voie să-l rateze, Muzeul de Știință (Science Museum), plin de lucruri cool și galerii interactive pentru geeks și nu numai, Tate Modern, unul dintre cele mai tari muzee de artă contemporană, Victoria and Albert Museum, numit după Regina Victoria și Prințul Albert, Muzeul Imperial al Războiului (Imperial War Museum), pentru cei pasionați de istorie, National Portrait Gallery, primul muzeu din lume dedicat portretelor, cu o colecție impresionantă de tablouri, Muzeul Regal al Forțelor Aeriene (Royal Air Force Museum). Evident, lista muzeelor și a galeriilor publice este mult mai lungă de-atât, așa că ar fi bine să le identificați pe cele de care sunteți voi interesați, pentru că da, sunt pentru toate gusturile și preferințele.
Dacă ajungeți în acest oraș, e musai să luați la pas piețele lor simpatice – e una dintre cele mai faine activități pe care le puteți face aici și… nici nu costă! Camden Market, Covent Garden Market, Borough Market… de Portobello nici nu mai vorbesc, că toată lumea știe că aici este raiul iubitorilor de shopping (sâmbăta este cea mai aglomerată zi, dar și cea cu cea mai eclectică ofertă). Iar pentru iubitorii de vintage-uri, mai este de încercat și Brick Lane Market într-o zi de duminică. Și dacă vă plac florile, dați o fugă și la Columbia Road Flower Market, o să adorați acest colț de paradis floral. Bineînțeles, nu mai e nevoie să vă spun că, indiferent de piața pe care o alegeți, veți descoperi zeci de restaurante și cafenele cozy & cool, dar și locuri demne de o fotografie pentru Instagram.
Pe lista activităților gratuite pe care le poți face în Londra se numără și observarea gărzii de la Buckingham, pentru care trebuie să fii în zonă în jur de 11 (sau poate chiar mai devreme, ca să prinzi un loc bun). Garda se schimbă în fiecare zi la ora 11:30 și toată desfășurarea de forțe este foarte interesantă.
Londra are unele dintre cele mai mari și frumoase parcuri din lume, așa că, dacă nu plouă, aveți nevoie doar de o pătură și o carte bună pentru câteva clipe de relaxare. Iar partea bună e că cele mai tari sunt chiar în apropierea unor obiective importante, cât să luați o pauză în cazul în care ați mers prea mult pe jos. St James’s Park e situat în zona Westminster, foarte aproape de Big Ben și de Westminster Abbey, Hyde Park, probabil cel mai cunoscut parc al Londrei, este la scurtă distanță de Buckingham, Kensington Gardens se află în continuarea Hyde Park-ului, înconjurând Palatul Kensington, reședința oficială a Ducelui și Ducesei de Cambridge. Pe lista parcurilor ce merită bifate în Londra se numără și Green Park, Battersea Park și Holland Park, care are și două grădini japoneze absolut superbe.
Londra are numeroase poduri peste Tamisa, dar Tower Bridge este de departe cel mai spectaculos. Situat la scurtă distanță de Tower of London, podul leagă nordul de sudul orașului, fiind traversat zilnic de zeci de mii de oameni (în mașini, pe motociclete sau pe jos).
#6 Vizitarea platformei din Harry Potter.
Ultimul tip de vacanță la Londra este pentru fanii Harry Potter, pentru că, evident, nu puteam încheia altfel. Harry a luat trenul spre Hogwarts de pe platforma 9 ¾ a stației Pancras, dar a lăsat și o amintire pentru turiști aici: bagajele sale și colivia lui Hedwig, care stau să treacă prin perete. Și da, e un set up perfect pentru o fotografie potterească. 😀
Foto: hepta.ro