Să le numim micile noastre plăceri (ne)vinovate? Povești girlie de citit atunci când pur și simplu vrem doar să ne relaxăm? Indiferent cum le numești, cu siguranță că și tu ai câteva cărți chick-lit în bibliotecă.
Și da, poate că nu au o acțiune complexă, personaje complicate, zeci de fire narative și răsturnări de situație, dar sunt atât de simpatice, încât e o adevărată bucurie să le citești. Mereu există un happy-end, așa că la finalul lor e imposibil să nu ai un zâmbet mare pe chip.
Cărțile chick-lit sunt numai bune de citit oricât ai nevoie de un strop de bucurie și entuziasm, motiv pentru care astăzi facem o trecere în revistă a celor mai interesante titluri ale genului.
Helen Fielding, Jurnalul lui Bridget Jones, editura Polirom
Începem cu un volum reprezentativ pentru genul chick-lit, Jurnalul lui Bridget Jones al lui Helen Fielding, o carte care s-a vândut în milioane de exemplare în toată lumea și care s-a bucurat de o ecranizare de succes, cu Renée Zellweger, Hugh Grant si Colin Firth în rolurile principale. Impactul uriaș al acestei povești se datorează, în primul rând, eroinei care i-a cucerit pe toți. E foarte ușor să empatizezi cu Bridget Jones. Este femeia la „treizeci și ceva de ani”, tot timpul pe fugă, mereu în lupta cu singurătatea, kilogramele în plus, alcoolul și sentimentele puternice pentru șeful ei. Ea încearcă să-și mențină viața pe linia de plutire și să răspundă la o întrebare simplă: cum să-și găsească perechea, dragostea adevărată, și să aibă viața la care a visat întotdeauna? Pe lângă Jurnalul lui Bridget Jones, la noi au fost traduse alte două volume cu și despre aventurile acestui personaj: Bridget Jones, topită după el și Bridget Jones însărcinată, tot de Helen Fielding.
Helen Fielding, Celebritate pentru o cauză nobilă, editura Polirom
Continuăm tot cu o poveste de Helen Fielding, care se pricepe de minune să ne înveselească zilele cu umorul său. Dezamăgită de viața ei ca agent de publicitate în Londra și de iubitul său, prezentator de televiziune de mare succes, dar care suferă de un puternic infantilism afectiv, Rosie Richardson părăsește civilizația și găsește adăpost în Safila, o tabără de refugiați din deșertul african. Când foametea lovește și un aflux masiv de refugiați amenință să copleșească tabăra, guvernele și agențiile umanitare întârzie să ia măsuri. Folosindu‑se de cunoscuții săi din mass‑media și conștientă că singurul mod de a aduce repede hrană în tabăra este să ceară ajutorul unor oameni celebri, Rosie se întoarce la Londra și își asumă riscul de a organiza un apel umanitar. Peripețiile adunării trupei de celebrități culminează cu obstacole neașteptate apărute în calea desfășurării misiunii sale.
Caprice Crane, Sunt aiurită și se ia, editura Humanitas
Mergem mai departe alături de Caprice Crane, o altă scriitoare celebră în lumea chick-lit, care a lucrat și ca scenarist pentru sequelurile Melrose Place și 90210, produse de cei de la The CW. Eroina celei mai cunoscute cărți ale sale este Heaven, o tânără frumoasă, haioasă, puțin cam aiurită. Aceasta lucrează la o firmă de PR din New York și își dorește să se căsătorească în scurt timp. Dar viața ei profesională și gândurile de măritiș sunt date peste cap într-o clipă. Ajunge chelneriță într-un restaurant de lux și în blocul ei se mută un tip la fel de zăpăcit ca ea, Brady Gilbert. Între Heaven și acest bărbat cu farmece de Hugh Grant începe un joc de-a șoarecele și pisica, condimentat cu mult umor și tensiune.
Marian Keyes, Femeia care mi-a furat viața, editura Polirom
Stella Sweeney se consideră o femeie obișnuită, care duce o viață normală alături de soț și de cei doi copii și lucrează într‑un salon de înfrumusețare. Într‑o zi, Stella se îmbolnăvește grav și ajunge la spital, unde rămâne câteva luni, cu totul paralizată și capabilă să comunice doar din priviri. Când își revine, Stella află că neurologul care o tratează, doctorul Mannix Taylor, a scris, folosindu‑i numele, o carte inspirată de viața și de boală ei, carte care acum e citită de însăși soția vicepreședintelui Statelor Unite. Pe măsură ce legătură Stellei cu doctorul Taylor se complică și casnicia i se destramă, lumea femeii este dată peste cap.
