Tot ce trebuie să știi despre Gala Met

hepta_2015327

Ce este?

Gala Met (cunoscută şi drept „Balul Met” sau „Gala Costume Institute”) îşi ia numele după cel al Muzeului Metropolitan de Artă din New York (Met), locul în care este organizată an de an încă din 1946. Gala Met este de fapt un eveniment caritabil, menit să strângă fonduri în beneficiul muzeului (reuşeşte să adune peste 10 milioane de dolari anual), însă marchează, de asemenea, deschiderea expoziţiei anuale a aripii Costume Institute.

Evenimentul este într-atât de grandios, încât, de-a lungul timpului, a ajuns să echivaleze în importanţă cu unele dintre cele mai importante ceremonii din lume – Gala Met este văzută drept echivalentul în modă al decernării premiilor Oscar.

Ediția din acest an a galei va avea loc pe 2 mai.

Cum poţi ajunge pe lista de invitaţi?

Gala Met este, după cum îţi poţi imagina, un eveniment extrem de exclusivist. Pentru a-şi menţine acest statut, biletele au preţuri pe măsură – suma vehiculată pentru ediţia din acest an este de 25.000 de dolari (cu 10.000 de dolari mai mult decât în 2013). Persoanele care nu trebuie să îşi plătească propriul bilet sunt selectate atent de către Anna Wintour însăşi – modele de succes, actori, designeri, cântăreţi şi alte personalităţi din industria modei. Competiţia este acerbă chiar şi în rândul celebrităţilor, locurile pentru acestea fiind limitate anual la 650-700. Faptul că o vedetă este invitată într-un an nu garantează faptul că va fi pe lista VIP şi anul următor.

Cine găzduieşte Gala Met?

Anna Wintour, editor-şef al Vogue US şi director artistic al Condé Nast, este cea care prezidează evenimentul, însă în fiecare an, Wintour selectează o serie de persoane – de regulă un mix de staruri şi oameni care au legătură cu tematica aleasă pentru anul în cauză – spre a o acompania în calitate de gazde.

Gala Met 2016 va fi găzduită de către Taylor Swift, Nicolas Ghesquière, Karl Lagerfeld, Miuccia Prada, Idris Elba şi Jony Ive (chief design officer al Apple, care este sponsor principal al evenimentului). Rolul gazdelor este de a fi entertaineri pentru câte o masă sau set de mese pe durata galei.

Anna Wintour în rochie Chanel Couture la gala Met 2015
Anna Wintour în rochie Chanel Couture la Gala Met 2015

Care este tematica?

Tematica Galei Met se schimbă an de an, pentru a fi în ton cu expoziţia temporară anuală a Costume Institute. Ea dictează dress code-ul evenimentului, iar regulile sunt foarte stricte, însemnând că toţi invitaţii, chiar şi cei mai de seamă, sunt poftiţi să îşi pună la înaintare imaginaţia pentru a o respecta şi interpreta cât mai bine.

Tematica acestui an (şi denumirea expoziţiei) este Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology, ceea ce înseamnă că ne aşteptăm să vedem interpretări care mai de care mai inovatoare, care îmbină măiestria artizanală cu procedeele high-tech.

La ce ne aşteptăm de la ţinutele de pe covorul roşu?

Cum nu putem fi părtaşi la ce se întâmplă pe durata galei propriu-zise (Anna Wintour a interzis anul trecut selfie-urile şi orice fel de postare din cadrul evenimentului pe canalele social media din cadrul evenimentului, regulă la care, după cum era de aşteptat, nu s-au conformat toţi invitaţii), ne rămâne să privim debutul ceremoniei – mai exact, partea de red carpet a evenimentului.

Ţinutele cele mai memorabile ale Galei Met sunt interpretările îndrăzneţe şi remarcabile ale tematicii din anul respectiv – probabil îţi aminteşti look-ul Rihannei (rochia galbenă cu trenă infinită) şi pe cel al lui Sarah Jessica Parker (accesoriul capilar inspirat de flăcările produse de un dragon- foto sus), în interpretarea tematicii de anul trecut, China Through The Looking Glass.

Ţinute de asemenea memorabile sunt cele care atrag atenţia prin senzualitate îndrăzneaţă – Beyoncé şi Kim Kardashian s-au încadrat la acest capitol cu ocazia ediţiei trecute, cu ale lor naked dresses. Aceasta nu înseamnă, însă, că look-urile safe, dar elegante, nu sunt apreciate.
Un laitmotiv al fiecărei Gale Met este ca designerii să se afişeze braţ la braţ cu actriţele sau modelele care le sunt muze, etalându-şi cele mai noi creaţii.

Jeremy Scott (Moschino), alături de Madonna (în rochie Moschino), una dintre muzele sale
Jeremy Scott (Moschino), alături de Madonna (în rochie Moschino), una dintre muzele sale, la Gala Met 2015

Anul acesta, ne aşteptăm ca invitaţii să exploreze cât mai ingenios tematica propusă – de la piese hand-made finisate cu ajutorul tehnicilor digitale invoatoare, la rochii produse în totalitate de către maşinării hi-tech.

Care sunt picanteriile?

În ciuda aurei sale pline de rafinament, ca orice eveniment social de elită, Gala Met are incidentele sale, mai mult sau mai puţin picante. Printre cele mai comentate astfel de episoade recente se numără cearta dintre Solange Knowles şi Jay Z de la afterparty-ul galei din 2014.

O altă picanterie urmărită cu interes este lista invitaţilor – cine va fi pe lista VIP şi cine va fi trecut cu vederea în acest an?

Cum te poţi bucura de eveniment dacă nu ești pe lista invitaților?

Simplu – vizitând expoziţia Costume Institute, Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology, care se va deschide publicului pe data de 5 mai şi va putea fi vizitată în cadrul Muzeului Metropolitan de Artă din New York până în data de 14 august 2016. Expoziţia va cuprinde mai bine de 100 de piese ce îmbină savoir faire-ul artizanal cu tehnici machine-made şi va include ateliere ce permit vizitatorilor să observe modul în care hainele sunt croite cu ajutorul acestora.

Foto: hepta.ro