Cecelia Ahern, Cum să te îndrăgostești, editura All
Cecelia Ahern, autoarea bestsellerului P.S. Te iubesc, scrie cele mai frumoase povești de dragoste, iar partea bună este că toate au un final fericit și îți oferă o doză considerabilă de optimism. În Cum să te îndrăgostești avem răsturnări de situație, un strop de dramă și multă iubire. Într-o noapte târzie , Christine Rose se plimbă pe podul Ha`penny din Dublin, când deodată zărește un străin – pe Adam – care se pregătește să se arunce în gol. Pentru a-l convinge să se răzgândească, îi propune un târg: dacă Adam își amână cu două săptămâni gestul disperat, până împlinește 35 de ani, ea o să-i demonstreze că viața merită trăită din plin. Dar timpul nu stă pe loc. Pe măsură ce se apropie termenul stabilit, Christine își dă seama că nu-și poate ține promisiunea și se vede nevoită să recurgă la metode disperate pentru a-l salva pe Adam.
Jennifer Weiner, Super-tare la pat, editura Polirom
Eroina romanului Super-tare la pat, Cannie Shapiro, este reporter la Philadelphia Examiner. Vreme de douăzeci și opt de ani lucrurile par să-i fi mers bine – are prieteni cu care se înțelege minunat, pe Nifkin, terrierul ei, și un job interesant. A căzut la pace chiar și cu kilogramele în plus. Asta până când deschide paginile unei reviste pentru femei cu largă audiență și descoperă titlul „Cum să iubești o femeie corpolentă“, fix deasupra numelui fostului ei iubit. Și da, despre ea e vorba, despre viață ei sexuală și aspectul supraponderal. Supărată și umilită, Cannie ia o hotărâre plină de curaj și pornește într-o călătorie presărată cu nenumărate surprize.
Julia Llewellyn, Amy pleacă în luna de miere, editura Polirom
Amy pleacă în luna de miere este o carte cu un umor savuros, cu răsturnări de situație, personaje haioase și o intrigă ce atrage din start interesul oricărui cititor: Amy, protagonista romanului, pleacă la Roma, în luna de miere. Însă, cum aflăm încă din primele pagini, Amy pleacă în luna de miere singură. Măcar cu atât să se aleagă, după ce n-a mai existat o nuntă și nici nu se pune problema returnării vreuneia dintre sumele cheltuite pe eveniment, evident, foarte mari. Însă, în ciuda supărării ei și a tristeții unei astfel de călătorii, Roma este un oraș în care eroina învață că oricând o poți lua de la capăt. Și că lucrurile pot lua o turnură cu totul surprinzătoare.
Cecelia Ahern, Suflete pereche, editura All
Rosie și Alex sunt făcuți să fie împreună și toată lumea din jurul lor pare să fi înțeles asta în afară de ei. Cei mai buni prieteni încă din copilărie, cei doi sunt nevoiți să se despartă atunci când Alex se mută cu familia din Dublin la Boston. Păstrează legătura prin corespondentă și plănuiesc să se revadă la balul de absolvire al lui Rosie, iar apoi la colegiu. Dar Rosie are exact genul de noroc care se întâlnește în filme: zborul lui Alex a fost anulat, ea merge la bal cu alt băiat și rămâne însărcinată în urma unei aventuri. Decide să păstreze copilul, pierzând astfel șansa de a merge la Boston College, unde studia Alex. Romanul a fost ecranizat în 2014 (Love, Rosie), cu Sam Claflin și Lily Collins în rolurile principale.
Sophie Kinsella, Viața mea nu e chiar perfectă, editura Polirom
Din această listă nu putea lipsi Sophie Kinsella, autoarea a numeroase titluri chick-lit, printre care și Mă dau în vânt după cumpărături. În viața mea nu e chiar perfectă o avem în prim-plan pe Katie Brenner, o tânără promițătoare, care locuiește în Londra și se află la primul ei job important. Când Katie crede că lucrurile merg din ce în ce mai bine, se trezește concediată de Demeter, șefa ei arțăgoasă. Neștiind încotro s-o apuce, Katie se întoarce la țară, în Somerset, unde locuiesc părinții ei, cu visurile spulberate și încearcă să-și ajute tatăl cu mica lui afacere, o fermă aproape falimentară. În scurt timp, în peisaj apare și Alex, tânărul care intră în viața ei când totul pare că se prăbușește?
Sophie Kinsella, Am numărul tău, editura Polirom
Viaţa lui Poppy Wyatt pare să fi intrat pe un făgaş fericit. Are o carieră de succes ca fizioterapeut şi doar câteva zile o mai despart de nunta cu Magnus Tavish, un lector universitar dintr-o familie distinsă. Dar visul începe sa-i alunece printre degete din clipa în care îşi pierde inelul de logodnă – o bijuterie aflată în familia viitorilor socri de trei generaţii – şi telefonul mobil în timpul unei alarme de incendiu la hotelul unde lua masa cu prietenele sale.
Foto: Alisa Anton/Unsplash